Sabine Leijten | De KoelkastCoach

Sabine Leijten is Orthomoleculair Voedingsdeskundige

"De missie van het platform De KoelkastCoach is om zoveel mogelijk mensen te helpen een gezond eetpatroon te ontwikkelen!"

  • Grey Google+ Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Instagram Icon

Condities

Overheerlijke asperges 

Het witte goud oftewel witte asperges. April/ mei zijn de maanden dat ze weer volop gegeten kunnen worden.

 

Zorg er dus voor dat je ze niet mist dit jaar, als je er van houdt ten minste. Asperges met gerookte zalm, ei en zelfgemaakte hollandaisesaus, echt een cadeautje!

Wat heb je nodig voor 2 personen:

  • 500 gram witte asperges

  • 5 eieren

  • 100 gram gerookte zalm

  • 200 gram roomboter

  • 1 tl peperkorrels

  • 3 el witte balsamicoazijn

  • 2 el water

  • een snufje zout

  • 1 citroen

  • 1 bouillonblokje

  • Een beetje verse peterselie (ter garnering)

 

Kook 2 eieren ongeveer 8 minuten.

 

Zet een pannetje op het vuur met de roomboter. Laat deze smelten en afkoelen. Let op: de boter gaat zich splitsen, in het doorzichtig gelige (geklaarde) gedeelte en een witte soort van schuimkraag. Die schuimkraag dien je er af te scheppen. Je gebruikt alleen het geklaarde gedeelte. Zet apart.

 

Schil de asperges en snijd ongeveer een centimeter van de onderkant. Zet een pan met water en het bouillonblokje op het vuur, waar de asperges inpassen. Als het water kookt mogen de asperges erin. Ongeveer 10 minuten laten koken. Vuur uitzetten en nog 10 minuten in het water laten liggen.

 

Kneus de peperkorrels en doe deze samen met het water en de eetlepels azijn in een pannetje. Breng dit aan de kook. Ongeveer 4 minuten laten koken. Zeef dit en zet ook dit apart.

 

Verwarm een laagje water in een andere pan. Dit dient een pan te zijn waar een kom boven kan hangen. Splits de eieren. Je gebruikt alleen de dooiers. Doe de eierdooiers in de kom. De kom mag het water niet raken. Kluts de eierdooiers met de gekookte azijn ongeveer 5 minuten tot een romig mengsel. De saus is goed als deze als een draad aan je garde blijft hangen.

 

Haal de schaal van het vuur en klop de geklaarde boter rustig door het eierdooier mengsel. Pers een halve citroen erdoor en breng op smaak met wat peper en zout.

 

Hak de gerookte zalm en de peterselie fijn.

 

Verdeel de asperges op 2 borden. Eitje er naast, gerookte zalm, hollandaisesaus erover en garneren met verse peterselie.

♥ Tip: mocht de saus gaan schiften, zet de schaal dan nog even boven het kokende water en voeg een heel klein beetje kokend water toe. Eerst 1 à 2 eetlepels water, roeren tot dat de saus zich weer bindt.

Delen?