top of page
  • Foto van schrijverDe KoelkastCoach

Havermout, gezond of niet?


Een ontbijtschaaltje met warme havermout, smoothiebowl of een bananenpannenkoek met havermout. Een ontbijt op basis van havermout is hip of toch niet? Wat is de reden dat er steeds vaker gebruik wordt gemaakt van havermout.

Hoe wordt havermout gemaakt?


Waar komt havermout eigenlijk vandaan? Havermout wordt gemaakt van haver. Haver ondergaat een soort van vernieuwing- en verouderingsproces. De haverkorrel laat men eerst kiemen en wordt daarna gedroogd. Dat kiemen in water duurt een paar dagen. Om het kiemen te stoppen wordt de haver blootgesteld aan een flinke dosis warme lucht waardoor dit proces stopt.


Als de haver helemaal droog is dan worden de wortels eraf gehaald en blijft er havermout over. Dit zijn dan vaak hele grote stukken. Die grote stukken worden in de gewenste grote gesneden. Daarom is ieder merk havermout ook anders van structuur en bestaat er grove en fijne havermout.



Krachtpatser

Havermout heeft een bijzondere eigenschap, of nou ja beter gezegd de bèta glucanen in havermout hebben een bijzondere eigenschap. Deze zijn namelijk zo krachtig dat zij, met name het "slechte" ongezonde cholesterol, oppakken en op hun bagagedrager zetten en zonder schade aan je darmen te richten, via de uitgang (de endeldarm) naar buiten fietsen.


Slanke lijn

Havermout is letterlijk een krachtpatser, maar geen snelheidsduivel. Havermout valt onder de noemer langzame of complexe koolhydraten. Deze koolhydraten zijn trager dan simpele of enkelvoudige koolhydraten. Complexe koolhydraten zorgen voor een minder hoge bloedsuiker piekt waardoor er minder insuline nodig is om deze koolhydraten weg te werken. Dit is in vele opzichten een voordeel. Je blijft energieker na het eten van een maaltijd met havermout, je zal er minder snel van aankomen plus stoelgang verbetert. Let wel, alles met mate.

Een overdaad aan havermout kan ook leiden tot allerlei lichamelijke klachten denk aan; verstopping, insulineresistentie, diabetes type 2, verteringsproblemen, etc.


Havermout bevat veel vezels die de stoelgang stimuleren tenzij er continu te veel van binnenkomt dan blokkeert het juist de boel. Vezels hebben voldoende vocht nodig om de boel niet verstoppen. Dit is vaak waar het misgaat. Problemen die kunnen optreden zijn; gasvorming, uitdroging, spijsverteringsklachten maar ook problemen met maagzuur.


Maar dat niet alleen, havermout bevat ook fytinezuur. Fytinezuur is een antinutriënt. Planten produceren deze stof om zichzelf te beschermen tegen plagen. De inname van een kleine hoeveelheid per dag kan geen kwaad. Het veelvuldig binnenkrijgen van fytinezuur remt de opname van mineralen als magnesium, ijzer, calcium en zink. Als er een overdaad aan fytinezuur aanwezig is dan hebben deze mineralen geen schijn van kans, waardoor ze gewoonweg in het toilet verdwijnen. Zonde want ze zijn wel nodig.


Toch heeft fytinezuur ook z’n mooie kanten. Het beschermt niet alleen de plant maar ook ons systeem tegen ziektes. Als je dagelijks veel producten eet waar behoorlijk wat fytinezuur inzit dan kan de opname van bepaalde stoffen verslechteren. Fytinezuur komt vooral voor in granen, zemelen, noten, koffie, rauwe chocola, lijnzaad, sesamzaad, peulvruchten. Een vegetarisch of veganistisch dieet vraagt dus om extra oplettendheid.


Ontbijt

Veel mensen zijn opgegroeid met havermoutpap of iets dergelijks. Tegenwoordig zijn heel veel mensen übercreatief met havermout. Gewoon er een bakje pap met melk van maken is er niet meer bij. Havermout gemaakt met amandel- of liever nog met havermelk is de normaalste zaak van de wereld geworden. Een flinke hand blauwe bessen of frambozen erbij plus wat noten, kaneel en geraspte kokos maken de ouderwetse havermoutpap een hip voedzaam ontbijt.


Bananenpannenkoeken of een bananenbrood worden ook steeds vaker gemaakt met een grote schep havermout erin. Of denk aan een bakje overnight oats met koffie. Dan maak je er niet gewoon pap van, maar een dikkere substantie op basis van melk en koffie wat dan een nachtje in of buiten de koelkast heeft staan indikken.

Dagelijks hetzelfde ontbijten gebeurt vaak doordat er weinig inspiratie is of omdat het zo makkelijk is. Heel begrijpelijk alleen is het slimmer en beter voor je lijf als je wat vaker iets anders eet. Meer variëren, dan word je systeem geprikkeld iets met de voeding te doen die je eet. Ook krijg je dan verschillende voedingsstoffen binnen waardoor jij je eetpatroon gevarieerdere maakt. Zo blijft het een verrassing voor je lijf en zal deze activeren met het voedsel aan de gang gaan.

Lunch

Havermout tijdens de lunch klinkt misschien een beetje raar, maar dat is het niet. Je kan namelijk heel simpel een soort van croutons maken met havermout. Je maakt een mengsel van havermout, geraspte kaas, wat een kruiden die je lekker vindt, beetje zachte roomboter en een paar el water. Dit meng je goed door elkaar. Verdeel het mengsel in brokjes over een bakplaat en ongeveer 15 á 20 minuten laten bakken in de oven op 170 graden. Er uit halen en laten afkoelen. En je hebt je eigen kaascroutons voor over je salade.

Diner

Aangezien ik niet zo’n voorstander ben van paneermeel, gebruik ik weleens havermout om mijn zelfgemaakte puree mee te gratineren. Ik meng dan 2 el havermout met geraspte kaas en wat amandelschaafsel. Dat strooi ik over de puree en plaats dit even onder de gril tot er een heerlijk krokant korstje ontstaat.

Een bad vol…

De Grieken waren vroeger ook al gek op haverhout. Ze vulden er af en toe één van hun prachtige baden mee. Heel vreemd vonden wij dat toe. Nu weten we dat die Grieken zo stom nog niet waren want havermout heeft een verkoelende en kalmerende werking op de huid. Kinderen die last hebben van waterpokken kunnen baat hebben bij een bad met havermout. Dit verlicht de jeuk evenals bij eczeem.


Omdat je nooit genoeg gezonde tips kunt hebben, staat er een dik GRATIS e-book voor je klaar. Je download 'de 49 tips om kilo's kwijt te raken' hier of klik op het ebook hiernaast.














Sabine Leijten | De KoelkastCoach

608 weergaven
bottom of page