• De KoelkastCoach

Nationale Pannenkoekendag



Nationale Pannenkoekendag, inclusief recept gezonde pancakes!

Wist je dat het recept van de pannenkoek helemaal niet uit Europa of Amerika komt? Sla de geschiedenisboeken er maar op na en je ontdekt dat wij, Europeanen, het recept van de pannenkoek hebben gepikt van de chinezen. Blijkbaar houdt dit rijst-etende land, van nog meer dingen dan alleen maar rijst.

Tijdens mijn zoektocht naar de herkomst van de pannenkoek, stuitte ik op een aantal leuke feiten. Ik heb er een aantal voor je uitgezocht.

Shakespeare hield er van…

Zelfs Shakespeare was verzot op die goudgele warme koeken. Hij was er zó dol op, dat hij de pannenkoek wel een aantal keer heeft gebruikt in zijn toneelstukken. Best bijzonder, en wij maar denken dat wij Nederlanders de uitvinders waren van de pannenkoek, maar helaas net als de hutspot komt er maar weinig uit ons koude kikkerlandje.

Armoe voedsel

Afgelopen week toen ik pannenkoeken stond te bakken, verwonderde ik mij er weer over dat de ingrediënten van de pannenkoek helaas maar weinig voedingsstoffen bevatten. Een dikke laag suiker erop en je bloedsuiker maakt een twee keer zo hoge sprong.

Vroeger waren pannenkoeken namelijk écht armoe voedsel, niets speciaals aan. Logisch ook want zonder suiker, stroop of ander lekkers erop zijn pannenkoeken gewoonweg saai. Later veranderde deze saaie koeken gelukkig een beetje.

Het authentieke recept van de pannenkoek bestond dan ook uit boekweit, eieren en melk. Boekweitmeel is de afgelopen jaren vervangen voor tarwebloem . of -meel. Ik denk dat dit gekomen is door de aanwas van tarwemeel en ook door de smaak. Boekweit heeft een iets specifiekere smaak, je houdt ervan of niet.

In eerste instantie werden pannenkoeken alleen maar gemaakt om de voorraadkast leeg te maken. voordat het vasten voor Pasen zou beginnen. Het vasten begon op Aswoensdag, tegenwoordig de laatste dag van de Carnaval. Vandaar dat pannenkoeken tegenwoordig behoren tot een feestmaal.

Ik kwam nog een leuke verhaal tegen, niet uit Nederland, maar van onze overburen. Er bestaat namelijk een pannenkoeken race. Lees maar...

Pancake Race

Flink wat eeuwen geleden, in 1445 wel te verstaan stond een vrouw des huizes uit Olney, Buckinghamshire op haar gemakje een grote stapel pannenkoeken te bakken. Doordat ze zo in gedachten verzonken stond te kokkerellen vergat ze de tijd en dus ook de kerkdienst. Op Strove Tuesday luidden daar namelijk om elf uur altijd de klokken van de kerk. Toen ze de klokken hoorde luiden, zette ze het op een rennen, met de koekenpan nog in haar hand. In de pan lag nog een pannenkoek. Heel knap, want ze presteerde het om de pannenkoek onder het rennen een aantal keer om te draaien.

Met open mond stond men naar haar te kijken hoe ze al pannenkoekbakkend voorbij kwam rennen. Dit was direct aanleiding om er een evenement van te maken, The Pancake Race van Olney. Vandaag de dag wordt er nog steeds door heel het Verenigd Koninkrijk de Pancake Race gehouden. De grootste en bekendste is en blijft die van Olney, waar je ook verkleed moet als huisvrouw.

Londen

Zelfs in Londen kent men pannenkoekendag. Pancake Day valt altijd 47 dagen voor Pasen. Daarom is de datum ieder jaar anders. Shrove Tuesday (vastenavond) was de laatste avond dat alles uit de kastjes op gemaakt kon worden.

In Londen worden pannenkoeken vooral geserveerd met citroensap en basterdsuiker of met stroop. Omdat deze dag een iets wat meer betekenis nodig had, hebben alle 4 de ingrediënten een speciale boodschap gekregen:

* Eieren voor creatie

* Bloem voor het personeel van het leven

* Zout staat voor heilzaam

* Melk voor puurheid

The Pancake Race is een groot onderdeel van de Londense pannenkoekendag.

New York Pancakes

Een tijdje geleden was ik in New York. Een geweldig stad waar alles veel, groot en overdadig is. Zo ook het ontbijt. Als je een pancake besteld krijg je er niet één, maar een hele stapel met flink wat maple syrup. Een ontbijt waar je ongeveer de hele dag op kunt teren als je dit niet gewend bent. :)

Het recept van de Amerikaanse pancake is net even anders dan onze Hollandse pannenkoek. Ze zijn namelijk wat dikker en luchtiger. Dit komt doordat men in Amerika rijsmiddel toegevoegd aan het beslag.

Maar dit allemaal terzijde, want het is vandaag Nationale PannenkoekenDag! Om dit te vieren en niet al te ongezond te doen, vind je hieronder het Amerikaanse recept van de pancake in een gezond, verantwoord jasje.

Terug naar de basis van de pannenkoek, namelijk pannenkoeken gemaakt met boekweitmeel zoals het échte authentieke recept.

Wil je vandaag gezonde pannenkoeken op tafel zetten? Astu, het recept!

Iets gezonder…

Dit is het originele Amerikaanse recept van de pancake maar dan ietsiepietsie gezonder. De grote is wel hetzelfde gebleven, omdat de grote van de pancake veel makkelijker draait dan onze pannenkoeken.

Wat heb je nodig voor 6 middel grote gezonde pancake's:

 • 75 gram amandelmeel

 • 75 gram boekweitmeel (of speltbloem)

 • een halve banaan

 • 1 eetlepel bakpoeder of natriumbicarbonaat

 • 250 ml amandelmelk/ hazelnootmelk

 • 1 ei

 • boter of kokosolie om in te bakken

Doe de banaan en de eieren in een maatbeker. Pureer dit met de staafmixer tot een glad mengsel.

Doe het bananenmengsel met alle andere ingrediënten in een kom. Mix dit met de keukenmachine, mixer of met de hand goed door elkaar ook tot een glad mengsel.

Verhit in een kleine koekenpan een klontje boter. Gesmolten? Schep dan met een soeplepel een schep beslag in de pan.

Bak de pancake totdat de bovenkant bijna droog is en er kleine gaatjes ontstaan. Draai de pancake om. Bak deze kant nog heel even totdat ook deze kant goudbruin is geworden.

En zo doe je dat met al het beslag!

♥ Tip: Voeg eens een beetje kaneel of vanille extract toe en je hebt een extra touch!

Let wel op dat je de pancakes in de pan houdt. ;) Gezellige en smakelijke Pannenkoekendag gewenst.

Sabine Leijten | De KoelkastCoach

Lekkere recepten met pannenkoeken? Klik op de foto om het recept te bekijken.




#pannenkoekendag #nationalepannenkoekendag #gezondepannenkoeken #geschiedenisvandepannenkoek #pannekoek #geschiedenis

77 keer bekeken0 reacties
Sabine Leijten | De KoelkastCoach

Sabine Leijten is Dé Online Voedingsdeskundige

"De missie van De KoelkastCoach is om je op een simpele manier te helpen een gezond eetpatroon te ontwikkelen, met afvallen als doel!"

 • Grey Google+ Icon
 • Grey Facebook Icon
 • Grey Twitter Icon
 • Grey YouTube Icon
 • Grey Instagram Icon

Condities