Speltappeltaart

De geur van appeltaart doet mij denken aan vroeger. Mijn moeder is echt de beste in het bakken van appeltaarten. Hieronder vind je een recept van een spelt-appeltaart. Mijn moeder's appeltaart in een gezond jasje!

Wat heb je nodig:

  • 300 gram speltmeel

  • 150 gram roomboter (kamertemperatuur) + extra om in te vetten

  • 100 gram kokospalmsuiker

  • 1 tl natriumbicarbonaat

  • 2 eieren

  • 1 kg appels (elstar/goudreinetten)

  • 200 gr rozijnen

  • evt. amandelsnippers/schaafsel

  • 1,5 el kaneel

  • 2 tl kokospalmsuiker

Voor het amandelspijs:

  • 150 gram amandelmeel

  • 150 gram gewelde blanke rozijnen

  • 2 à 3 el water

  • beetje citroenschil

  • 1 ei (alleen de dooier)

Je begint met het amandelspijs. Doe de rozijnen en amandelmeel in een keukenmachine. Voeg het water, de eierdooier en de citroenschil toe. Meng dit net zolang tot dat het een dik smeuïg mengsel is geworden. Het kan zijn dat er wat extra water aan toegevoegd dient te worden, check dit pas als je de eierdooier hebt toegevoegd.

Laat het spijs rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Kneed in een kom het meel, koude stukjes roomboter, suiker, natriumbicarbonaat en 2/3 van de eieren tot een compact deeg.

Vet de bakvorm in met roomboter. Bekleed de bakvorm met een 3/4 van het deeg. 1/4 laat houd je over om de taart mee af te dekken.

Schil de appels en snijd ze in grove stukken. Meng de appel met de kaneel, rozijnen, suiker en amandelschaafsel in een kom.

Haal de bakvorm en het spijs uit de koelkast.

Op de bodem van de taart breng je een laag amandelspijs aan. Daar boven op gaat het appelmengsel.

Maak van het overgebleven deeg, lange slierten. Deze leg je als een ruit bovenop de taart.

Bestrijk de taart met het laatste beetje ei. En plaats de vorm in de oven. Ongeveer 75 minuten en je hebt een overheerlijke "gezonde" speltappeltaart.

♥ Tip: Mocht je het spijs wat zoeter willen hebben, voeg dan gerust een beetje kokospalmsuiker toe.

Kokospalmsuiker is ook heerlijk door de slagroom. Ipv witte suiker, gebruik dan eens kokospalmsuiker door de zelf geklopte slagroom. Echt een aanrader!

Cadeautje!

"49 Geheimen Om Kilo's Kwijt Te Raken"

Download hier jouw GRATIS E-Book

Dit recept delen?

Sabine Leijten | De KoelkastCoach

Sabine Leijten is Dé Online Voedingsdeskundige

"De missie van De KoelkastCoach is om je op een simpele manier te helpen een gezond eetpatroon te ontwikkelen, met afvallen als doel!"

  • Grey Google+ Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Instagram Icon

Condities