Sabine Leijten | De KoelkastCoach

Sabine Leijten is Orthomoleculair Voedingsdeskundige

"De missie van het platform De KoelkastCoach is om zoveel mogelijk mensen te helpen een gezond eetpatroon te ontwikkelen!"

  • Grey Google+ Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Instagram Icon

Condities

Speltkrentenbrood met spijs

Een verrukkelijk krentenbrood gevuld met zelfgemaakt amandelspijs, kan bij iedere aangelegenheid. Mocht je 'm nog nooit zelf hebben gemaakt dan is dit je kans, want dit recept is ook nog eens redelijk verantwoord. 

Wat heb je nodig voor een groot brood met spijs:

  • 350 gram speltbloem

  • 7 gram gedroogde gist

  • 2 eieren

  • 85 gram kokosbloesemsuiker of kokospalmsuiker

  • 7 gram zout

  • 2 tl citroenrasp

  • 1 tl sinaasappelrasp

  • 30 gram roomboter

  • 1 tl kaneel

  • 30 gram kokosolie

  • 250 ml lauwwarm water

  • 250 gram rozijnen & cranberries (geweld)

  • 70 gram gemalen walnoten/amandelen

  • 50 gram amandelmeel

  • amandelschaafsel

 

 

 

Breng een liter water aan de kook. De rozijnen en cranberries mogen in een schaaltje. Deze bedek je met kokend water. Goed laten wellen, dus zo laten staan tot je ze gaat gebruiken.

 

Was de citroenen en sinaasappel. Rasp de citroenen tot je 2 theelepels rasp hebt. Hetzelfde doe je met de sinaasappel. 

 

Doe één theelepel citroenrasp in een kom, samen met het amandelmeel, 50 gram kokosbloesemsuiker en één half geklopt ei. (De rest van het eimengsel bewaar je om de stol te bestrijken) 

Meng dit alles goed door elkaar en zet het spijs in de koelkast.

 

Verwarm de oven voor op 200°C.

Doe de roomboter en kokosolie een pannetje en verwarm dit tot het helemaal gesmolten is.

Doe alle ingrediënten, behalve rozijnen, noten en spijs, in een grote kom en meng dit goed door elkaar.

Kneed dit alles met de keukenmachine, of met je handen goed door elkaar. Mocht je de keukenmachine gebruiken, laat de machine dan maar een paar minuten draaien i.v.m. de gluten in het speltbloem. 

Giet de rozijnen en cranberries af.

Voeg de noten, rozijnen en cranberries eraan toe. Zorg dat deze goed in het deeg zitten. 

Laat het deeg een half uur rijzen.

Bedek de bakplaat met bakpapier.  

Bestuif je werkbank met wat bloem. Leeg het deeg op je werkbank. 

Rol het deeg een beetje uit tot je een ovaal hebt. 

Neem het spijs uit de koelkast. Bestuif dit met bloem en rol er een mooie rol van. Rol de rolspijs een beetje door de bloem zodat je spijsrol overal bedekt is met bloem. 

Leg de spijsrol in het deeg en vouw deze dicht. Goed aandrukken zodat het spijs er niet meer uit kan.

Plaats je brood op het bakpapier. 

Bestrijk het krentenbrood met het eigeel. Bestrooi het krentenbrood met amandelschaafsel en laat deze nog eens 30 minuten rijzen. 

Bak het krentenbrood 35 minuten op 200°C. Houd het krentenbrood met spijs goed in de gaten. Indien je brood te bruin wordt, bedek je het krentenbrood met spijs met een stuk aluminiumfolie en bak je 'm verder af. 

Verrukkelijk met een beetje roomboter. :)

♥ Tip: het spijs kan ook gemaakt worden met blanke rozijnen i.p.v. kokosbloesemsuiker. Gebruik 70 gram blanke gewelde rozijnen. Pureer dit samen met het ei in de blender of keukenmachine. Voeg dan het amandelmeel en citroenrasp toe.

Cadeautje!

"49 Geheimen Om Kilo's Kwijt Te Raken"

Download hier jouw GRATIS E-Book