top of page
Diabetes 2
Over

Wat is Diabetes Mellitus type 2?

In de volksmond ook wel diabetes type 2 of suikerziekte genoemd. Diabetes Mellitus is een welvaartsziekte. De naam suikerziekte zegt het eigenlijk al, een verstoring in de suikerstofwisseling in het lichaam.

Helaas hebben steeds meer mensen last van overgewicht, wat vaak gepaard gaat met diabetes mellitus 2. Als je deze diagnose krijgt van de huisarts, gebeurt het veelal dat hij je adviseert medicatie te gaan gebruiken. Deze medicatie is een symptoom bestrijder, geen oorzaak oplosser.

 

De oorzaak van diabetes mellitus dient aangepakt te worden, en snel ook want des te meer overgewicht je hebt hoe groter de kans op nog meer lichamelijke klachten met uiteindelijk zelfs overlijden als resultaat.

Hoe werk het precies?

Bijna alle producten die je nuttigt bevatten suiker / koolhydraten. Op het moment dat je een suikerrijk of koolhydraatrijk product eet, gaat je lichaam aan het werk. Om het verteringsproces in werking te zetten, gaat je lichaam het hormoon insuline aanmaken. De hoeveelheid insuline hangt af van de hoeveelheid suikers het gegeten product bevat. Let op: dit proces gebeurt de hele dag door, op het moment dat je iets in je mond stopt.

Voorbeeld:

Je eet een broodje. Dit broodje bevat ongeveer 15 gram koolhydraten / suikers. Je lichaam komt direct in actie en gaat het broodje ontleden. Alles wordt eruit gehaald en verwerkt. Om die koolhydraten te verwerken, heeft het lichaam allerlei hulpmiddelen nodig o.a insuline. Net zoals je bij het doen van de afwas, water en afwasmiddel nodig hebt. Insuline is het hormoon dat helpt suikers te verwerken. Hoe meer koolhydraten / suikers je maaltijd bevat, hoe meer insuline je lichaam aan moet maken. Als je lichaam dit te vaak moet doen op een dag, wordt het systeem steeds zwakker want er zit namelijk geen oneindige productieknop op. De celletjes worden "insuline resistent", die kunnen dus bijna of geen insuline meer produceren. Dit houdt in dat het lichaam alle suikers die er gegeten worden opslaat. De celletjes lopen vol met suiker / vet. Dit is wat men noemt Diabetes Mellitus 2.

 

Hoe nu verder?

Nu dit proces je een beetje duidelijk is snap je ook dat het van groot belang is er iets aan te doen. Gelukkig is diabetes mellitus voor een groot deel van de bevolking terug te dringen. Het proces van de aanmaak van insuline kan in vele gevallen weer worden herstelt. Door middel van goede begeleiding en het juiste voedings- en leefpatroon is er zeker een lichtpuntje aan de horizon.

Wil je direct aan de slag? Bekijk dan hier de online trajecten die je gelijk hebben om Diabetes te verminderen. 

 

De KoelkastCoach helpt je graag. Neem vrijblijvend contact op.

bottom of page