Glutenvrije kruidkoek
Omdat de gewone kruidkoek stijf staat van de ongezonde suikers en toevoegingen, vind je hier een recept dat gemaakt is van natuurlijke suikers en ook nog eens glutenvrij is.
Deze kruidkoek is gemaakt van haver- en amandelmeel wat vele malen beter voor jouw lijf is dan als ie gemaakt zou zijn van tarwemeel.
Dit heb je nodig:
125 gram gewelde dadels of dadelpasta (geen dadelsiroop)
90 gram havermeel
90 gram amandelmeel
50 gram geraspte kokos
3 eieren
50 gram roomboter
50 kokosolie
100 ml warme amandelmelk
1 volle el speculaas- en koekkruiden
1 volle tl kruidnagel
1 volle tl kaneel
een snuf zout
2 tl citroensap
1 zakje backing soda
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Zet een pannetje op het vuur en verwarm hierin de amandelmelk. Voeg de boter en kokosolie hierbij. Als dit gesmolten is mag het in een keukenmachine, blender of maatbeker met staafmixer. Ben bang dat het met de staafmixer wel een klusje wordt, maar het valt te proberen.
Voeg hier het meel en kokosrasp aan toe en begin met mengen.
Dan voeg je één voor één de eieren toe. Nadat je één ei hebt toegevoegd, goed mengen. Daarna pas het ei volgende erbij.
Als dit goed met elkaar gemengd is, voeg je de specerijen en het zout toe. Weer mengen.
Bakblik in vetten of bedekken met bakpapier.
Nu komt het. In een kommetje meng je het citroensap en backing soda. Dit gaat enorm schuimen. Meng dit gelijk door het beslag.
Vul het bakblik met het beslag en plaats in de oven voor zo'n 45 minuten. Check na 35 minuten even of de kruidkoek al droog is. Dit doe je door een schoon mes in de koek te steken en er langzaam ui te halen. Is de lamet schoon? Dan is ie klaar.
Even af laten koelen en aansnijden maar. Ikzelf houd ervan er een beetje roomboter op te smeren, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt 'm ook volledig aflaten koelen, in plakken snijden en invriezen.
💚 Doordat er flink wat vetten in deze kruidkoek zitten, blijft ie best een paar dagen goed als je 'm maar verpakt in plastic.
Recept printen?