top of page
Maagzuur & maagklachten
Over

Het doel van de spijsvertering is het verteren van voeding tot stofjes die door het lichaam opgenomen kunnen worden. Er zijn veel factoren die een goede spijsvertering negatief kunnen beïnvloeden. Denk aan: stress, gehaast eten, niet goed kauwen, een niet voedzame maaltijd, genetisch enzymtekort, antibiotica gebruik, voedselallergie of (lactose) intolerantie.

Van mond tot…

De spijsvertering begint al voordat er een hap genomen is. De geur van voeding en de gedachte er aan zorgen voor de productie van speeksel. Eenmaal in de mond wordt de voeding fijngemalen terwijl enzymen in het speeksel zetmeel afbreken tot suikers. (Terwijl je op het voedsel kauwt, wordt er in de mond dus al een groot deel van het voedsel opgenomen en afgebroken.)

 

In de maag komt de voeding in aanraking met maagzuur. De maagwand heeft een dikke slijmvlieslaag zodat het zichzelf beschermt tegen dit maagzuur. Samen met het eiwitsplitsende enzym pepsine en een stof die de intrinsiek factor wordt genoemd, zorgen zij voor de afbraak van eiwitten en kunnen mineralen en vitamine B-12 worden opgenomen. Voedsel blijft gemiddeld 3 uur in de maag en het maagzuur zorgt er onder andere voor dat ziekmakende bacteriën in het voedsel worden gedood.

Lees hier wat je kunt doen bij maagzuur en maagklachten

Neem direct vrijblijvend contact op!

Maagzuur en maagklachten

 

Als de eerste stappen in de spijsvertering niet goed verlopen en de voeding niet goed verteert, ontstaan gassen. Het gevolg is een opgeblazen gevoel vlak na het eten. Extra gevoelig hiervoor zijn ouderen, mensen die veel stress ervaren of mensen die een maagoperatie hebben ondergaan. De maagsap (of maagzuur) is bij hen (sterk) verminderd. De vertering verloopt hierdoor minder gemakkelijk.

 

Maagzuurproblemen beïnvloeden bovendien de opname van vitamine B 12. Langdurig gebruik van maagzuurremmers vergroot de kans op een vitamine B 12 tekort in het lichaam. Een vitamine B 12- tekort kan het zenuwstelsel aantasten. Ouderen kunnen problemen krijgen met hun geheugen.

Er zijn een aantal gevolgen die kunnen optreden als de spijsvertering rondom de maag niet goed verloopt.

  • Reflux oesofagitis (ontsteking van de slokdarm)

Reflux oesofagitis is de medische term voor: ontstekingen van de slokdarm door terugstroming van maagzuur. De slokdarm is niet bestand tegen het bijtende maagzuur en kan de slokdarm ernstig beschadigen. Na verloop van tijd veranderen ontstekingen in zweertjs, littekens en zelfs vernauwingen van de de slokdarm. Geen zaken die uit zichzelf verdwijnen.

Klachten kunnen zijn: pijn of branderig gevoel bij het slikken.

 

  • Barrett's oesofagus (slokdarmwand gaat lijken op slijmvlies van de maag)

De natuur is erg knap. Zo knap, dat de slokdarm zichzelf kan veranderen om beter tegen al dat onbedoelde maagzuur te kunnen. Het slijmvlies van de slokdarmwand gaat dan lijken op het dikke, beschermende slijmvlies van de maag. Artsen spreken dan van een 'slokdarm van Barrett', de man die dit verschijnsel ontdekte. Deze verandering gaat samen met een verhoogd risico op slokdarmkanker, al blijft dat een uitermate zeldzame aandoening.

  • Maagzweren

Bij het ontstaan van een maagzweer speelt de bacterie Helicobacter pylori (Hp) een belangrijke rol. Deze bacterie kan een ontsteking en zweren veroorzaken aan de binnenkant van de maag of aan het begin van de dunne darm, de twaalfvingerige darm. De bacterie voelt zich prettig in de zure omgeving van de maag en kan zich daarin goed vermeerderen. Klachten kunnen zijn: brandend maagzuur, oprispingen, misselijkheid, braken

 

  • Gastric Astma en chronisch hoesten.

Het terugstromen van maagzuur naar de slokdarm kan klachten veroorzaken die lijken op astma (gastric astma) en kan leiden tot langdurige hoestklachten (chronisch hoesten).

Deze klachten ontstaan als zuur uit de maag terugstroomt in de slokdarm. Dit zuur in de slokdarm kan daarna via de luchtpijp in de longen stromen. Dit kan bijvoorbeeld 's nachts in bed tijdens het liggen gebeuren. Door het zuur in de longen kunnen klachten ontstaan zoals (kriebel)hoest of een piepende ademhaling. Bij mensen met gevoelige luchtwegen, zoals mensen met astma, kunnen door het maagzuur de astma klachten erger worden. Het zuur kan ook de uiteinden van sommige zenuwen in je slokdarm prikkelen. Deze zenuwen geven een seintje af naar de luchtwegen, waardoor deze samentrekken. Hierdoor ontstaat (kriebel)hoest of krijg je last van een piepende ademhaling.

 

  • Keelproblemen

Heesheid, hoesten, een droge en geïrriteerde keel, kropgevoel: het kan allemaal wijzen in de richting van maagzuurproblemen. Bij twijfel toch maar even langs de huisarts.

 

  • Tandproblemen

Zuur en glazuur gaan slecht samen. Regelmatig zure oprispingen kan op een gegeven moment het tandglazuur aantasten.


Wat te doen bij maagzuurproblemen of maagklachten?

Allereerst is een bezoekje aan de huisarts geen overbodige luxe. Maagzuurproblemen kunnen naarmate de tijd verstrijkt steeds heftigere gevolgen krijgen. Voedingssupplementen kunnen een verzachtende werking hebben en soms aanvullen waar het lichaam tekort schiet.

 

Voedingssupplementen, enzymen en kruiden

Als het lichaam onvoldoende functioneert door maagzuurproblemen of maagklachten, kunnen voedingssupplementen met verschillende spijsverteringsenzymen een goede aanvulling zijn voor het lichaam. Deze enzymen kunnen tijdelijk de eigen spijsverteringsenzymen aanvullen indien de aanmaak hiervan verstoord is.

 

Voedingssupplementen met combinaties van enzymen en kruiden kunnen ingezet worden op die momenten waarop het nodig is. Inname van het supplement bij de maaltijd kan al een heel verschil maken.

 

Neem gerust vrijblijvend contact om te overleggen of De KoelkastCoach jou kan helpen met dit vervelende en pijnlijke probleem. 

Lees hier wat je kunt doen bij maagzuur en maagklachten
Lees hier wat je kunt doen bij maagzuur en maagklachten
bottom of page