top of page

Afvallen zonder sporten; Feit of Fictie?

Inleiding:

 

Afvallen is een veelbesproken onderwerp, om dit bewerkstelligen worden verschillende methoden voorgesteld. Eén van de meest voorkomende aanbevelingen is om regelmatig te sporten, maar wat als dit geen optie is? Kun je écht afvallen zonder sporten? Dit artikel onderzoekt deze vraag, geeft je er antwoord op, op basis van wetenschappelijk onderzoek en je leest of je ook snel af kunt vallen zonder te sporten.

Definitie van afvallen: 

Afvallen is het proces waarbij je lichaamsgewicht verliest. Dit kan om verschillende redenen zijn, denk aan het verbeteren van je gezondheid, je zelfvertrouwen vergroten, of om zelfs esthetische redenen. Gewicht verliezen kan op verschillende manieren door middel van dieet, lichaamsbeweging, of een combinatie van beide. 

Definitie sporten:

Sporten is een lichamelijke bezigheid die je beoefent omdat je er je werk van hebt gemaakt of gewoonweg als hobby.

 

Sporten gebeurt vaak met meer intensiviteit en doe je doelgerichter. Er zijn twee dingen noodzakelijk om iets een sport te noemen en dat zijn; dat je aan je conditie werkt en je vaardigheid vergroot. Sporten maakt dat jij je belastbaarheid vergroot, hierdoor voorkom je dat je last krijgt van bijv spierkrampen, nek- en rugklachten, beter slaapt etc. Je kunt dingen makkelijker aan, je trekt als het ware een andere jas aan. 

Je mag iets een sport noemen als; 

  • Er een competitieverband is. 

  • Er (spel)regels zijn. 

  • De sportbehoefte wordt met als doel jezelf en/of andere te plezieren. Denk aan toeschouwers. 

  • Er mentale en/of fysieke veranderingen zijn na het beoefenen.  

Hoe kan je afvallen zonder sporten? 

Afvallen zonder sporten kan natuurlijk door het volgen van een dieet. Er zijn verschillende diëten denk aan; ketogeen dieet, koolhydraatarm dieet, glutenvrij dieet en zo nog een hele lijst aan dieetvormen die ingezet kunnen worden om gewicht te verliezen. Deze dieetmethoden omvatten meestal het elimineren van bepaalde en ongezonde voedingsmiddelen, maar ook het beperken van calorieën wordt ook vaak voorgesteld. Daar hieronder meer over. 

Het is belangrijk op te merken dat gewichtsverlies zonder sporten meestal een langzamer proces is dan wanneer er wel wordt gesport. Alhoewel sporten niet het belangrijke is als je wilt afvallen. Soms kan sporten juist zorgen voor gewichtstoename, dit komt omdat veel mensen overmatig gaan bewegen om af te vallen. Dit veroorzaakt een stress reactie die het lichaam omzet naar buikvet. In het programma om buikvet te verbranden verbranden leer je hier veel meer over. 

 

Wees voorzicht, want afvallen is voor ieder persoon anders en elk dieet of eetwijze zal dan ook andere uitwerking hebben. Een op maat gemaakte aanpak of traject  waardoor er specifiek rekening gehouden wordt met jouw persoonlijke behoeften en omstandigheden. 

 

Snel afvallen zonder sporten

Is het verstandig om snel af te vallen zonder sporten? Het antwoord hierop is nee. Snel afvallen is in geen enkel geval verstandig. Door snel af te vallen, met of zonder sporten, kun je er bijna wel vanuit gaan dat je na het afvallen vaak snel de afgevallen kilo's weer terugkrijgt. Noem het een crashdieet. 

Een crashdieet heeft enorm veel invloed op je metabolisme, mooi woord voor stofwisseling. Door snel af te vallen zonder sporten zal je lichaam dit ervaren als een soort van ramp. Je veroorzaakt in korte tijd een behoorlijke hoeveelheid stress wat je niet in je koude kleren gaat zitten. Je stofwisseling een optater geven door minder te gaan eten of weinig calorieën te nuttigen waardoor je snel afvalt, is onverstandig. 

Jammergenoeg worden er nog steeds heel veel diëten en/of afslankprogramma's aangesmeerd waarbij dit absoluut invloed heeft op je metabolisme. Afvallen zonder sporten is prima en kan ook zeker alleen dan wel op een rustige en verantwoorde manier. 

Al jaren biedt De KoelkastCoach verschillende trajecten aan waarbij afvallen zonder sporten en zonder dieet centraal staan. Gewoonweg normaal eten wat je vet verbranding activeert en waarmee je een gezond eetpatroon ontwikkelt. 

Het unieke en effectieve programma om buikvet te verbranden is een prettig traject waarbij je van alles leert over intermittent fasting, maar ook over minder calorieën en/of koolhydraten eten en nog veel meer interessante informatie wat aanbod komt om je te helpen dat vervelende buikvet te verbranden. Meer weten? Klik hier.

Afvallen zonder sporten door calorieën beperken?​

Calorieën beperken is dat de manier om snel af te vallen zonder sporten? Veelal wordt er gedacht dat calorieën beperken dé manier is om snel af te vallen zonder sporten. Helaas zijn er nog steeds veel mensen die hiermee aan de slag gaan. Hun voeding gaan bijhouden met allerlei apps, maar om snel af te vallen zonder sporten is het niet verstandig calorieën te beperken. Het zal zeker werken, alleen op de lange termijn gaat het je tegenwerken. 

 

Om af te vallen hoef je absoluut geen calorieën te beperken of te sporten. Het gaat om de juiste balans in je eetpatroon. De uitgebalanceerde hoeveelheden eiwitten, vetten én koolhydraten. Als je die structuur eenmaal te pakken hebt dan is afvallen zonder sporten een eitje.

Afvallen zonder sporten, wetenschappelijk bewijs

Uit een meta-analyse van studies over gewichtsverlies bij volwassenen blijkt dat dieetmethoden effectief kunnen zijn bij het verliezen van gewicht zonder beweging. De studie toonde aan dat deelnemers aan dieetprogramma’s in totaal gemiddeld 5,96 kg verloren over een periode van 6 maanden. Dit suggereert dat het veranderen van eetpatroon door middel van dieet een effectieve manier kan zijn om gewichtsverlies zonder sporten te bereiken. 

Een andere studie onderzocht de effecten van verschillende diëten op gewichtsverlies. De studie vergeleek het dieet van een groep mensen die geen lichaamsbeweging hadden met het dieet van een groep mensen die regelmatig lichaamsbeweging kregen. De resultaten toonden aan dat de groep die alleen dieet volgde bijna dezelfde hoeveelheid gewicht verloor als de groep die dieet en lichaamsbeweging combineerde. 

Tips: Hoe kan je snel afvallen zonder sporten:

Een aantal tips om te beginnen met afvallen zonder sporten: 

  

Afvallen zonder sporten is dus zeker mogelijk, je dient alleen te weten wat je aan het doen bent. Om je op weg te helpen vind je hieronder een aantal direct toepasbare tips. Er zijn natuurlijk nog veel meer handige tips, maar met deze tips kun je gelijk van start gaan.

  • Langzamer kauwen 

Je hersenen hebben tijd nodig om te verwerken dat je voldoende gegeten hebt. Als je je eten grondig kauwt, eet je langzamer. Dit gaat gepaard gaat met een verminderde voedselinname, een voller gevoel en met kleinere porties. De snelheid waarmee je je maaltijden eet kan ook van invloed zijn op je gewicht. Verschillende onderzoeken laten zien dat snellere eters eerder in gewicht toenemen dan langzamere eters. Snelle eters hebben ook veel meer kans om sneller dik te worden te worden. Om de gewoonte te vormen om wat langzamer te eten, kan het helpen om te tellen hoeveel keer je op elke hap kauwt. Dit maakt het mogelijk om af te vallen zonder te sporten. 
 

  • Kleiner bord

Het doorsnee bord wat bijna iedereen dagelijks gebruikt is groot. Hoe groter je bord, des te meer je opschept. Het gebruik van een kleiner bord kan helpen om minder te eten. Een kleiner bord laat je porties groter lijken. Net als dat een groot bord je portie kleiner doet lijken. Wat resulteert in meer eten, aangezien je ogen een inschatting maken van de grote van het portie. Je kunt dit in je voordeel laten werken door gezond voedsel op grotere borden te serveren en minder gezond voedsel op kleinere borden. 

 

  • Drink voldoende water 

Het drinken van water kan helpen om minder te eten en om af te vallen zonder te sporten, vooral als je wat water voor de maaltijd drinkt. Een studie bij volwassenen toont aan dat het drinken van een halve liter water ongeveer 30 minuten voor de maaltijd het hongergevoel vermindert. Deelnemers aan het onderzoek die voor de maaltijd water dronken, verloren in een periode van 12 weken 44% meer gewicht in vergelijking met degenen die dat niet deden. Als je calorierijke dranken - zoals frisdrank of sap - vervangt door water werkt dit nog beter.  
 

  • Eet minder suikers 

Of je nu wel of niet houdt van koolhydraten, de meesten van ons krijgen iedere dag meer suikers en koolhydraten binnen dan nodig is. Dit komt doordat eraan ontzettend veel voedingsmiddelen suiker wordt toegevoegd. Het vervangen van geraffineerde koolhydraten door gezondere (volkoren) tegenhangers en het elimineren van snoep en desserts is al een flink stap in de goede richting. 

Suiker, je ontkomt er bijna niet meer aan. Zelfs aan kipfilet voor op brood wordt een partijtje suiker toegevoegd. Probeer bij ieder product wat je in de supermarkt koopt te kijken hoeveel suiker erin zit. Het zal je verbazen in hoeveel voedingsmiddelen er stiekem suiker zit. Lees hier meer over het effect van suiker, welke soorten suikers er allemaal zijn en welke suikers je wel af en toe kunt kiezen.
 

  • Stop met die elektronische afleiding 

Door te letten op de plek waar je eet is het mogelijk om minder ongezond te eten. Mensen die eten terwijl ze tv kijken of computerspelletjes spelen, hebben vaak geen idee hoeveel ze ongemerkt hebben gegeten. Dit kan leiden tot veel te veel calorieën eten maar ook gewoonweg meer dan nodig is. Uit een overzicht van 24 onderzoeken blijkt dat mensen die bij een maaltijd worden afgeleid, ongeveer 10% meer eten. Onderschat dit niet, want zelfs in vergadering is dit het geval. Wil je afvallen zonder te sporten dan is opletten waar je je maaltijd nuttigt verstandig.
 

  • Afvallen zonder sporten met De KoelkastCoach 

Zoals je leest zijn er flink wat dingen die je kunt doen om af te vallen zonder daarbij (extra) te hoeven sporten. Dit zijn nog maar de basisprincipes. Veel meer handige tip, tricks en de juiste structuur leer je tijdens De KoelkastCoach Challenges.

 

Deze unieke afslank-programma's helpen je jouw (ongezonde) eetgewoontes stap voor stap bij te schaven. Je stelt je eigen doel, bijv. het weer aankunnen van die onwijs toffe broek of dat verbluffend mooi pak, maar het kan ook gewoonweg je weer fitter en energieker voelen zijn. 

Langzaam werken we samen aan dat gezonde eetpatroon waarbij jouw doel niet uit het oog wordt verloren. Je wilt permanent een gezond gewicht en een gezonde leefstijl en niet voor een korte periode. 

Alle afslank trajecten van De KoelkastCoach zijn gebaseerd op verschillende voeding gerelateerde studies. Zo wordt er rekening gehouden met lichamelijke klachten als; een te traag werkende schildklier, overgewicht, diabetes 2, PDS, gluten, etc. Ben je er klaar voor om jouw ideale gewicht te behalen en te behouden? Neem dan snel een kijkje, welke aanpak er nu het beste bij je past.

Benieuwd? Hier een kleine impressie van dit unieke trajecten om af te vallen zonder sporten.

Wil je ook zo'n verbluffend resultaat?
afvallen_zonder_sporten | De KoelkastCoach.JPG

Dé Methode; in 28 dagen buikvet verbranden

Handige online bestelservice.

Overheerlijke, simpele recepten.

Wekelijks een nieuw gezond menu.

Dagelijks iets leren over voeding.

Weten wat je eet.

buikvet verbranden _ De KoelkastCoach.png
buikvet verbranden _ De KoelkastCoach.png
buikvet verbranden _ De KoelkastCoach
buikvet verbranden _ De KoelkastCoach.png
buikvet verbranden _ De KoelkastCoach.png
bottom of page