- De KoelkastCoach
Suiker verslavend?

De maanden november en december staan altijd in het teken van suiker.
2 maanden voordat de goedheiligman aan wal stapt begint het suiker-festijn al. De meest gezelligste tijd van jaar, alleen wel de ongezondste. Je vullingen springen zowat uit je kiezen als je door de supermarkt loopt. Suiker, suiker en nog eens suiker.
Verslaving
Suiker is verslavend. Er zijn zelfs artsen die beweren dat suiker puur vergif is. Suiker zorgt ervoor dat je nog meer trek krijgt in suiker. Naast het hormoon dopamine (gelukshormoon) wordt er bij het eten van suiker ook cortisol (stress-hormoon) aangemaakt.
Cortisol verhoogt de bloedsuiker, dat uiteindelijk voor diabetes kan zorgen.
Cortisol heeft een positief effect op de opname van calorieën. Als het lichaam ’s nachts veel cortisol aanmaakt, wordt er overdag juist veel ‘hongerhormoon’ (gherline) aangemaakt. En de cirkel is rond. Dit proces zorgt ervoor dat je meer suikers wilt eten, om meer energie te krijgen.
Cortisol wordt niet alleen maar gestimuleerd door inname van suiker. Het stresshormoon, de naam zegt het al, wordt door vele vormen van stress geactiveerd.
Bewust
Probeer eens bewuster te kijken naar wat je per dag allemaal in je mond stopt. Lees de etiketten van de producten die je graag eet of waar je een zwak voor hebt. Deze voorverpakte producten bevatten stoffen waardoor je maar blijft door eten, niet één koekje, nee de hele rol moet op.
Ga lekker zelf aan de slag. Maak bijvoorbeeld gezonde cakejes of taarten en vervang dan de suiker door kokospalmsuiker, wat al een beter effect heeft op ons lichaam dan geraffineerde suiker. Dadels of ander gedroogd fruit zijn ook al vele malen beter dan "het witte kristal (suiker)". Het geeft je alleen geen vrijbrief om je klem te eten aan deze 'gezonde' suikers (denk ook aan fruit), de effecten van teveel suiker, in welke vorm dan ook, blijven hetzelfde.
Helemaal puur natuur eten in deze tijd is bijna onmogelijk. Je kunt alleen wel proberen bewuster te kiezen en te veranderen. Niet alleen minder suiker, ook verandering is goed voor de hersenen.
Hieronder vind je een lijst met alle benamingen van suiker. Als je iets koopt check dan goed het etiket wat er precies in zit.
Lijst met suikers
Sucrose
Sacharose
Saccharose
Stroop
Siroop
Fruitsuiker
Fructose
Fructosestroop
Druivensuiker
Dextrose
Glucose
Glucosestroop
D-glucose
Glucose-fructosestroop
Melksuiker
Melkpoeder (bevat 51% suiker!)
Vruchtensapconcentraat
Geconcentreerd perensap
Geconcentreerd appelsap
Geconcentreerd vruchtensap
Kaneelsuiker
Lactose
Galactose
Moutsuiker
Maltose
Maltodextrine
Basterdsuiker
Poedersuiker
Kristalsuiker
Rietsuiker
Bietsuiker
Demerara
Honing
Nectar
Palmsuiker
Kokosbloemsuiker
Kokosbloesemsuiker
Ahornsiroop
Esdoornsiroop
Maple Syrup
Melasse
Molasses
Zwarte rietsuikermelasse
Blackstrap Molasses
Muscovado
Barbados suiker
Agavesiroop
Agavenectar
Turbinado
Oersuiker
Panocha
Panela
Piloncillo
Parelsuiker
Maïssuiker
Maisstroop
Rijstsuiker
Rijststroop
Invertsuiker
Invertstroop
Treacle
Caramel (verhitte suiker)
Basterdsuiker (licht & donker)
Geleisuiker
Vanillesuiker
Dadelstroop
Tarwestroop
Schenkstroop
Bruine suiker
Kandij(-suiker)
Gula djawa
Gula kelapa
Gula aren
Tafelsuiker
Geraffineerde suiker
Johannesbrood siroop
Carob siroop
Mocht je inspiratie nodig hebben om verantwoord te snoepen, neem dan af en toe een kijkje op de pagina met recepten.
49 Geheimen Om Kilo's Kwijt Te Raken!
Klik hier om 't boek direct te downloaden.