top of page
Darmklachten
Over

Heb je geregeld last van een opgeblazen gevoel? Of een "slechte" stoelgang? Veel mensen kampen met dit soort klachten, vaak wordt er gedacht, "ach het gaat wel weer over". Er kan veel meer aan de hand zijn...

De darmen hebben een hele belangrijke functies. Naast het verteren van het voedsel, geven de darmen ook goed weer hoe je in je vel zit. Geloof het of niet, maar je darmen zijn namelijk je 2e hersenen. Je ontlasting is een graadmeter of je wel of niet happy, één van de oorzaken van darmklachten/ PDS.

Darmklachten zijn er in verschillende soorten en maten. Bij iedereen werken de darmen anders. Wat wel voor iedereen geldt is, dat de darmen goed weergeven wat er met je aan de hand is. Het kan zijn dat je last hebt van krampen, diarree, spasmes, steken, gewicht verlies, allemaal veel voorkomende darmklachten die onder de loep genomen dienen te worden.

PDS oftewel Prikkelbare Darm Syndroom is een veel voorkomende aandoening in de Westerse wereld. De darmen kunnen door allerlei oorzaken geïrriteerd raken. Deze irritatie zorgt er voordat de darm spastisch gaat reageren, wat voor buikpijn en steken zorgt. Door middel van een uitgebalanceerd voedingsschema, kunnen de darmen weer herstellen en goed functioneren.

Hoe ontstaan darmklachten/ PDS:

Het begint eigenlijk al bij het begin van je leven, als je geboren wordt. Veel omstandigheden hebben invloed op de werking van de darmen vandaag de dag. Ben je op de "normale" manier geboren of met een keizersnede geboren? Heb je wel of geen borstvoeding gehad? Interessante feiten die van invloed zijn op jouw darmhuishouding. Helaas kun je de tijd niet terug draaien. Wel heb je de mogelijkheid darmklachten/ PDS te doen verminderen door bepaalde dingen te veranderen of aan te passen.

De hele dag met pijn in je buik rond te lopen of na een koolhydraatrijke maaltijd zowat ontploffen van de gasvorming in je buik, is absoluut onnodig.

 

Wat te doen bij darmklachten/ PDS:

De huisarts geeft vaak een eenzijdig advies, meer vezels eten. Dit kan in sommige gevallen een goed advies zijn. Helaas zijn er veel mensen waarbij dit advies vaak niet alleen wil baten. Er dient echt verder gekeken te worden. Door middel van een vragenlijst, eetdagboek en een persoonlijk gesprek, wordt jouw klacht onder de loep genomen. Met kleine aanpassingen is er vaak al veel winst te behalen. Neem gerust vrijblijvend contact.

bottom of page