top of page

Waarom is Water Drinken zo Belangrijk?Water drinken is voor ons mensen noodzakelijk. Naast zuurstof en water zijn essentiële stoffen voor het menselijk lichaam. Je lichaam kan maar een paar dagen zonder water, daarna gaat het snel bergafwaarts en is het risico op overlijden zeer groot. Heel logisch omdat ons lichaam voor 50/60% uit water bestaat. Heel veel lichaamsfuncties gebruiken water om goed te functioneren. Onze hersenen bestaan voor 70% uit water, de huid uit 80% en onze longen zelfs uit 90%. Niet alle organen zijn zo waterrijk, maar een flink aantal wel.


Naar mate we ouder worden wordt de hoeveelheid vocht in ons lijf steeds minder. Na je geboorte bestaat je lichaamssamenstelling voor zo’n 75% uit vocht. Tijdens het groeien tot een volwassen persoon drogen we als het ware een beetje uit, waardoor het vocht percentage verlaagt tot zo’n 50/60%.


Mannen en vrouwen verschillen hier nog wel een beetje in. Vrouwen hebben vaak iets minder vocht maar daarentegen wat meer vetcellen. Dat is vaak ook de reden dat vrouwen lastiger gewicht verliezen.


Onze lichaamscellen zijn kleine 24 uurs fabriekjes en werken de hele dag door met allerlei stoffen waar water/vocht er eentje van is. Water wordt gebruikt als transportmiddel, bouwsteen, temperatuurregelaar, oplosmiddel maar ook om ongunstige stoffen af te scheiden en ons lichaam uit te laten. Zonder water werkt onze spijsvertering niet optimaal, kun je lastiger naar het toilet, droog je uit, word je huid ouder evenals je lippen, je hersenen werken minder goed, krijgt hoofdpijn, gaat wazig zien en zo nog een hele rits aan symptomen die op kunnen treden als je te weinig water drinkt op een dag.


Water drinken en sporten


Veel water drinken gedurende de dag is goed, vooral als het warm en vochtig weer is. Als je ’s avonds wilt gaan sporten, dan raad ik je aan verspreid over de dag voldoende water te drinken. Mocht je meer een ochtendsporter zijn, drink dan ruimschoots water voordat je gaat trainen.


Ongeveer 125 tot 250 ml water drinken tijdens je training is aan te raden. Vooral als je een intensieve training aan het doen bent. Mocht je het lastig vinden om water te drinken, bouw het dan langzaam op. Je lichaam dient afvalstoffen af te voeren die er ontstaan een training, vandaar dat vocht belangrijk is. Doe je dit niet, dan ligt een fikse hoofdpijn op de loer.


Drink voldoende na je training. Niet wachten tot dat je dorst krijgt, want dan staat je lijf al in de "uitdroogmodus". Dorst is net als honger, een teken dat je te laat bent.


Water drinken en afvallen


Veel mensen beseffen zich niet dat water drinken één van de allereerste en bijna wel de belangrijkste stap is om de eerste paar pond kwijt te raken. Honger is vaak niet een teken van eten maar van drinken. Je lichaam geeft het signaal “uitdroging” af. Je lichaam geeft aan dat er een vocht tekort aan het ontstaan is. Daarom is water o zo belangrijk om je gewicht onder controle te krijgen.


Drink voldoende water. Denk aan minimaal 8 glazen water per dag. Zoveel? Tja.. Dat zou wel het allerbeste zijn. Bouw dit langzaam op als je er tegenop ziet.


Zo maak je het water drinken makkelijker


Op het aanrecht of bureau:

Zet een grote kan met water op je bureau of aanrecht en verplicht jezelf die aan het eind van de dag leeg te hebben. Het kan ook heel goed zijn dat je veel onderweg bent. Regel dan dat je iedere ochtend, wanneer je in je auto stapt, een grote fles water meeneemt. Met een beetje discipline heb je ‘m aan het eind van de dag leeg. Een fles van een liter of anderhalf is een mooie maatstaf om iedere dag naar toe te werken.


Een grote fles water van anderhalve liter bevat ongeveer 6 glazen, je weet dus wat je te doen staat.

Het geweldige van water is, dat je er aanzienlijk veel van kunt en mag drinken maar ook dat het helemaal geen calorieën bevat. Door veel water te drinken, zal je minder gaan eten. Je stilt immers je ‘honger-gevoel’ met water.

Doe de test: Drink maar eens een glas water als je het gevoel van honger hebt i.p.v. te eten. Hoogstwaarschijnlijk realiseer jij je dan pas dat je uitgedroogd was in plaats van dat je honger hebt.


Een glas water drinken voordat je gaat eten, werkt goed om je sneller een vol gevoel te geven. Een ideale manier om te voorkomen dat je 2 keer opgeschept. Het proberen waard zou ik zeggen.


Drink liever niet te veel tijdens je maaltijd. Water drinken kun je prima tussen de maaltijden door doen, maar niet in combinatie met voedsel. Water of welk soort drank dan ook remt de spijsvertering op dat moment. Ook kan je lichaam de voedingsstoffen minder goed uit het genuttigde voedsel halen doordat alles gaat ‘zwemmen’. Je krijgt dus minder voedingsstoffen binnen als je drinkt tijdens je eten. Wacht liever een uurtje na je maaltijd of drink een half uurtje voor je gaat eten een groot glas water.


Misschien doe je het al, maar 8 glazen water per dag is belangrijk er bij jezelf in te slijpen. Tegenwoordig zijn er allerlei leuke fancy waterflessen op de markt, waar jezelf vers fruit aan toe kunt voegen zodat het water drinken nog leuker en lekkerder wordt. Saai is water drinken allang niet meer. Hieronder 4 voorbeelden hoe je water op te leuken:

  • Een paar plakjes komkommer en 4 aardbeien.

  • 3 takjes munt en 6 frambozen.

  • 6 partjes mandarijn en 5 blaadjes basilicum.

  • 2 takjes tijm, 2 takjes rozemarijn en 2 schijven limoen.

  • Zo kun je eindeloos variëren…

Je ziet overal is een oplossing voor.

Apps

Heb je dit al eens geprobeerd en blijf je die waterfles vergeten dan zijn er tegenwoordig ook allerlei apps die je eraan helpen herinneren een glas water te drinken.


Bulk drinken


Bulk drinken weleens van gehoord? Het principe is heel simpel; 3 à 4 glazen water achter elkaar op drinken. Zo vul je in één keer je waterreservoir. Iedere keer kleine beetjes water drinken kost je lichaam meer energie dan in één keer een grote slok.

Watervergiftiging


Je zou dus bijna denken dat je nooit een overschot aan water kunt hebben. Klopt ook tot op zekere hoogte. Wat gebeurt er precies? Als er te veel water gedronken wordt in een korte periode, denk aan 2 liter in een uur, dan wordt het bloedvolume groter en raakt de balans met de hoeveelheid natrium verstoort. De nieren kunnen de hoeveelheid vocht niet meer normaal uitscheiden waardoor het vocht zich opstapelt in de cellen met alle gevolgen van dien.

Zie het maar als een ballon die je vol laat lopen met water en dan uit elkaar spat omdat deze te vol is geraakt. Dit gebeurt dan ook met je lichaamscellen en organen die uit water bestaan. De druk loopt op wat allerlei riskante bijwerkingen met zich meebrengt.


Tegenwoordig wordt er veel geëxperimenteerd met allerlei diëten neem; vasten, diëten waarbij je alleen maar sappen of theeën mag drinken, weinig eten en extreme lichamelijke inspanning en zelfs een waterdieet waarbij je alleen maar mag water en kruidentheeën drinken plus waterhoudende groente en fruit mag eten.


Ook het gebruik van drugs als XTC kunnen het risico op vochtophoping vergroten waardoor de nieren het niet meer kunnen bolwerken en er watervergiftiging op kan treden.


Waar ligt de grens?

Onze nieren kunnen tussen 600ml en 1500ml vocht afscheiden per uur. De grens van de inname van de hoeveelheid vocht per uur ligt dan ook tussen de 700ml en 1400ml. Als je een extreem dieet volgt dan ligt de inname rond de 700ml. Doe je dat niet, eet en drink je “normaal” dan kan je lijf wat meer vocht verdragen.


Mensen die kampen met diabetes of nierfalen die dienen hun huisarts om advies te vragen als het gaat om de inname van vocht per dag.


Uitdroging

Uitdrogingsverschijnselen en die van een watervergiftiging lijken behoorlijk op elkaar. Er kan dus nog weleens verwarring ontstaan. Een beetje een vies praatje, maar het is belangrijk dat je urine waterig en bleek van kleur blijft. Is dit niet het geval, kleurt je urine donker dan bestaat de kans op uitdroging. Maar ook als je veel dorst hebt, hoofdpijn, verstopping van je darmen, hoge hartslag en versnelde ademhaling.


Bronnen:492 weergaven0 opmerkingen
bottom of page