top of page

24 Simpele Tips Om Gezonder Te Eten!

Bijgewerkt op: 26 aug. 2021

Streef jij naar een gezonder eetpatroon? Of wil je graag gezonder eten om wat extra kilo's te verliezen? Het kan ook zijn dat jij je juist fitter wil voelen en daarom gezonder wilt eten. Ongeacht jouw persoonlijke motivatie, kan het lastig zijn te weten wat écht goed is. Er is zoveel te vinden over gezond leven en eten, daardoor lees je in dit artikel 24 simpele direct toepasbare tips om vanaf vandaag gezonder te eten.


Gezond eten


Ontbijt is essentieel

Het gezegde is niet voor niets; "Ontbijt als een koning...". Je ontbijt is noodzakelijk om jouw lichaam aan te vullen na de lange slaapuren, maar vooral om je lichaam voldoende brandstof te geven voor de intensieve dag die je voor de boeg hebt. Een hoogwaardig ontbijt met voldoende koolhydraten, vetten en eiwitten is de juiste start van je dag. Denk aan een havermout ontbijt of een goed gevulde groene smoothie.


Gezonde tussendoortjes

Kies voor fruit, handje ongebrande noten of snoepgroente in plaats van een koekje of ontbijtkoek. Dit is niet alleen voor jezelf een betere keuze maar ook voor kinderen. Helaas worden er nog steeds veel suikerhoudende traktaties en snoepjes gegeven als beloning. Kinderen kunnen op latere leeftijd ongezond voedsel associëren met goede gebeurtenissen of zien als "troost voedsel". Het is daarom essentieel om kinderen al vroeg te leren dat een gezonde levensstijl "normaal" is. Leer en oefen zoveel mogelijk met gezond eten zodat zij dit zich eigen maken.

Zorg voor een goed uitgebalanceerd dieet

Bij een goed uitgebalanceerd dieet is de verhouding tussen voedzaam en gezond eten het belangrijkste. Dit geeft je meer energie, je slaapt beter, je voelt je fitter en zal een gezond gewicht op de weegschaal zien. Een tekort aan voedingsstoffen als vitamines en mineralen kan uiteindelijk lijden tot lichamelijke klachten. Probeer daarom zo gevarieerd mogelijk en natuurlijk gezond eten.

Let op de hoeveelheid zout

Wees je bewust van hoeveel zout je binnenkrijgt tijdens het eten van snacks en kant en klaar maaltijden. In tafelzout zit natriumchloride, een hoge natriuminname is een risicofactor voor ziekten zoals hoge bloeddruk, brandend maagzuur, osteoporose en andere hart- en vaatziekten. Beperk de natriuminname door jouw consumptie van zoute en geprepareerde voedingsmiddelen te verminderen.

Beperk bewerkte voedingsmiddelen

De voedselverwerking zoals in conserven, gekoelde en gedroogde voedingsmiddelen verandert de natuurlijke vorm van voeding, hierdoor is het minder gezond. Het gebruik van dergelijke voedingsmiddelen om de smaak te behouden, te beheersen en te verbeteren, kan schadelijk zijn voor jouw lijf. Vermijd daarom zoveel mogelijk al het bewerkte voedsel, zo ga je vanzelf gezonder eten.

Eet voldoende ijzer

Vul je lichaam aan met ijzerrijke voeding. IJzer haal je uit voedselbronnen zoals rood vlees, vis, gevogelte, ontbijtgranen, bladgroenten en rozijnen. Het dient als brandstof om jouw lichaam energie te geven door de productie van rode bloedcellen te versterken. Een technisch proces waar je het fijne niet exact van hoeft te weten als je maar zorgt dat je gezond eet. IJzer wordt het beste opgenomen door jouw lichaam als daar iets van vitamine C naast staan. Voeding dat rijk is aan vitamine C is: rode en gele paprika, peterselie, witlof, rode kool, kiwi, aardbei, spruitjes, broccoli, koolraap, papaja en nog veel meer van dit heerlijks.

Inname van kruiden

Veel gezonde en natuurlijke kruiden kunnen een grote rol spelen bij het ontgiften van het lichaam van zowel binnen, als buiten. Voorbeelden van deze kruiden zijn paardenbloem en mariadistel voor de lever, toverhazelaar en Amerikaanse veenbes als goede antioxidanten en ontstekingsremmende kruiden en zo helpen pompoenpitten parasieten uit je lichaam te verwijderen. Kruiden helpen ook jouw spijsvertering te versterken en te activeren.

Eet voldoende vezels

Neem vezelrijk voedsel op in jouw dieet voor gezond eten. Vezels zijn eenvoudig om een goede gezondheid en fysieke fitheid te behouden. Vezelrijk voedsel is te vinden in hele voedingsmiddelen zoals fruit, peulvruchten, noten, granen en groenten. Vezels kunnen je helpen om je energie te verbeteren en zullen je weghouden van bepaalde ziekten zoals hart- en vaatziekten.

Eet meer vis

De meeste vis is rijk aan omega 3-vetzuren. Visolie of omega 3-vetzuren zijn onverzadigde oliën die niet in andere voedselbronnen voorkomen. Ze helpen het lichaam om cholesterol te bestrijden en een gezonde hartfunctie te behouden. Jouw lichaam maakt zelf bijna tot geen omega 3 aan. Daarom is het noodzakelijk dit uit je voeding te halen.

Omega 3-vetzuur en lijnzaad

Omega 3-vetzuur is gunstig bij het verminderen van cholesterol, maar voor degenen die niet van vette vis houden, kan in plaats daarvan lijnzaad een uitkomst zijn. Lijnzaad bevat meerdere omega-3 vetzuren. Lijnzaad is verkrijgbaar in verschillende in de reformwinkel maar tegenwoordig ook vaak in de supermarkt. Kies dan wel voor die niet gebroken lijnzaad en maak het met een vijzel zelf gebroken lijnzaad van. Voeg een eetlepel toe aan je smoothie of een schepje door je kwark/yoghurt. Voedzaam en het geeft een extra bite. Je ziet dat je met hele kleine simpele dingen al een stuk gezond kunt gaan eten.

Ga voor biologisch

Door veel biologische en verse groenten en fruit te eten, krijgt jouw lichaam veel minder schadelijke chemicaliën en gifstoffen binnen. Biologisch gezond eten is beter dan niet biologisch voedsel. Jammer genoeg is biologisch een stuk kostbaarder dan niet biologisch voedsel. Niet biologisch is altijd een betere keuze dan ongezond eten.


Geen buffet of all you can eat

Blijf uit de buurt van een buffet of all you can eat restaurants, de verleiding om teveel en ongezond te eten is hier enorm groot. Sta stevig in je schoenen en weersta de verlangens om jouw bord voor de tweede keer bij te vullen. Het is heel lastig om het gezonde eten vast te houden in dit soort restaurants. Het is logisch dat je waar voor je geld wilt en daarom denkt, hup nog een rondje. Vermijd liever dit soort eetgelegenheden.


Bereiding van gevogelte

De beste en gezondste manier om gevogelte te bereiden, is door vóór het koken de zichtbare vetten te verwijderen. Rooster of gril gevogelte in plaats van te bakken in veel vet of te frituren. Kippenborst of kipfilet is de meest magere keuze, deze bevatten een hoog eiwitgehalte en een laag vetgehalte, waardoor het juist onder de noemer gezond eten valt.


Eet niet te veel met speciale gelegenheden

Beheers jezelf door niet te veel te eten tijdens vakanties en feesten. Houd er zoveel mogelijk rekening mee dat je alleen voedzaam voedsel eet en niet te grote hoeveelheden. Veel mensen denken; "Ben toch met vakantie en ik zie wel weer als ik thuis ben." Kan een optie zijn maar het is niet de gezondste manier van denken plus kost het je later enorm veel tijd en energie om die ongezonde kilo's er weer af te krijgen.


Drinken


Drink veel water

Water is nummer één als je het hebt over een gezonde levensstijl. De aanbeveling is om elke dag minstens 8 glazen water te drinken. Het helpt de cellen, weefsels en organen om normaal te functioneren. Een tekort aan lichaamswater of uitdroging kan ernstige schade aan je nieren en andere organen veroorzaken, wat kan leiden tot mentale verwarring, coma en zelfs de dood als het niet onmiddellijk medisch wordt ingegrepen. Drink ook weer niet te veel want dan ligt een water vergiftiging op de loer. 2 à 2 1/2 liter per dag is ruim voldoende.

Gezonde drankjes

Wees je bewust van wat je drinkt want dit valt net zo goed onder het onderwerp "gezond eten". Frisdranken, cappuccino's, energie dranken en alcoholische dranken bevatten veel calorieën. Ze concentreren zich meer op het vergroten van je buikvet. Als je dorst hebt, is het goedkoper en verstandiger voor je lichaam en geest om in plaats daarvan een glas water of kruidenthee te drinken.

Verlaag suikers in drinken

Ga stap voor stap minder suiker toevoegen aan je warme of koude dranken als je dat nog niet hebt gedaan. Witte suiker bevat geen vitamines of mineralen. Het is een loze toevoeging, alleen maar een smaakmaker zonder gezonde voedingsstoffen. Suiker en honing zijn dikmakers en kunnen tandbederf veroorzaken.

Stop of beperk je alcoholinname

Het is dan misschien bewezen dat rode wijn goed is voor het hart, maar toch is het verstandig je alcoholinname te beperken, omdat teveel ervan kan leiden tot gezondheidsklachten en orgaanschade, neem; verminderde hartfunctie, leverproblemen, slaapverlies en vermoeidheid. Alcoholvrije drankjes kunnen een vervanger zijn, alleen bevatten deze vaak meer suikers. Goed etiketten lezen hoort ook bij gezond eten.


Allergieën voorkomen


Houd bij wat je eet

Het is gemakkelijk om jouw voedselinname bij te houden door middel van een dagboek. Maak een lijst van al jouw activiteiten, inclusief al het voedsel dat je eet. Let op wanneer de allergieën zich beginnen te vertonen. Het kan een verband leggen tussen de allergische reacties en een bepaald voedsel, of iets als geuren, zeep, cosmetica, kleding die je draagt ​​of de vacht van een huisdier.

Eet geen noten

Het is beter om geen noten te eten, zelfs niet als je weet voor welk type noot je allergisch bent. Kijk zorgvuldig naar de inhoud van producten die je koopt, want noten zijn niet alleen aanwezig in sommige producten, maar worden ook gebruikt als ingrediënten in shampoos, zeep en lotions.

Voorkom stress

Stress, spanning en angst kunnen ook allergieën veroorzaken. Probeer de oorzaken te achterhalen en ermee om te gaan door ontspanning, meditatie, reflectie en andere technieken toe te passen. Drink eventueel een glas melk of yoghurt voordat je 's nachts gaat slapen, het kan een grote bijdrage leveren aan een goede nachtrust en vermindert daardoor je kans op stress. Hierdoor zal gezond eten ook gemakkelijker gaan.


Mindfulness


Diep ademhalen

Maak er een gewoonte van om af en toe constant diep adem te halen, vooral als je in de open lucht bent waar frisse lucht is. Diep ademhalen kan helpen je geest te ontspannen en de broodnodige zuurstof op te nemen die kan helpen bij de verbetering van jouw bloedsomloop. Ga maar eens op youtube zoeken naar ademhalingsoefeningen, en maak ze je eigen.

Meditatie

Meditatie is een geweldige manier om je geest en lichaam te ontgiften van negatieve energie en giftige gedachten die schadelijk kunnen zijn. Er zijn tegenwoordig veel apps te downloaden die jou gratis een complete gids aanbieden omtrent meditatie. Je gelooft het of niet maar een gezonde levensstijl is alles omvattend en dus niet alleen maar gezond eten, dat is voor een groot deel wel de basis maar niet het enige waarmee je dient te beginnen.

Ongezonde levensstijl beperken

Door te stoppen met roddelen, minder tv te kijken, roken, drugs te gebruiken en niet te veel online activiteiten te hebben, kun je een goede uitgeruste geest ontwikkelen. In plaats van deze activiteiten zal je productiever werken en belangrijkere activiteiten uitvoeren die je humeur niet beïnvloeden of slecht zijn voor je gezondheid. Op naar een gezonder eet- en leefpatroon voor iedereen.


Kan ik je misschien blij maken met een GRATIS e-book met nog meer tips om gezonder te gaan eten? Je download 'm als je op het e-book hieronder klikt.


158 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page