top of page
  • Foto van schrijverDe KoelkastCoach

Gezond eten met een kleine portemonnee


Wil jij graag gezonder eten dan je op dit moment doet maar heb je geen dikke portemonnee? Dan his er goed nieuws voor je: dat hoeft je helemaal niet veel geld te kosten. Sterker nog: ook met een krap budget is een verantwoord eetpatroon gewoon bereikbaar. Je hoeft alleen maar een beetje vooruit te plannen bij het doen van de boodschappen. Met onderstaande tips wordt het ook voor jou heel eenvoudig om je lichaam betaalbaar van gezonde en nodige voedingsstoffen te voorzien.


1. Bedenk wat je wilt gaan eten.

Van te horen een planning maken met daar voor een aantal dagen het liefst een week wat je wilt gaan eten, geeft je de mogelijkheid om gericht boodschappen te doen. Zet dit lijstje in je telefoon want geschreven lijstjes raken kwijt en heb je ook niet vaak bij je als je boodschappen gaat doen.


Kies in ieder geval twee gerechten waar je twee dagen van kunt eten. Zo maak je het jezelf makkelijk en ben je vlug klaar. Stress om je voeding is stress die je op een simpele manier kunt vermijden door dit soort kleine stappen te zetten.


Nu denk je misschien; “Ja voor 7 dagen groenten in huis halen, das een uitdaging”. Kies dan ook een aantal diepgevroren groenten. Deze bevatten vaak nog meer voedingsstoffen dan de groenten in het schap. Verwerkt deze in een omelet of quiche of maak er een roerbak gerecht van, zo merk je niet dat de groenten uit de vriezer komen.


2. Kies verstandig

Fruit en groenten zitten boordevol vitaminen en mineralen, waar jouw lijf om staat te springen aangezien deze niet vanzelf worden aangemaakt. Niks nieuws misschien. Tegenwoordig kunnen we bijna alle groenten en fruit soorten het hele jaar door kopen. Hierdoor heb je soms geen idee meer welke soorten van het seizoen zijn.

Als je regelmatig groenten en fruit koopt dat op dat moment geteeld wordt is de prijs een stuk aantrekkelijker. Het voedingscentrum heeft hier een handige pagina voor: https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/wat-zijn-de-seizoensgroenten-in-de-verschillende-jaargetijden-en-welk-seizoensfruit-is-er.aspx


Ook vind je er een handig ezelsbruggetje als je niet weet welke fruitsoorten je het hele jaar door kunt eten. Onthoud ABCDE: Appels, Bananen, Citrusvruchten, Druiven En peren.


Dan zijn seizoengroente ook vele malen beter voor ons systeem aangezien voeding ook dient te matchen met ons DNA. Groenten en fruit dat niet uit het seizoen komt is dan ook minder verstandig, dan groenten en fruit dat wel uit dat seizoen komt. Logisch ook want de natuur regelt het van nature.

Mocht je weinig inspiratie hebben als het gaat om wat je dient te gaan eten die week? Maak dan gebruik van de reclamefolder of gebruik een app waar de reclamefolders wekelijks ge-update worden zodat je daar ideeën uit kunt halen voor die week.


3. Maak een boodschappenlijstje

Als je gewend bent om boodschappen te doen op gevoel of maar in de supermarkt te kijken waar je trek in hebt, dan is de kans groot dat dit je veel meer geld kost dan je denkt. Door lukraak van alles in je wagentje te gooien, blijf je namelijk veel sneller met eten zitten wat je helemaal niet nodig hebt – of wat hartstikke ongezond is. Een win-win, slecht voor je lijn en slecht voor je portemonnee. Maak een goed boodschappenlijstje zodat je gedegen te werk gaat in de supermarkt.


4. Koop in grote hoeveelheden

Als je er de ruimte voor hebt dan is groot inkopen een oplossing. Zeker als je voor meer mensen dient te koken maar ook als je in je eentje bent. Door naar de groothandel te gaan of op de markt je inkopen te doen heb je veel meer kan een grotere hoeveelheid van een bepaald soort groenten en fruit op de kop te tikken dan in de supermarkt. Let er wel op dat je niet alleen voor gezond kiest, maar ook voor voeding wat makkelijk in te vriezen is. Stevige groenten zijn makkelijker in te vriezen dan groenten als spinazie en andijvie.


5. Pas op met een knorrende maag

Ga nooit boodschappen doen als je trek hebt want dan ga je geheid voor gaas. Als je met een lege maag de supermarkt in loopt dan worden bij het eerste schap je smaakpapillen al geprikkeld. Das geen probleem als dit alleen maar gebeurt bij de groenten en fruit afdeling, maar dat is vaak niet hetgeen waar je dan zin in hebt.

Zorg dan ook altijd dat je iets gegeten hebt voordat je de supermarkt inloopt. Het liefst iets van eieren, een bakje kwark of yoghurt, een flinke hand ongebrande noten. Dit helpt je om minder ongezonde producten mee te nemen en alleen maar echt de hoognodige boodschappen te kopen.


6. Doe online boodschappen

Tegenwoordig doen steeds meer mensen hun boodschappen online. Dit heeft voordelen zeker als je een klein budget hebt. Door online je boodschappen te kom je minder in de verleiding ongezonde of meer producten aan te schaffen. Dit komt omdat je, weet ik uit eigen ervaring, veel minder andere producten ziet dan waar je opzoekt. Tenzij je natuurlijk altijd als eerste naar de ongezonde categorieën gaat. Gelukkig staat de categorie “groente en fruit” bovenaan. Je hoeft dus niet verder te scrollen.


In de supermarkt zijn de verleidingen vele malen groter omdat hier getriggerd wordt door wat je ziet maar ook door de geur van bijv. versgebakken brood.


Door online boodschappen te heb je ook heel makkelijk grip op je te besteden budget. Je ziet namelijk al als jij je boodschappen in je winkelwagentje hebt wat je kwijt gaat zijn die week. Zo kun je slim en snel dingen wisselen of schrappen.


7. Eet zo veel mogelijk thuis

Of je nu een broodje op het station haalt, even door de Mc Drive rijdt of uit eten gaat: je betaalt altijd extra voor het bereiden van je eten. Bovendien zijn dit soort maaltijden bijna altijd veel ongezonder; ze bevatten bijvoorbeeld meer zout en suiker plus meer calorieën. Maak liever zelf je lunch thuis klaar en neem die mee.

Van het geld wat je normaal gesproken buitenshuis uit zou geven, kun je dan wat duurdere gezonde ingrediënten kopen. Zelf eten maken is ook nog eens 100x lekkerder dan kant en klare maaltijden. Het bereiden van je maaltijd geeft op zichzelf al een verzadigend gevoel. Waardoor je minder eet.


8. Wie wat bewaart die heeft wat.

Niet alleen op boodschappen kan je besparen, ook voor meerdere dagen koken is voordelig. Gemengde groenten met stukjes kipfilet of vis kun je prima voor 2 dagen maken, net zoals een vers gemaakt soepje, heerlijk als lunch de volgende dag. Zorg er wel voor dat je bakjes koopt die niet lekken en waar je ge-prepte maaltijd goed blijft.

Je ziet dat goedkoop gezond eten helemaal niet zo moeilijk is: het draait er alleen om dat je creatief bent met het budget dat je hebt en slim kookt!

Meer tips om jouw ideale gewicht te bereiken?

Download dan nu het GRATIS E-boek "49 Geheimen Om Kilo's Kwijt Te Raken" Klik hier!


349 weergaven0 opmerkingen

Opmerkingen


bottom of page