top of page
 • Foto van schrijverDe KoelkastCoach

Joehoee vakantie maar helaas, geen pindakaas?!

Je hebt net je reis geboekt naar een heerlijk warm en prachtig oord, waar je al een hele poos zo enorm naar verlangt. Even niks, ontspannen, zwemmen, zonnen en natuurlijk overheerlijk eten. Plotseling krijg je toch een beetje een onbehaaglijk gevoel als je aan eten denkt, want hebben ze daar wel jouw vertrouwde zoetigheid voor op je brood? Iedere morgen dat verse witte bammetje met die smeuïge pindakaas of chocolade hageltjes is toch wel een must.

Gelukkig ben je niet de enige die zó gehecht is aan dit ontbijtritueel. 34% van de Nederlanders neemt ieder jaar een flinke portie hagelslag en pindakaas mee naar hun zonnige vakantieland. Vooral de mensen die naar een camping gaan hebben vaak wel een extra pak of potje van hun zoete broodbeleg bij zich. Ieder jaar wordt zo’n de 750.000 kilo hagelslag meegenomen op reis. Hagelslag en pindakaas zijn dé favorieten.

Herkenbaar?

Bijna iedere Nederlander is wel groot geworden met de tekst; “Eerst een boterham met hartig en dan eentje met zoet.” Of hartig broodbeleg écht beter is dan zoetig broodbeleg, valt te betwisten. Hartig broodbeleg staat vaak stijf van de verzadigde ongezonde vetten en zoetig broodbeleg doet je vulling uit je mond springen door de grote hoeveelheid suiker. Het is dus of het één of het ander, maar dat terzijde.

Emotionele band

Doordat wij vanaf onze geboorte al worden gevoed met een boterhammen hebben wij hier een soort van emotionele band mee gekregen. Het doet denken aan je jeugd, thuis, gezamenlijk aan tafel ontbijten of je broodtrommel mee naar school. Doordat de smaak plus geur van een boterham met pindakaas en/of hagelslag je terugbrengt naar een bepaald moment of fijne situatie verlang je daar geregeld naar terug.

Dat is ook als je op vakantie bent, dan heb je vaak wel een moment van gemis naar je eigen bed of naar iets lekkers van thuis. Want thuis is toch alles ietsiepietsie beter, niet waar?

Dat voeding en emotie aan elkaar verbonden is een feit. Heel veel mensen gaan eten en dan vooral zoetigheid als er een gevoel van eenzaamheid of stress om de hoek komt kijken. Dit komt doordat voedingsmiddelen als chocola dat tryptofaan bevat, het gelukshormoon serotonine stimuleert. Als de hoeveelheid serotonine in je lijf laag is dan is de kans groter op depressie en obesitas. Toch kun je die tryptofaan beter halen uit een banaan, eieren, vlees, vis en zuivelproducten. Deze producten zijn een stuk beter voor je gezondheid dan iedere morgen een flink schep hagelslag op je brood.

Het bijzondere van voeding is dat specifieke voedingsmiddelen juist bepaalde organen en emotie aanwakkeren. Het verlangen naar huis of naar je familie valt vaak samen met een product. Ben zelf niet zo’n van de zoetigheid op mijn brood maar heb wel de herinnering aan vroeger, zondagmorgen met elkaar ontbijten en dan een geroosterde boterham met roomboter en hagelslag. Mijn vader was er verzot op en ook hij vond dat hagelslag mee moest op vakantie.

40% van Nederlanders mist toch het meest zijn boterham met hagelslag op vakantie. Het brood in het buitenland is niet hetzelfde zoals in ons kikkerlandje en het broodbeleg al helemaal niet. De pindakaas is vaak lichter van kleur en veel zoeter met minder smaak en hagelslag kennen ze alleen maar als versiering voor op taart of ijsjes. Ook niet hetzelfde zoals thuis.

Wat het mooie is dat er verschillende onderzoeken zijn gehouden en dat er veelal gezegd werd dat de hagelslag mee gaat voor de kinderen, toch laten de cijfers zien dat niet alleen de jonge vakantiegangers verlangen naar een broodje hagelslag.

Wil je eens een keertje zelf een wat verantwoordere hagelslag maken? Bekijk dan dit recept.

Gezondere hagelslag recept:


Dit heb je nodig:

 • 100 gram pure chocolade van 72% of meer.

 • 35 gram cacao poeder

 • 30 ml warm water

 • 1/2 theelepel zout

 • 1/4 theelepel instant koffie poeder

 1. Smelt de chocola in een kom boven een pan met warm water. Als de chocolade zacht is meng je er voorzichtig alle ingrediënten doorheen.

 2. Neem een weggooi-spuitzak die je aan de onderkant nog open dient te knippen. Vul de spuitzak met het chocolademengsel.

 3. Leg een bakpapier op een bakplaat.

 4. Vul de knip een hele kleine opening aan de onderkant van de spuitzak.

 5. Spuit hele dunne rechte lijnen op het bakpapier. Laat de repen 24 uur drogen, niet in de koelkast want dan slaat de chocola wit uit.

 6. Als de chocola hard is dan snijd je er de gewenste grote aan korrels van.

 7. Lucht dicht bewaren en je hebt er een paar dagen plezier van.

Ben je opzoek naar een handig handboek om gezonder te gaan eten? Download dan nu gratis de 49 tips! Klik op het e-book en ontvang dit naslag direct in je inbox.Direct toepasbare tips om gezonder te gaan eten en wat kilo's af te vallen.
Gratis E-book 49 Tips Om Kilo's Kwijt Te Raken!


166 weergaven

Commentaires


bottom of page