top of page
  • Foto van schrijverDe KoelkastCoach

Hart- en vaatziekten voorkomen door een gezonde leefstijl en magnesium.Hart- en vaatziekten zijn een van de meest voorkomende doodsoorzaken ter wereld. In Nederland alleen al sterven er jaarlijks meer dan 40.000 mensen aan de gevolgen van hart- of vaatziekte. Het is dan ook belangrijk goed te weten welke factoren bijdragen aan het ontstaan van deze ziekten en hoe je ze kunt voorkomen. Naast een gezonde leefstijl kan ook magnesium een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. In dit artikel lees je hoe een gezonde leefstijl en extra magnesium kunnen bijdragen om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen.


Wat zijn hart- en vaatziekten?


Om te begrijpen hoe magnesium kan helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, is het belangrijk om te weten wat deze ziekten zijn. Hart- en vaatziekten zijn een groep van aandoeningen die het hart en de bloedvaten aantasten. Voorbeelden hiervan zijn:


- Hartinfarct: een blokkade in een kransslagader waardoor het hart niet genoeg bloed krijgt en daardoor beschadigd raakt.

- Beroerte: een blokkade of scheur in een bloedvat in de hersenen waardoor er een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen ontstaat.

- Hartfalen: het hart kan niet meer genoeg bloed rondpompen om het lichaam van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien.

- Aneurysma: een uitstulping in een bloedvat waardoor de wand kan scheuren en er een levensbedreigende bloeding kan ontstaan.


Hart- en vaatziekten kunnen vele oorzaken hebben, zoals roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, diabetes en overgewicht. Sommige van deze risicofactoren zijn erfelijk bepaald, maar vaak zijn ze ook het gevolg van een ongezonde leefstijl en een tekort aan essentiële mineralen zoals magnesium.


Hoe kan een gezonde leefstijl en magnesiumopname helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten?


Een gezonde leefstijl kan helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten door het verminderen van risicofactoren en het verbeteren van de algehele gezondheid van het lichaam. Hieronder bespreken we een aantal belangrijke aspecten van een gezonde leefstijl en hoe magnesium kan bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten.


1. Gezonde voeding met voldoende magnesium


Een gezond dieet kan helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten door het verminderen van risicofactoren zoals overgewicht, hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte. Een dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volkoren granen, magere eiwitten en gezonde vetten kan de bloedvaten gezond houden en het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Daarnaast is het belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen. Magnesium is een essentieel mineraal dat bijdraagt aan een gezonde werking van het hart en de bloedvaten. Magnesium reguleert onder andere de bloeddruk en de hartslag en draagt bij aan een gezonde cholesterolbalans.


Magnesium is een belangrijk mineraal dat nodig is voor veel processen in het lichaam, waaronder het reguleren van de bloeddruk, het ondersteunen van de gezondheid van de botten en het bevorderen van een gezonde hartfunctie. Gelukkig zijn er veel natuurlijke voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium en die je aan je dieet kunt toevoegen om ervoor te zorgen dat je voldoende magnesium binnenkrijgt.


Een van de beste bronnen van magnesium zijn donkere bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en snijbiet. Deze groenten zijn niet alleen rijk aan magnesium, maar ook aan andere belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine C en ijzer. Andere magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn onder andere noten en zaden, zoals amandelen, cashewnoten, pinda's, pompoenpitten en zonnebloempitten. Deze noten en zaden zijn ook rijk aan gezonde vetten en eiwitten, waardoor ze een geweldige snackoptie zijn.


Naast donkere bladgroenten en noten en zaden, zijn er nog veel meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium. Zo zijn ook bonen, zoals zwarte bonen, kikkererwten en linzen, een goede bron van dit mineraal. Ook volkoren granen, zoals bruine rijst, volkorenbrood en quinoa, bevatten veel magnesium. En last but not least, vis en schelpdieren zijn ook een goede bron van magnesium, vooral zalm, makreel en garnalen.


Een gevarieerd dieet is essentieel dat rijk is aan magnesium en andere belangrijke voedingsstoffen. Door deze magnesiumrijke voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen, zorg je ervoor dat je voldoende magnesium binnenkrijgt om je lichaam gezond en in balans te houden.


2. Beweging ter preventie van hart- en vaatziekten


Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten door het verbeteren van de bloedsomloop, het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van overgewicht. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) zouden volwassenen minimaal 150 minuten per week matig intensieve lichaamsbeweging moeten doen, verspreid over meerdere dagen. Magnesium helpt bij het behouden en opbouwen van spiermassa en -kracht, wat een positief effect kan hebben op de lichaamsbeweging.3. Stoppen met roken ter preventie van hart- en vaatziekten


Roken is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Door te stoppen met roken kan het risico op deze ziekten aanzienlijk worden verminderd. Daarnaast kan stoppen met roken ook helpen bij het verminderen van andere risicofactoren zoals hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte. Magnesium kan helpen bij het verminderen van de ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met roken.4. Beperk alcoholgebruik om hart- en vaatziekten te voorkomen


Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot hoge bloeddruk en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het is daarom belangrijk om het gebruik van alcohol te beperken tot maximaal één glas per dag voor vrouwen en twee glazen per dag voor mannen. Magnesium kan helpen bij het verminderen van de schade aan de lever door overmatig alcoholgebruik. Door overmatig alcoholgebruik ontstaat er een tekort aan allerlei voedingsstoffen dus ook aan magnesium.


5. Stressmanagement


Stress kan bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten door het verhogen van de bloeddruk en het veroorzaken van ontstekingen in het lichaam. Het is daarom belangrijk om methoden te vinden om stress te verminderen, zoals meditatie, yoga en mindfulness. Magnesium kan helpen bij het verminderen van stress en het ondersteunen van een gezond zenuwstelsel. Stress hoort net als roken of alcohol tot de dingen die roofbouw plegen op het lichaam en vooral op de voorraad aan voedingsstoffen, vandaar dat het aanvullen van magnesium geen overbodige luxe is tijdens een stressvolle periode.


Hoe kan een gezonde leefstijl en magnesiumopname worden onderhouden?


Een gezonde leefstijl en voldoende magnesiumopname kunnen helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, maar het kan soms moeilijk zijn om deze levensstijl vol te houden. Hieronder bespreken we een aantal tips om een gezonde leefstijl en magnesiumopname te onderhouden.


6. Maak kleine veranderingen met Magnesium Drops van Zechsal:


Het kan overweldigend zijn om plotseling alle aspecten van je leefstijl te veranderen. Begin daarom met kleine veranderingen, zoals het toevoegen van magnesiumrijke voeding aan je dieet, of het nemen van een magnesiumsupplement. Zechsal heeft magnesiumdruppels. Deze kun je dagelijks op verschillende momenten van de dag toevoegen aan je voeding zodat je het magnesium gehalte verhoogt en de kans op hart- en vaatziekten verminderd. Gebruik KOELKAST10 en ontvang op iedere bestelling 10% korting.

106 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page