top of page
 • Foto van schrijverDe KoelkastCoach

Hoe ontwikkel je een lactose intolerantie?Bij het begrip “lactose intolerantie” denken veel mensen dat je dan volledig allergisch bent voor producten gemaakt van koemelk. Dit ligt een stuk genuanceerder. Er bestaat namelijk een koemelkallergie en lactose intolerantie. In dit artikel kom je er achter wat de verschillen zijn, hoe het komt dat je op latere leeftijd lactose intolerant kan worden en welke voeding je wel of beter dient te laten staan bij deze aandoeningen.


Een allergie of intolerantie

Bij een allergie gaat ons afweersysteem direct in verweer tegen de eiwitten die in een product aanwezig zijn. In het geval van een intolerantie is het activeren van het afweersysteem niet het geval. Het afweersysteem komt alleen maar in actie bij een allergische reactie. Bij een intolerantie gaat het vooral over de verteerbaarheid van een product.


Allergie: er komen eiwitten de spijsvertering binnen waar direct op gereageerd wordt door het aanmaken van antistoffen. De volgende keer dat er weer van dezelfde soort eiwitten het lichaam inkomen worden gelijk deze antistoffen aangesproken en stond er een acute reactie van het afweersysteem met daarbij een allergische reactie.


Intolerantie: De klachten van beide reacties zijn komen overeen vandaar dat het soms lastig is te onderzoeken wat het nu precies is. Toch is er een regel die hierbij kan helpen; als er na het eten van een product direct een reactie optreedt dan kun je er vaak vanuit gaan dat het een allergie is. Bij intoleranties treden de symptomen vaak pas later op.


Hoe ontstaat een lactose intolerantie?

Als wij geboren worden is ons systeem zo afgestemd dat het verteren van melk beter gaat omdat we vanaf de geboorte gevoed worden met melk. Naar mate we een jaar of drie zijn wordt de aanmaak van lactase minder. Lactase wordt aangemaakt in de darmen om melk te verteren. Een lactose intolerantie komt bij baby’s veel minder vaak voor dan bij volwassen.


De suikers die in melkproducten zitten, lactose is de trigger bij mensen met een lactose intolerantie. De darmen hebben moeite met het verteren van deze suikers. Vooral buikklachten zijn veel voorkomend bij een lactose intolerantie. Een darmziekte of darmproblemen kunnen de oorzaak zijn, maar toch komt er ook weleens een aangeboren lactose intolerantie voor.


Doordat wij Nederlanders gewend zijn melkproducten te eten komt een lactose intolerantie vaak pas op latere leeftijd aan het licht. Na ons twintigste levensjaar komen de meeste lactose intoleranties boven drijven.


In de Aziatische landen is dit vele jaren daarvoor. Aangezien er in deze landen veel minder koemelkproducten worden gegeten hebben deze mensen veel sneller de kans een intolerantie voor lactose te ontwikkelen.


Door je darmflora te verbeteren en optimaler te maken kan het zijn dat je veel minder heftig reageert op. Doordat de darmflora zeer gevoelig is voor gezonde goede darmbacteriën heb je dus zelf invloed op de reactie die je krijgt na het eten van iets met lactose.


Doe de test:

Heb je het vermoeden dat je last hebt van een lactose intolerantie maar weet je het niet zeker, dan kun je dit altijd testen voor jezelf. Dit doe je door meer producten met lactose toe te voegen aan je eetpatroon. Omdat een intolerantie langer duurt voordat deze aan de oppervlakte komt dien je er wel even de tijd voor te nemen. Iedere dag wat extra's toevoegen tot wat voor jou een prettige dagindeling is.


Koemelkallergie:

Een koemelkallergie is een reactie die tot stand komt door de eiwitten uit koemelkproducten. Deze reactie ontstaat vaak al in ons eerste levensjaar. De oorzaak hiervan kan heel divers zijn denk aan genetische aanleg die als er borstvoeding geven wordt, juist naar voren komt. Een koemelkallergie reactie speelt het immuunsysteem een belangrijke rol. Het afweermechanisme komt in actie als de “gevaarlijke koemelkeiwitten ook wel caseïne genaamd” binnenkomen. Antistoffen en dan wel de mestcellen zijn degene die in opstand komen als er caseïne het lichaam binnenkomt. De ernst en hevigheid van zo’n reactie is per persoon verschillend. Jeuk, roodheid en benauwd worden zijn de meest voorkomende directe reacties van het immuunsysteem.


Verhitting van melk, helpt dat?

Er is door de WUR en het Erasmus een mooie studie gedaan naar het verhitten van melk. Tijdens het verhitten ontstaat er de Maillard reactie. Dit is een reactie tussen de suikers (lactose) en eiwitten (caseïne) in melk. Hierbij ontstaan AGE’s. Zie artikel... om hier meer over te lezen. Doordat de structuur van de eiwitten veranderen tijdens deze reactie, kan het zijn dat er een verminderde tot geen allergische reactie optreedt na het nuttigen van melk dat verhit is geweest. Hier kom je alleen maar achter door het te testen. Jammer genoeg is deze regel niet voor iedereen toepasbaar.


Ons lijf heeft toch koemelkproducten nodig?

Melk is goed voor elk of melk de witte motor zijn mooie marketing teksten maar zeker niet de waarheid. Melk is niet essentieel voor ons mensen om dagelijks tot ons te nemen. Er zijn genoeg andere voedingsmiddelen waar calcium en B12 in terug te vinden zijn.

Welke voeding beter laten staan bij een lactose intolerantie?

 • Koemelk

 • De meeste producten die gemaakt zijn van koemelk, tenzij anders op de verpakking beschreven staat.

 • Jonge koemelk, schapen- en of geitenkazen (tijdens het rijpen verliest de kaas lactose en jonge kazen hebben te kort gelegen.)

 • Chocolademelk

 • Yoghurt

 • Vla

 • Hüttenkäse

 • Kaasfondue

 • Smeltkaas

 • Smeerkaas

 • Kefir

 • Kant en klare baksels

 • Suikerbrood

 • Melkbrood

164 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page