top of page

OMG die kerstkilo’s… 6 tips om die te voorkomen!

Bijgewerkt op: 24 dec. 2021Ben jij ook zo iemand die in oktober al gestresst raakt omdat de kerst er weer aankomt? Niet alleen om de cadeaus en alle inkopen die er gedaan moeten worden, maar vooral om wat de weegschaal aangeeft na de kerstdagen.


Begrijpelijk, maar hoe meer stress je daarover hebt, hoe meer de weegschaal zal gaan aangeven, trust me!

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om die gezellige feestdagen soepel te laten verlopen en zo min mogelijk last zult hebben van de beruchte kerstkilo’s. Hieronder staan 6 punten die mij altijd goed helpen.

1. Relax…

Stress heeft veel invloed op je gewicht. Het hormoon dat aangemaakt wordt tijdens een stressvolle periode, plakt uiteindelijk op je buik. Iets wat niemand fijn vindt. Ik probeer 2 dagen voor de kerst alles in huis te hebben, daar daalt mijn stresshormoon al flink van. Ook zorg ik altijd dat ik tijdens de kerstdagen kan beginnen met een lekkere lange douche of uitgebreid badderen zodat ik ontspannen de dag start.

2. Nattigheid

Je ontkomt er vaak niet aan dat er alcohol gedronken wordt. Alcohol heeft helaas een paar nare bijwerkingen waarvan er één (vr)eetbuien zijn. Zeker tijdens de feestdagen is het niet echt ideaal om hier last van te krijgen. Al dat lekkers dat er voor handen is... Kerststollen, verse jus d’orange, warm gebakken broodjes, kerstkransje etc. en dan heb ik het nog niet eens over het diner. Mijn ritueel is dan ook als volgt; tot 16u drink ik water en thee, daarna ga ik voor een glas water, en dan wijn, water, wijn, water, wijn… Tot ik omval ;) Nee hoor, dat is een grapje, maar dit is de beste manier om zo de alcoholconsumptie te reduceren.

3. Doe het zelf!

Je denkt nu waarschijnlijk aan klussen maar ik bedoel zelf kokkerellen. Mijn tactiek is altijd om één van de kerstdiners zo te draaien dat ik zelf de keuken in duik. Niet alleen omdat ik dan weet wat ik voor geschoteld krijg, maar ook om bezig te zijn en minder de neiging heb mezelf helemaal vol te proppen met allerlei narigheid die op tafel staat. Bezig zijn en blijven helpt echt!

4. Start

Vaak staat er vooraf een mandje brood met smeersels op tafel. Die mijd ik als de beste. Brood vult enorm en zit bomvol nutteloze voedingsstoffen en calorieën die ik niet al voor m’n diner naar binnen wil werken. Als ik toch graag iets wil knagen vooraf, kies ik vaak voor wat olijven en een ongebrand nootje. Staat gezellig en is nog voedzaam ook.

5. En dan…

Mijn deel van het kerstdiner bestaat uit 2 à 3 soorten groenten en iets van vlees, vis of gevogelte. 3 soorten groenten denk je misschien? Ja, 3 om goed beslagen ten ijs te komen en mezelf niet in de verleiding te brengen andere gerechten te willen opscheppen. Heel veel lekkere groenten en mijn hart maakt een sprongetje. J

6. Zoetigheid

Ik verheug me nu al op het dessert. Meestal wordt dat iets met chocola, want daar houd ik van. Dit jaar komt chocola zeker aanbod en dan wel 72% cacao chocola. Daar eet je vaak toch iets minder van en is ietsiepietsie beter voor de gezondheid. Mocht je meer een fruitliefhebber zijn, dan zijn citrusvruchten een slimme zet om te gebruiken. Fris en toch die zoete touch!

Nou zet ‘m op de aankomende dagen. Volop genieten want dat is het allerbelangrijkste. Ik wens je gezellige dagen en een mooi nieuwjaar gewenst!

Sabine | De KoelkastCoach


Ps. Ben je er nog niet uit wat je gaat kokkerellen? Wellicht is dit gezonde kerstmenu dan iets voor jou! Klik hier!

738 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page