top of page
Gezonde levensstijl _ De KoelkastCoach.jpg

Gezonde Levensstijl, hoe begin je?

Een gezonde levensstijl is van veel factoren afhankelijk, maar dat gezond zijn en voeding onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn wordt steeds actueler. Steeds meer mensen zien de noodzaak van een gezonde levensstijl. Ook bij de reguliere medische wetenschap begint er een kanteling plaats te vinden. Steeds meer artsen en doktoren gaan het belang zien van voeding op onze gezondheid. Een utopie zou zijn als de huisarts ons in plaats van cholesterolverlagers een portie broccoli zou voorschrijven. Helaas gaat deze droom voorlopig nog niet in vervulling.

 

Een gezonde levensstijl als preventie voor veel lichamelijke klachten en ongemakken, is een must.

Welke richtlijnen zijn er voor een gezonde levensstijl?

 

Misschien houd je de richtlijnen van het voedingscentrum wel aan of geef je de voorkeur een bepaalde voedingsgoeroe jouw te vertellen wat nu precies nodig voor een gezonde levensstijl.

 

Vaak weten we wel wat ongeveer belangrijk is voor onze gezondheid, maar vinden we het lastig dit toe te passen. Kijkende naar de schijf van vijf, is er maar 5% van de Nederlandse bevolking die deze adviezen goed opvolgt. Das echt heel weinig… Los van wat je van het voedingscentrum of de schijf van vijf vindt, zijn de hoofdlijnen erop gericht ons Nederlanders te helpen ons eetpatroon/levensstijl te verbeteren, en wat wil hier houdt dus maar 5% van de bevolking zich aan. Okay, 5% maar wat doen die andere 95% dan?

 

Ruim 50% van de Nederlanders heeft overgewicht en een flink deel daarvan heeft het afgelopen jaar de diagnose Diabetes Mellitus Type 2 gekregen. Velen van hen krijgen medicatie om hun bloedsuiker in toom te houden. Een groot deel van de Nederlandse bevolking is dus letterlijk aan het versuikeren en dan hebben we het nog niet eens over de 2 miljoen Nederlanders die jaarlijks cholesterolverlagers krijgen voorgeschreven.

 

Als ik eerlijk ben schrok behoorlijk van deze cijfers. Wij mensen zijn zelf de grootste oorzaak van al die welvaartsziektes. De naam zegt het al, welvaart… het gaat ons veel te goed wat uiteindelijk onze kop gaat kosten. Zonde want van nature zijn we slimme wezens alleen neemt ons oerbrein vaak de overhand.

Ons oerbrein

 

Even een kleine uitstap naar ons oerbrein zodat je begrijpt waarom ons eigen brein onze ondergang wordt. Het oerbrein bestaat uit 3 verschillende delen. Deze delen hebben we vanaf onze geboorte gekregen. Hierin bevindt zich de informatie voor onze basisbehoeften.

 

Dit oerbrein is heel standvastig en zo sterk dat het bijna onmogelijk is hier verandering in aan te brengen. Onze gedragingen en behoeften liggen vanaf onze geboorte al vast in dit oerbrein. Omdat het oerbrein voor een groot gedeelte ook daadwerkelijk uit de oertijd afkomstig is, gebruikt het ook altijd het referentiekader uit het verleden en (bijna) niet uit het heden want dat kent het niet.

 

Er is nog iets aan de hand met ons oerbrein. Het oerbrein reageert direct als er iets levensbedreigends aan de hand is, dan komt het gelijk in actie. Maar omdat ons eet- en leefpatroon de afgelopen jaren geleidelijk aan veranderd is, heeft ons oerbrein dit helemaal niet in de gaten. Er ontstaat dus geen verontrustende situatie waardoor het overgaat tot actie.

 

Onze ongezonde levensstijl baart het oerbrein dus geen zorgen omdat er druppelsgewijs iets verandert. Dit is dan ook de reden waarom er zoveel mensen met lichamelijke klachten gediagnosticeerd worden die absoluut levensstijl en/of voeding gerelateerd zijn. Kortom, werk aan de winkel!

Gezondheid of gezond zijn is van veel aspecten afhankelijk. Neem bijv. de kwaliteit van je nachtrust of je voldoende slaapt of je lichaam weinig stress ervaart maar ook of je overdag voldoende energie hebt om je dingen te kunnen doen en of je positief in het leven staat, met regelmatig beweegt en natuurlijk of je voor het grootste deel van de tijd producten eet en drinkt die voedingsstoffen bevatten.

Tips voor een gezonde levensstijl:

Voor iedereen is gezond zijn en/of een gezonde levensstijl hanteren anders. Maar toch zijn er wel bepaalde maatstaven die voor iedereen opgaan. Hieronder vind je de belangrijkste tips die gelden voor een gezonde levensstijl.

  • Stop per direct met roken. Je longen hebben nu nog de mogelijkheid zich te herstellen. 

  • Matig je alcohol gebruik tot maximaal één glas per dag. Wil je meer weten over alcohol? Luister dan naar De KoelkastCoach Podcast die volledig in het teken staat van alcohol. Klik hier.

  • Gebruik geen drugs. Dit past op geen enkele manier in een gezonde levensstijl. Het effect van drugs gebruik op je gezondheid is na één keer al meetbaar.

  • Mijd zoveel mogelijk junkfood en fastfoodketens. Dit voedsel bevat alles behalve gezonde voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Ongezonde vetten, veel zout, suiker en ongunstige smaakversterkers zijn rijkelijk aanwezig in deze maaltijden.

  • Geraffineerde suikers zijn niet meer weg te denken uit ons eetpatroon. Bijna ieder voorverpakt product of kant en klaar maaltijd wordt ermee verrijkt. Niet alleen omdat wij mensen het product dan lekkerder vinden, ook om de houdbaarheid te vergroten. Ongemerkt krijg je per dag zo'n 14 extra suikerklontjes binnen aan toegevoegde suikers. Dit zijn dus niet de suikers die al van nature in een product voorkomen. Wil je meer weten over suiker, lees dan eens dit artikel.

  • Zitten is het nieuwe roken zegt men. Kom dus van die stoel af en ga meer bewegen. Door te bewegen maakt je lichaam allerlei positieve stofjes aan plus er komt weer stroming in je lichaam waar je nu en later profijt van zult hebben. 

  • Stress is één van de meest voorkomen klachten in onder de Westerse bevolking. In 2020 gaf ruim 15% van de werkende Nederlanders aan last hebben van burn-out klachten. Probeer daarom zoveel mogelijk rustmomenten voor jezelf te creëeren en te onderzoeken waar je valkuilen zitten, zodat jij jezelf hier voor kunt beschermen.

  • Voldoende slapen is de sleutel tot een gezond lijf. Een gezonde levensstijl is niet alleen afhankelijk van voldoende bewegen en voeding. De aanmaak van groeihormoon en andere hormonen gebeurt 's nachts, mensen die vaak slecht slapen of weinig slapen maken in de regel veel minder van deze stoffen aan waardoor lichamelijke klachten/ziektes op de loer liggen. Benieuwd wat nog meer slaapproblemen veroorzaakt? Klik hier.

  • Wil je het roer serieus omgooien, ik help je graag een duurzaam en gezond dieet te ontwikkelen voor het leven. Klik hier om direct samen aan de slag te gaan.

Gezonde levensstijl creëren 

💚 Verhoog je inname groenten en fruit per dag naar minimaal 300 gram het liefst naar 500 gram. 500 gram zou het beste zijn maar, voor veel mensen niet haalbaar. Start daarom in ieder geval maar met 300 gram dan ben je al een flink eind op de goede weg.

 

Groente en fruit bevatten veel vitaminen en mineralen die jouw lichaam beschermen tegen veroudering en ziektes. Ook je stoelgang wordt vele malen beter door regelmatig wat extra groenten en fruit gedurende dag te eten.

💚 Peulvruchten zijn niet alleen een goede bron van eiwitten, ook zijn ze rijk aan vezels. Vezels heeft je lichaam nodig om die darmflora goed te laten werken. Er bestaan verschillende soorten vezels, als je hier meer over wilt weten raad ik je aan eens dit artikel te lezen. Hier vind je alles over oplosbare en niet oplosbare vezels plus een lijst met producten waar deze in zitten.

💚 Eet minimaal twee keer per week vette vis. Vette vis is rijker aan omega 3 vetzuren dan bijvoorbeeld witte vissoorten die minder vet zijn. Omega 3 vetzuren maakt het menselijk niet of nauwelijks zelf aan vandaar dat je deze vetzuren wekelijks een aantal keer dient te eten. Mocht het je niet lukken om wekelijks twee a drie keer vette vis te eten, kies dan voor een kwalitatief hoogwaardig voedingssupplement als die van Minami, klik hier.

Omega 3 vetzuren EPA en DHA zijn van levensbelang voor het optimaal functioneren van onze hersenen. Ook heeft ons lichaam deze vetzuren nodig voor de aanmaak van hormonen en een soepele celwand. Veel lichamelijke processen als bloeddruk en gezichtsvermogen hebben omega 3 vetzuren nodig. 

💚 Probeer zoveel mogelijk je zoutinname te beperken. Een gezonde levensstijl houdt ook in dat sommige dingen gematigd dienen te worden. De grote hoeveelheden zout die de meeste mensen binnenkrijgen is een behoorlijke belasting voor de nieren, hart en vaten. Een hoge bloeddruk en nierschade zijn de meest voorkomende lichamelijke klachten door een verhoogde zoutinname. 

💚 Eet meer gezonde vetten in de vorm van ongezouten en rauwe noten, maar ook door meer gebruik te maken van extra vierge olijfolie. Deze vetzuren zijn net zo essentieel voor je gezonde fitte lijf als die van vette vis. Eet daarom dagelijks een handje ongebrande noten en vervang zonnebloemolie door olijfolie. 

Al deze gezonde levensstijl regels en nog veel meer komen aanbod tijdens de 30 en 60 dagen Gezond Dieet van De KoelkastCoach. In deze trajecten word je van alles bij gebracht over gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Je wordt aan de hand genomen om jouw levensstijl per direct gezonder te maken en te verbeteren. Neem maar eens een kijkje... klik hier.

Voordelen gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl heeft heel veel voordelen voor je lichamelijke gestel maar ook voor je gemoedstoestand. Onze darmen zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de aanmaak van positieve stoffen die naar ons brein gaan. Als de darmen niet voldoende worden worden voorzien van vezels, vitaminen, mineralen en vocht in de vorm van water dan kan het gebeuren dat deze minder goed gaan functioneren en zelfs letterlijk kapot gaan. Er komen dan een soort van kleine gaatjes in de darmwand waardoor er kleine deeltjes voedsel in de bloedbaan komen. 

Deze kleine deeltje kunnen allerlei lichamelijke klachten veroorzaken. Doordat de darmen niet meer goed hun werk kunnen doen, liggen allerlei lichamelijke ongemakken op de loer. Wees daarom alert op hoe vaak en hoeveel je uit de ban springt als het gaat om alchohol, frisdranken, junkfood en cheatmeals. Houd in je achterhoofd dat deze uitspatting op de lange ban veel negatieve effecten hebben.

Doe hier de gezonde levensstijl test:

Bekijk gelijk of jij op de goede weg bent en wat je kunt doen om jouw gezonde levensstijl op pijl te houden of juist te verbeteren. 

bottom of page