top of page
  • Foto van schrijverDe KoelkastCoach

De 8 Belangrijkste Punten Om Gezonder Te Eten‘Gezonder eten’, makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doe je dat nu precies? Het klinkt voor veel mensen als een enorme uitdaging. Sterker nog, het kan zo intimiderend lijken dat je er dan maar helemaal niet aan begint. En dat is natuurlijk zonde, want gezonder eten begint met kleine veranderingen!

Daarom heb ik hieronder acht tips voor je die de basis van gezond eten voor een groot deel samenvatten. Als het je lukt deze tips toe te passen dan heb je het belangrijkste deel al in da pocket!

  1. Eet een ontbijt. Je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag: na urenlang vasten is dit het moment waarop je lichaam weer essentiële brandstof binnenkrijgt. Het beste is om een ontbijt met eiwitten, vetten én koolhydraten te eten. Ik ontbijt graag met vers fruit en kwark maar omdat variatie enorm belangrijk is kies ik ook regelmatig voor havermout of een gebakken eitje.

  2. Eet niet kant-en-klaar. Voedsel uit blikjes en pakjes is doorgaans minder gezond; het is namelijk zo bewerkt dat allerlei heilzame natuurlijke eigenschappen verdwenen zijn. Sommige toegevoegde kleur-, geur- en smaak stoffen doen ook meer kwaad dan ze goed doen, en hetzelfde geldt voor bepaalde conserveringsmiddelen! Tip van mij: koop voor al producten in de buitenste rand van de supermarkt.

  3. Eet volwaardige voeding. Dat wil zeggen: voedzame producten waarbij de natuurlijke ingrediënten nog intact zijn. Dit soort voedsel is niet bewerkt of geraffineerd, en het bevat geen toegevoegde chemicaliën. Een goede manier om meer natuurlijk voedsel te eten, is door aan iedere maaltijd wat extra groente of fruit toe te voegen. Puur natuur eten! Wellicht vind je dat soms moeilijk daarom heb ik op mijn koelkast allerlei post-it’s met gezonde teksten om zo niet in de verleiding te komen er ongezonde producten in te stoppen.

  4. Eet gevarieerd en gebalanceerd. Een gebalanceerd dieet bevat zo veel mogelijk verschillende voedzame producten, in een gezonde verhouding. Door zo gevarieerd mogelijk te eten, voorkom je dat je van bepaalde vitamines en mineralen te veel of juist te weinig binnenkrijgt!

  5. Eet weinig zout. Ben jij ook zo’n zoutje? ;) Zout heeft je lichaam nodig maar teveel zout is niet bevorderlijk voor een fit lijf. Veel mensen voegen namelijk ruime snuffen zout toe aan iedere maaltijd en snack. Geen goed idee, want een overschot aan natrium is bijzonder ongezond! Het kan namelijk heel goed de oorzaak zijn van een hoge bloeddruk en verschillende hart- en vaatziekten. Probeer maar eens wat minder zout te eten. Ik weet zeker dat je het al snel niet meer zo zal missen. Je went er namelijk best snel aan.

  6. Vermijd all-you-can-eat. Het probleem van buffetten en alle andere all-you-can-eat restaurants is dat je er ‘waar voor je geld’ probeert te krijgen. Onbewust eet je vaak echt veel te veel! Ten minste dat overkomt mij als in zo’n restaurant ga eten. Laatst nog bij de Japanner… Heb 3 dagen buikpijn gehad. Kom je er niet onderuit, uit dat etentje bij een soortgelijk restaurant? Kies dan voor salades, vers fruit en andere gezonde producten, en vul je bord zeker geen tweede keer bij.

  7. Kies voor een slanke bereidingswijze. Vet kun je beter grillen of bakken dan frituren. Op die manier voeg je niet onnodig veel vet toe aan een gezonde maaltijd. Groente kan veel vitamines verliezen als je het in veel water kookt; stomen is dan vaak een beter alternatief. En wil je eens wat anders, rooster het dan bijvoorbeeld eens in de oven! Wees niet bang om je gerecht eens anders te bereiden dan je gewend bent. Ik experimenteer me een ongeluk, als het gaat om gerechten ;)

  8. Drink water. Water is essentieel voor je gezondheid. Het is namelijk net zo belangrijk als eten. Het advies is om dagelijks minstens acht glazen water te drinken, of ongeveer anderhalve liter. Op die manier zorg je dat je cellen en organen goed blijven functioneren! Uitdroging kan ernstige medische gevolgen hebben. Geloof mij; daar zit je echt niet op te wachten…

Print deze tips uit en plak ze op je koelkast! Zo kun je ze niet meer vergeten en af en toe nog eens nalezen voor als je per ongeluk in de verleiding komt…

Wil je nog meer tips? Dan is dit GRATIS e-book een toffe aanwinst, klik hier om het direct te downloaden.


265 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page