top of page

Zo maak je dé perfecte GEZONDE ski-afdaling!Hagelwitte pistes, een blauw heldere lucht, de zon hoog aan de hemel en een paar latten onder je voeten. De wintersport! Bij de gedachte alleen al krijg ik er ontzettend veel zin in. Toch blijft gezond eten tijdens de wintersport altijd wel een dingetje. Ondanks dat een skivakantie in het teken staat van buiten zijn en frisse schone lucht is het qua voeding voor velen meer een feest van ongezond eten en heul veul alcohol.

Je kan natuurlijk denken “Ach, het is toch vakantie…” maar ietsepietsie gezonder eten tijdens de skivakantie geeft je veel meer energie en plezier tijdens het skiën.

Ik ben niet zo’n grote alcoholdrinker en kan ook niet zo goed tegen gefrituurd voedsel op de piste. Race dan niet als een gek de piste af maar eerder naar het toilet. ;) Om dit te voorkomen probeer ik altijd de volgende dingen te hanteren:

  • Ontbijt als een koning. Sla je ontbijt niet over tijdens de vakantie. Je lichaam moet vaak meer inspanning leveren dan het gewend is. Ik begin mijn dag dan het liefst met een schaaltje warme havermout, flink wat noten en vruchten erin om zo een goede basis te leggen voor mijn eerste afdaling.

  • Bij het ontbijtbuffet of uit de minibar confisqueer ik een flesje water. Tijdens het harde werken op de latten, vergeten veel mensen voldoende te drinken. Dit is toch wel noodzakelijk. Door de grote lichamelijke inspanning op een dag is het belangrijk voldoende water te drinken, anders droog je uit. Zeker als je ’s avonds nog volop aan de après-ski gaat.

  • Na een paar mooie pistes gehad te hebben vind ik het heerlijk om een koffietje te drinken, het liefst natuurlijk in het zonnetje, met een kleine snack. Deze neem ik graag zelf mee. Er zijn in de supermarkt of online een aantal redelijk verantwoorde eiwitrepen te koop waar geen ongezonde suikers aan toegevoegd zijn, maar juist wel bomvol eiwitten zitten. Een ideaal tussendoortje voor bij een kopje koffie.

  • Lunchtime! Mijn voorkeur gaat uit naar lunchen op de piste. Bijna alle wintersport landen staan bekend om hun vele koolhydraatrijke maaltijden, denk aan; pasta’s, de kartoffelsalat, quiches gemaakt van aardappelen en natuurlijk de gefrituurde varkensschnitzels met frietjes. Allemaal snelle suikers waar je even een boost van krijgt, maar ook heel snel weer een behoorlijk energie dip en dat is iets waar je tijdens het skiën niet op zit te wachten.

  • Daarom is mijn keuze als volgt; een uitsmijter of gebakken ei met een flinke salade/groenten of een maaltijd salade met kip maar ik wil ook nog weleens voor een goed gevulde soep gaan. Negen van de tien keer ga ik toch voor een eiergerecht, aangezien eieren mijn hongergevoel lang stillen en toch ook een paar vleugeltjes geven om die lange afdaling terug over te vliegen.

  • Rond een uur of vier vind ik het vaak wel genoeg geweest, dan wil ik het liefst die grote lompe skischoenen en uit en lekker even heet douchen. De minibar op de kamer zit propvol met allerlei lekkers maar die sla ik toch maar over. Bij de supermarkt in het dorp heb ik een flinke lading pistachenoten en ongebrande amandelen ingeslagen. Lekker bij een gembertheetje of natuurlijk bij de borrel.

  • Het diner; omdat ik ’s morgens al ontbeten heb met havermout laat ik ’s avonds de koolhydraten weg. Een stukje vlees, vis of gevogelte met groenten en een salade of natuurlijk een overheerlijke kaasfondue waar groenten in gedipt kunnen worden.

Na een klein wandelingetje door het dorp is het alweer tijd om een bed in te duiken. Ben namelijk iemand die het liefst de eerste lift pakt om zo volop te genieten van deze wel verdiende vakantie.

Meer tips om wat gezonder te gaan leven? Download dan nu gratis het e-boek! Klik hier.


183 weergaven0 opmerkingen

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page