top of page

Paddenstoelen; Een ongezonde schimmel of toch niet?

De herfst is aangebroken en dan schieten de paddenstoelen weer uit de grond. Deze sappige vlezige vruchten worden al eeuwenlang gebruikt en gegeten. Wat maken deze kleine kabouterhuisjes nu zó gezond of juist ongezond? In dit artikel lees je er meer over. 

Paddenstoelen gedijen goed in de bossen, onder de dennenboom is hun favoriete plek. In Spanje en dan vooral in Cataluña is de herfst dé tijd van de “bolets”. Vooral de noordelijke regio’s van Spanje staan volledig in het teken van deze paddenstoelen. De regio Berguedà is zelfs ondergedompeld tot ‘land van de paddenstoel’. Van oktober tot december wordt er fanatiek gezocht naar deze beroemde paddenstoelen. En mocht je van gezelligheid houden dan kun je in deze regio meedoen aan allerlei festiviteiten die georganiseerd worden om te vieren dat de bolets weer volop verkrijgbaar zijn.


‘S’ha esclatat el bosc!’ (‘Het bos is ontploft’) Als je men dit hoort roepen in Noord Spanje, dan is dat het startsein om massaal bolets te gaan zoeken en plukken. Hier in Nederland wordt het afgeraden om op eigen houtje paddenstoelen te plukken en ze klaar te maken, maar in Noord-Spanje is dit een traditie die way-back gaat. Veel Catalanen zijn goed geschoold als het gaat om welke paddenstoelen je wél kunt eten en welke je beter kunt laten staan.


Deze heerlijke paddenstoelen hebben weinig nodig om er een smaakvol gerecht van te maken. Een goede olijfolie daar fruit je de paddenstoelen in aan, dan voeg je een snufje paprikapoeder en zout, vers gesneden knoflook plus een beetje water toe. Dit laat je lekker sudderen en je hebt een verrukkelijk gerecht om met wat zilvervliesrijst of een stukje vers brood te serveren.


Schoonmaken


Je hoort vaak dat je paddenstoelen niet mag afspoelen met water omdat ze het water dan zouden absorberen. Dit is niet waar. Het zou best bijzonder zijn als dit wel zo zou zijn, want paddenstoelen bestaan al voor 90% uit water, beetje water erbij en houd je geen paddenstoel meer over, maar een glas water. Zachtjes wassen kan helemaal geen kwaad, het schijnt zelfs dat het vocht van het wassen de paddenstoel afsluit en meer zijn smaak behoudt tijdens het bakken. Doe dit wel voorzichtig want paddenstoelen zijn zeer kwetsbaar.

Als medicijn...


Niet alleen in Spanje zijn ze verzot op paddenstoelen, in Azië net zo. Hier worden bijv. de cordyseps sinensis; een kostbare paddenstoel soort al jarenlang ingezet om allerlei lichamelijke klachten te verminderen of ter preventie (om te doen voorkomen) van vele als; lage rugklachten, vermoeidheid, hart- en vaatziekten, nierziekten, luchtweginfecties, ernstige ziekten door uitputting, impotentie, suikerziekte, nacht zweten, vermindert libido. Bijzonder dat zo’n klein schimmeldraadje bij zoveel aandoeningen ingezet kan worden. Gelukkig ontdekt de westerse wetenschap ook steeds meer de positieve eigenschappen van krachtig van de paddenstoelen. 


Deze paddenstoelen komen het meest voor in de Tibetaanse Hooglanden, China en de Himalaya. Dit is dan ook de reden dat wij hier in Nederland alleen maar de gedroogde variant kunnen kopen. In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt deze gedroogde paddenstoel al vele jaren voorgeschreven om de nier- en longmeridiaan te verbeteren. 


Een plant of toch niet?


Paddenstoelen behoren tot de schimmels en niet tot planten. Paddenstoelen hebben geen groene blaadjes waardoor ze ook geen koolhydraten kunnen opslaan om daarvan te groeien. Ze halen hun voeding uit de natuur, levende en dode organisme zijn hun voedingsbron. Denk aan dood hout en afgestorven plantenresten. Omdat paddenstoelen juist weer een enorme bron van voeding zijn voor de natuur, zijn ze onmisbaar in de voedingsketen.


Voedzaam en gezond


In Nederland zijn de champignon, portobello, oesterzwam, chantelle en eekhoorntjesbrood de bekendste paddenstoelen. Er wordt vaak gedacht dat er weinig voedingsstoffen in paddenstoelen zitten, weer zo'n fabeltje. Ze bevatten juist enorm veel vitaminen, mineralen plus eiwitten en juist lekker weinig calorieën, ideaal in een gezond eetpatroon, zeker als je wat kilo’s kwijt wilt.

100 gram paddenstoelen bevatten zo’n 22 kcal, 3 gram khd, 1 gram vezels en 3 gram eiwitten. De grote hoeveelheid eiwitten is best uitzonderlijk en de reden waarom paddenstoelen vaak als vleesvervanger worden ingezet. Je dient wel veel paddenstoelen te eten om aan een flinke portie eiwitten te komen, maar dat ter zijde. 


Mineralen en vitaminen die rijkelijk aanwezig zijn in de paddenstoel zijn; selenium, kalium, b-vitaminen.


En het allermooiste van deze kleine schimmeltjes komt nog, want zij laten juist hun voedingsstoffen los als ze gekookt of gebakken worden. Bak ze altijd op hoog vuur, bestrooi ze met een klein beetje zout, niet te veel roeren, lekker laten bakken en een klontje roomboter toevoegen, dan zijn ze het lekkerst.


Wat vaker champignons aan je eetpatroon toevoegen is geen onverstandige beslissing. Ze zitten bomvol antioxidanten en dan ook écht bomvol, 12 keer zoveel als een andere groente. Deze antioxidanten helpen jouw lijf te ontdoen van ongunstige stoffen. L-ergotioneine is een stofje dat in de champignon voorkomt. Dit stofje beschermt jouw cellen tegen schade en heeft een herstellende werking.


Recept Hot Chocolate met paddenstoelen:


Je hebt nodig voor één kop:

  • 1 tl Reishi extract poeder

  • 1 tl amandel- of notenpasta

  • 1 tl cacaopoeder

  • 2 tl carobe poeder (dit lijkt op cacao maar is zoeter klik hier om te bestellen.)

  • een snufje kaneel

  • een snufje zout

  • 200 ml amandel- kokos- of cashewmelk

  • een blender of maatbeker met staafmixer

✨ Verwarm de melk.


✨ Doe alle ingrediënten, apart van de melk, in de blender of maatbeker. Voeg dan de melk toe. Mix dit alles zo'n een halve minuut tot een romige chocomelk.


✨Even proeven... Wil je meer smaak voeg dan gerust nog wat cacao of kaneel toen.


En mocht je er helemaal een feestje van willen maken dan kun je er natuurlijk altijd een flinke dot (kokos)slagroom op serveren.


Ongezond


Paddenstoelen kun je beter niet rauw eten. Ze bevatten van nature een giftig stofje deze stof dient eerst gedood te worden. Net zoals met sperziebonen, die dien je ook eerst te koken en dan pas te eten. 


Voor mensen met het prikkelbare darmsyndroom zijn paddenstoelen niet ideaal. Ze kunnen gasvorming en buikpijn veroorzaken. Ook als je last hebt van een schimmelinfectie is het beter niet al te veel paddenstoelen te eten.


Paddenstoelen behoren tot de schimmelachtige. Jij kunt je vast al voorstellen dat als je al een schimmel onder de leden hebt, dat je dan beter deze schimmeltjes achterwege dient te laten. Schimmelkazen zijn ook niet zo handig om veel van te eten als je een schimmel hebt.


De kans bestaat dat paddenstoelen arsenicum bevatten, dit komt doordat onze aarde steeds vuiler wordt. Paddenstoelen leven om de bodem en eten plus groeien van de stoffen die ze uit de bodem halen. Een kleine hoeveelheid arsenicum kan geen kwaad voor je gezondheid maar grote hoeveelheden wel. Wilde paddenstoelen bevatten meer arsenicum dan gekweekte, dus no stress. 


Libido


Er zijn wel duizend soorten paddenstoelen waarvan ongeveer 25% eetbaar is. Zoals je hierboven al gelezen hebt worden paddenstoelen al jaren ingezet bij allerlei lichamelijke aandoeningen en er zijn zelfs soorten die je libido verhogen. 


Een verstoort of vermindert libido komt naar mate je ouder wordt steeds vaker voor. Allerlei oorzaken kunnen hier de reden van zijn. Gewoonweg ouderdom, een te hoog stresslevel, te weinig lichamelijke activiteit, een niet al te gezond eetpatroon etc. Onderzoek goed waar dit verminderde libido vandaan kan komen, voordat je overgaat tot het gebruik van supplementen.


In Azië worden een aantal paddenstoel soorten al eeuwenlang ingezet om een verlaagd libido op te krikken. Neem de Reishi’s; deze paddenstoel heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking plus dat ze invloedt hebben op je algehele gezondheid. Doordat deze paddenstoelen een adaptogene werking hebben d.w.z. dat zij geen schade aan het lichaam aanrichten, de werkzame stoffen overal in het lichaam hun werk kunnen doen en dat deze stoffen een positieve bijdrage leveren aan de lichamelijke balans (homeostase).


Deze adoptogene werking draagt bij aan het verbeteren van een gezond seksleven. Dit komt vooral doordat de Reishi’s de hoeveelheid stress kunnen verminderen en je geest meer rust en ruimte geeft, waardoor er meer vrijheid komt voor andere dingen, als seksualiteit. 


Onder de paddenstoelen is er nog eentje die bekend staat om zijn krachtige werking op onze seks gezondheid en dat is de ‘Chaga’. Deze Chaga is de koning onder de paddenstoelen. De werkzame stoffen die deze paddenstoel bevat verhogen je testosteron-levels, die belangrijk zijn voor een gezond sekslust maar ook als het gaat om je uithoudingsvermogen. Chaga optimaliseert net als de Reishi het immuunsysteem waardoor jij je nog beter gaat voelen.


Gewichtsverlies


In een klinische studie kregen mensen met diabetes dagelijks 3 gram cordyseps sinensis voorgeschreven. 95% van deze mensen hadden een verbeterde bloedsuikerspiegel na deze testperiode. Zelfs bij de gezonde mensen die 3 gram C. sinensis per dag namen werd er een verbeterde bloedsuikerspiegel geconstateerd. 


Een andere studie werd gedaan door wetenschappers uit Boston bij een grote groep mensen met overgewicht. Deze mensen kregen een jaar lang witte champignons voorgeschreven i.p.v. roodvlees. Het resultaat mocht er wezen 5 tot 9 kilo lichaamsvet verminderen door meer champignons te eten en minder rood vlees. Rood vlees zorgt voor een laaggradige ontstekingsreactie en aangezien een groot gedeelte van ons opgeslagen lichaamsvet een laaggradige ontstekingsreactie is, is het logisch dat dit minder wordt als je minder vlees eet. 


Zoals je onder het kopje libido al hebt gelezen zijn er paddenstoelen die het testosteron level kunnen boosten. Testosteron is een groeihormoon, de tegenhanger van oestrogeen. Als je meer testosteron aanmaakt dan wordt de hoeveelheid oestrogeen minder. Oestrogeen is het hormoon dat op je benen en billen plakt. De Reishi en Chaga boosten de testosteron levels, daarentegen kan de Cordyseps sinensis juist helpen bij het omzetten van oestrogeen naar testosteron. Heel fijn want hierdoor worden de hoeveelheden vet op je billen en benen minder.


Dit proces van aromatase kan ook de andere kant werken, dan wordt testosteron omgezet naar oestrogeen en in die volgorde word je er juist dikker van. Dit gebeurt vaak als je minder gaat sporten. Daarom is bewegen net zo essentieel voor een gezond lijf als een gezond eet- slaap en ontspanningspatroon.


Pas op bij:


Mocht je zwanger zijn, denken dat je zwanger bent of borstvoeding geven dan is het beter om geen paddenstoelen of extracten te gebruiken. Mensen met een auto-immuunziekte als MS, SLE of rheumatische artritis, diabetes of bepaalde bloedziekten kunnen ook beter oppassen met paddenstoelen. Mocht je medicatie gebruiken overleg dan altijd eerst met je behandelend arts of dat het raadzaam is om iets van paddenstoelen naast je medicatie te gebruiken.


Supplementen:


Mocht je denken ik kan wel een goed supplement gemaakt van paddenstoelen gebruiken en willen bestellen? Dan raad ik je aan eens naar deze kijken.


'Vitals Cordyceps Biologisch is een voedingssupplement vervaardigd uit de Cordyceps Sinensis paddenstoel. Cordyceps Sinensis is een zeldzame paddenstoel, doordat het alleen goed kan groeien op een hoogte van meer dan 3000 meter, zoals in Nepal. De Cordyceps-MRL in dit supplement zijn geproduceerd door een producent uit de Verenigde Staten, die bij elke kweek uitgaat van de basiscultuur, daadwerkelijk afkomstig uit de Nepalese hooglanden haalt. Hierdoor zijn de eigenschappen van Cordyceps-MRL vergelijkbaar met de echte wilde paddenstoel.'


Cordyseps Sinesis van Vitals is een zeer krachtig en goed supplement, klik hier om dit supplement te bekijken.


'Mattisson HealthStyle Reishi Premium 400mg is een voedingssupplement dat al meer dan 3000 jaar tot belangrijkste paddenstoelen in de Japanse en Chinese kruidenleer behoort. Reishi ondersteunt het immuunsysteem en heeft een gunstige invloed op de bloedsomloop.'Klik hier om dit supplement direct te bestellen. Zoals hierboven al aangegeven informeer jezelf eerst goed voordat je bepaalde supplementen gaat gebruiken. Mocht je advies of hulp willen boek dan een éénmalig consult zodat we samen kunnen kijken of dit je gaat helpen.


'Mattisson HealthStyle Absolute Chaga Mushroom Capsules is een voedingssupplement op basis van de Chaga Inonotus obliquus) paddenstoel. Deze paddenstoel wordt in de winter geoogst wanneer de actieve ingrediënten op hun sterkst aanwezig zijn.'


Klik op de foto van het supplement of hier om direct een kijkje te nemen waar dit supplement nog meer voor ingezet kan worden.

http://www.dl.begellhouse.com/journals/708ae68d64b17c52,1b05160a735f1b4e,34bf0bcb5f7959a7.html

https://publons.com/publon/931119/

637 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page