top of page
  • Foto van schrijverDe KoelkastCoach

24 Oorzaken van Migraine en Hoofdpijn

Bijgewerkt op: 3 sep. 2020

Als je dit artikel leest dan hoop ik voor jou dat je het alleen maar leest uit interesse en niet omdat jij zelf geregeld last hebt van hoofdpijnen.


Vroeger had ik vaak last van spanningshoofdpijn en tijdens mijn zwangerschap heb ik 9 maanden hoofdpijn gehad, dit waarschijnlijk door de verandering aan hormonen. Persoonlijk vind ik hoofdpijn één van de vervelends dingen die je maar kunt hebben. Je wordt volledig lamgeslagen, je normale bezigheden kost enorm veel moeite plus dat je er écht goed ziek van kan zijn.


Tijdens mijn zwangerschap mocht ik niets anders nemen dan paracetamol, wat overigens nooit bij mij heeft gewerkt. Dat was ook de reden dat ik het onzin vond het toch te proberen, toch twee keer gedaan zonder resultaat. Voor die kleine wilde ik al helemaal geen rommel nemen, vandaar dat ik ben gaan kijken welke natuurlijke producten ik wel mocht nemen maar ook naar voedingsstoffen en dingen die het juist erger maakte.

Wat bij chronische hoofdpijn belangrijk is, is dat er een goede diagnose gesteld wordt. Vraag je huisarts dan ook om raadt. Het kan namelijk heel goed zijn dat de hoofdpijn uit je nek komt en dan kun je supplementen of géén brood eten tot je een ons weegt maar zal het probleem niet oplossen.

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn; spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn en migraine.

Spannings- en clusterhoofdpijn

Spanningshoofdpijn zit vaak als een band om je hoofd en is een zeurende pijn. Clusterhoofdpijn is een kloppend gevoel gecentreerd aan één zijde van je hoofd wat door kan schieten naar de ogen, kaak en oren. Deze vorm van hoofdpijn komt als een soort aanval die soms wel weken kan duren. Deze hoofdpijnen ontstaan vaak bij mannen en vrouwen tussen hun 20e en 40e levensjaar.

Oorzaken spannings- en clusterhoofdpijn:

Mensen die geregeld last hebben van spanningshoofdpijn merken vaak dat dit uit hun nek en schouders komt, maar dit zijn natuurlijk niet alle factoren.

Persoonlijke omstandigheden als stress, slecht slapen, depressie maar het is helaas ook erfbaar. Tijdens onderzoek bij mensen met spanningshoofdpijn kwam men er achter dat veel van deze mensen minder grijze stof hebben in de delen van de hersenen waar pijn geassocieerd wordt. Uit recent onderzoek is gebleken dat de hypothalamus, een orgaan dat in de hersenen ligt, een rol speelt bij sommige hoofdpijnen. De hypothalamus is de dirigent van je lichaam. Hij stuurt heel veel processen aan en na een ongeluk of trauma is raakt de hypothalamus vaak ontregelt.

Pijnstillers en cafeïne zijn de meest voorkomende oorzaken bij spanningshoofdpijn. De enige oplossing is dan vaak radicaal stoppen met beide. Maar kijk ook eens naar je houding of ga eens naar een fysiotherapeut, masseur of acupuncturist. Meer ontspanning in de spieren geeft ook verlichting.

Migraine

Migraine, je hebt er vast wel eens van gehoord. Iets wat je niemand toewenst. 18% van de Nederlandse vrouwen en 6% van de mannen heeft last van migraine. Dat meer vrouwen behept zijn met migraine komt waarschijnlijk door de hormonen en dan vooral door de oestrogenen. Migraine kan al op jonge leeftijd ontstaan.

Wat is migraine precies? Migraine is een chronische hersenziekte. Migraine aanvallen kunnen 3 uur tot wel 3 dagen duren. Mensen die lijden aan migraine voelen de aanvallen aankomen. Ze gaan flitsen, vlekken of wazig zien. Een “gekleurde aura” is een veel genoemd symptoom. Als dit geweest is komt de fase van pijn.

Hevige hoofdpijn die aan één kant van het hoofd zit, bij één van de slapen. Het blijft niet bij die enorme bonkende pijn. Misselijk worden en spugen zijn ellendige dingen waardoor niets meer mogelijk is. In een donkere kamer liggen is dan nog de enige optie. Licht en geluid zijn bijna niet te verdragen.


Wat gebeurt er in de hersenen? Het deel waarmee je ziet, dat is het deel aan de achterkant van de hersenen, raakt overprikkeld. Het lijkt op een vuur dat in één keer opvlamt en weer dooft. De cellen maken overuren en gaan dan uit.

Er zijn flink wat factoren die een migraine kunnen veroorzaken en ik zeg kunnen omdat ieder lijf anders is en iedereen dus ook anders reageert. Zo zijn er best wat mensen die last hebben van migraine die genetisch bepaald is. Behoorlijk jammer dat we dit aan onze kinderen kunnen doorgeven.

Hormoon gerelateerd migraine

Hormoon gerelateerde migraine heeft te maken met de grote hoeveelheden oestrogeen in het lichaam. Dit wordt ook wel een “oestrogeendominatie” genoemd. Oestrogeen is het “vrouwelijke hormoon”, wat aangemaakt wordt in de eierstokken. Toch maken mannen ook oestrogeen aan, wel vele malen minder dan vrouwen. Bij mannen wordt oestrogeen voornamelijk aangemaakt in weefselen als bot, vet en in de teelballen. Het aanmaken van oestrogeen bij mannen gebeurt doordat testosteron wordt omgezet (aromatase) naar oestrogeen. De cellen veranderen als het ware van vorm.


Oestrogeen heeft invloed op de menstruatie, zwanger worden, gezonde botten, reacties van het immuunsysteem, het libido plus de suiker- en vetstofwisseling.

Doordat als er veel oestrogeen aanwezig is, dit niveau ook enorm kan dalen wordt de kans op een migraine aanval ook groter. Als je weet dat oestrogeen voor een groot deel aangemaakt wordt in vetweefsel, snap je natuurlijk wel dat afvallen een must is. En nog meer als je last hebt van migraine/hoofdpijn aanvallen.

Oorzaken migraine/hoofdpijn:

Vasten: Door een periode weinig tot niets te eten lok je juist een migraine aanval uit. Ga dus niet vasten of strenge diëten maar ga gewoon gezond eten. Kies bijv. voor de De KoelkastCoach 30 Dagen Challenge, dé ideale manier om op gezonde en verantwoorde manier goed in je vel te komen te zitten.

Maaltijd overslaan: Een maaltijd overslaan heeft hetzelfde effect als vasten.

Cafeïne: Is een bijzondere als het gaat om hoofdpijn. Het kan juist hoofdpijn geven maar in sommige gevallen ook verlichten. Hoe cafeïne precies hoofdpijn veroorzaakt is nog niet helemaal duidelijk maar wetenschappers denken het volgende; cafeïne lijkt op de lichaamseigen stof adenosine.


Adenosine heeft als taak pijnstillend te werken.

Je kunt het zien als een kapstok die speciaal gemaakt is voor lange winterjassen die adenosine heten. Cafeïne heeft hetzelfde uiterlijk, ook een lange winterjassen. Als cafeïne binnenkomt gaat het aan deze kapstok hangen, die bedoelt is voor lange adenosine winterjassen. Als de kapstok vol is, is er dus geen plaats meer voor de lange adenosine jassen. Want deze hangt vol met lange cafeïne winterjassen.

Omdat adenosine pijnstillend werkt en cafeïne niet is de kans groter dat een aanval van hoofdpijn wordt uitgelokt. Of het werkt juist de andere kant op, dat het juist verlichting geeft tijdens een aanval. Dit is dus per persoon anders. Hier kom je alleen maar achter door zelf te gaan testen met cafeïne, waar ligt jouw grens.

Daarbij zorgt cafeïne dat je vaker een plaspauze nodig hebt, wat inhoudt dat je vocht kwijtraakt. Vocht te kort is ook een trigger van migraine en hoofdpijn.*

Alcohol: Dit heeft een soortgelijke reactie als koffie, qua vocht. Alcohol zorgt voor een verhoogde vocht secretie (uitscheiding). Dit vocht wordt vooral onttrokken aan de hersenen. De hoeveelheid vloeistof in de hersenen wordt minder waardoor er een hogere druk ontstaat. Voíla, knallende koppijn en een kater.

Medicijnen: Vooral de volgende medicatie kan een trigger zijn; vaatverwijders, hormoonpreparaten, bloeddrukverlagers, histamine receptor blockers, antibiotica en SSRI's (selectieve serotonine her- opnameremmers.)

Chocola, bier, rode wijn, rijpe bananen, rijpe avocado’s, dadels, ricotta, hüttenkase, smeerkaas, zuurkool, vijgen, pruimen, pinda’s en kokosnoten: Alhoewel veel van deze producten onder de noemer "gezond" vallen kunnen ze dus ook hoofdpijn uitlokken. Dit komt omdat er grote hoeveelheden tyramine in deze producten aanwezig zijn. Tyramine is een eiwit dat wanneer je er teveel van in je bloed krijgt, het je barstende hoofdpijn geeft doordat je bloeddruk omhoog schiet.

Suiker: Zoals je misschien wel weet gaat je bloedsuiker de hele dag op en neer. Je eet iets en je bloedsuiker stijgt. Na een uurtje daalt je bloedsuiker weer. Als je veel suikers eet stijgt je bloedsuiker een nog hogere piek dan als je een salade eet. De dalen zijn dan ook nog dieper. Dit kan je duizelig maken met hoofdpijn in het verschiet.

Deze schommeling van je bloedsuiker heeft ook effect op de hoeveelheden cortisol (stresshormoon) die er vrijkomen. Als je bloedsuiker laag is, staat daar tegenover dat er meer cortisol wordt aangemaakt. Glucose (suiker) ligt opgeslagen in je spierweefsel. Cortisol is degene die je spieren het seintje geeft deze glucose te gaan gebruiken, omdat er minder suiker in je bloed aanwezig. Doordat je spieren aan de slag gaan verhoogt dit je hartslag wat resulteert in een hogere bloeddruk. En de cirkel is rond; koppijn.

Zout: Als je een enorme fan bent van zoutige eten dan heb je ook een grotere kans op hoofdpijn. Als je 2x (8000mg) zoveel natrium eet dan normaal (4000mg) op een dag dan heb je tot 33% kans op een fikse hoofdpijn.

Aspartaam: Ook wel bekend als E951. Aspartaam wordt heel veel gebruikt om suiker te vervangen in voedingsmiddelen en frisdranken, let op die niet worden verwarmt. Hoe veroorzaakt aspartaam dan hoofdpijn? Omdat het een neurotoxine (giftige stof voor de hersenen) is.

De hersenen hebben een flinke beschermlaag tegen ongunstige indringers. Aspartaam is een wolf in schaapskleren want deze kan bij veel mensen door deze beschermlaag (bloed-hersenbarriere). De schade die aspartaam aan kan richten is best pittig en vaak kom je hier pas achter als er al flink wat cellen zijn afgestorven. **

MSG/Ve-tsin: MSG oftewel mononatriumglutamaat is een smaakversterker, die onder de noemer E621 veel voorkomt in kant-en-klaar maaltijden. Ook in allerlei andere voorverpakte producten neem chips, zoutjes, sauzen, vleeswaren, sladressings is het wel geziene smaakmaker. Vooral in de Aziatische en Indische keuken wordt flink gestrooid met deze chemische specerij.

Slecht slapen: De vraag bij slecht slapen is een beetje waardoor komt dit? Ben je iemand die nog tot laat achter de computer of tv hangt? Houd je ervan om voor het slapen nog een koekje of een bak chips te eten? Drink je graag een glaasje voor het naar bed gaan? Ga je met je telefoon naar bed? Blijf je maar doormalen over van alles en nog wat? Allemaal oorzaken van een slechte nachtrust. Zelfonderzoek, zelfonderzoek, zelfonderzoek alleen op die manier weet je waar de schoen wringt.

Stress: Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen kan cortisol van invloed zijn op jouw hoofdpijn/migraine. Maar dat is niet het enige

als het gaat om hoofdpijn en stress. Het verkrampen van je nek en schouders gaat vaak onbewust als je stress ondervindt. De spieren lopen vanuit je nek naar je voorhoofd, daar zitten ze vast, logisch dat je behoorlijke pijn krijgt als je de boel de hele dag aanspant.

De hoge spierspanning in je lijf tijdens een periode van stress veroorzaakt heel veel klachten waaronder hoofdpijn. Neem jezelf eens onder loep en wees oprecht eerlijk tegen jezelf. Neem jezelf in acht en ga werken aan de dingen die jouw stress geven. Soms kom je er niet alleen achter, wat niet erg is. Een coach kan je heel goed spiegel voorhouden en je laten zien waar je stappen dient te zetten. Doen! Anders val je straks écht om.

Waar ga je mee beginnen?

Verplicht jezelf niet om alles in één keer te veranderen. Maak een lijstje met punten waarvan je weet dat jouw probleem daaraan zou kunnen liggen. Ga stap voor stap te werk. Doe dit ook met je voeding. Begin in ieder geval met veel water en kruidentheeën drinken. Dit helpt om al die afvalstoffen te verwijderen en je vochtbalans op pijl te houden.

Jouw levensstijl veranderen doe je niet in een dag, daar heb je de tijd en misschien wel hulp bij nodig. Goed slapen, meer ontspanning, minder rommel eten en meer natuurlijke gezonde voeding.

Extra vitaminen en mineralen zijn zeer belangrijk om een periode van “ziek zijn” weer te boven te komen. Neem bijv. magnesium, B-vitaminen etc. allemaal stoffen waar een te kort aan ontstaat tijdens een hoofdpijn aanval.

Magnesium heeft de kracht je te ontspannen. Magnesium is voor veel lichamelijke processen de brandstof. Daarom kun je bijna geen overschot aan magnesium hebben, eerder een te kort. Zeker bij migraine en andere hoofdpijnen het supplement om te gaan gebruiken.

B-vitaminen spelen een belangrijke rol bij jouw inwendige stofwisseling, het herstellen van je cellen en je hersenfunctie. En zo zijn er nog een aantal natuurlijke stoffen die ingezet kunnen worden als je last hebt van migraine en hoofdpijn. Doe dit alleen wel op advies van iemand die er verstand van heeft.

Wil je advies als het gaat om welke supplementen jij dient te gebruiken en/of jouw eetpatroon aanpassen waardoor je minder hoofdpijn aanvallen zult hebben? Neem dan gerust contact met mij op info@dekoelkastcoach.nl.

425 weergaven
bottom of page