top of page
  • Foto van schrijverDe KoelkastCoach

Bewegen: Het Vergeten Medicijn in een Zittende Wereld

Hoeveel tijd van de dag breng jij zitten door? In deze tijd waarin technologie de basis is van veel beroepen, ontkom je erbij niet aan dat je veelal achter je bureau of computer zit. Dit inactief zijn kan behoorlijk risicovol zijn voor je gezondheid en vooral voor je brein.

7 dingen waarom bewegen belangrijk is.
Bewegen, het vergeten medicijn.

Onze moderne leven wordt steeds vaker gedomineerd door zittend werk. Studies suggereren dat dit ernstige gevolgen heeft voor je fysieke gezondheid. In dit artikel lees je hoe dit precies zit, maar ook hoe je op een makkelijke manier jouw bewegingspatroon vergroot.


Waarom is bewegen zo belangrijk?


Ten eerste, laten we even stilstaan bij hoe fantastisch jouw lichaam eigenlijk is. Met elke stap die je zet, met elke beweging die je maakt, zet je honderden spieren, pezen, botten en gewrichten in werking. Uit onderzoek blijkt dat regelmatige beweging het risico op chronische ziektes zoals hartziekten, type 2 diabetes en beroertes vermindert (Piercy & Troiano, 2018). Je hart pompt vrolijker, je bloed stroomt sneller, en je cellen zeggen "dankjewel" door energie efficiënter te gebruiken. Wie had dat gedacht? Nou, laten we een paar dingen eens wat meer uitdiepen.


1. Cardiovasculaire gezondheid: Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, joggen of fietsen, versterkt het hart en verbetert de bloedsomloop, wat het risico op hart- en vaatziekten vermindert.


2. Spierkracht en flexibiliteit: Beweging helpt bij het opbouwen en behouden van spiermassa, waardoor we sterker en flexibeler blijven, wat essentieel is om dagelijkse optimaal te kunnen blijven functioneren. Mensen die om welke reden dan ook in bed moeten blijven, merken al na een paar dagen dat hun spierkracht behoorlijk is afgenomen. Het lichaam heeft dan weer een aantal weken nodig om dit op te bouwen. Afbouwen gaat sneller dan opbouwen.

Lang zitten kan leiden tot verzwakking van de spieren, vooral in de rug en de buik, wat kan resulteren in slechte houding en rugpijn. Te veel zitten kan leiden tot verkorte spieren en pezen, waardoor de flexibiliteit wordt beperkt en de bewegingsvrijheid afneemt.


3. Gewichtsbeheersing: Door te bewegen verbrand je calorieën, wat bijdraagt aan het behouden van een gezond lichaamsgewicht en het voorkomen van diabetes en obesitas. Diabetes type 2 heeft veel baat bij bewegen. Door dagelijks minimaal een half uur te bewegen, heeft dit direct invloed op je bloedsuiker. Het effect van bewegen op je bloedsuiker duurt zo’n 48 uur, hierna dien je toch wel weer iets actiefs te gaan doen om het effect ervan te blijven houden.


4. Botgezondheid: Gewicht dragende oefeningen, zoals wandelen of dansen, maar ook krachttraining stimuleren de botdichtheid en verkleinen het risico op osteoporose, vooral bij oudere volwassenen. Alleen maar yogalessen volgen is fijn voor je flexibiliteit maar wekelijks ook een krachttraining doen waarbij je serieus wordt uitgedaagd, is net zo belangrijk.

5. Slapen: Als je 's nachts naar het plafond staart, wensend dat je in slaap valt, is hier een tip: beweeg! Uit een studie gepubliceerd in *Sleep Medicine* blijkt dat mensen die regelmatig bewegen beter slapen en zich overdag alerter voelen (Kline, 2014). Dus, de volgende keer dat je een dutje wilt doen, doe eerst een korte wandeling of rek je even uit. Je lichaam en je kussen zullen je dankbaar zijn!


6. Humeur: Voel je je wel eens down of gestrest? Bewegen is als een natuurlijk antidepressivum. Onderzoek gepubliceerd in *The Lancet Psychiatry* heeft aangetoond dat mensen die regelmatig sporten een 43% lager risico hebben op het ontwikkelen van depressie (Chekroud et al., 2018). Dus, de volgende keer dat de wolken van somberheid samenkomen, trek je sportschoenen aan en jaag die donkere wolken weg!

Maar hoe zit dat dan met je brein? Hoe funest is meer van de tijd per dag zitten voor je brein. Nou behoorlijk. Bewegen bevordert de afgifte van endorfines, ook wel bekend als 'gelukshormonen', die ons humeur verbeteren en stress verminderen.

De achteruitgang van je brein


Een van de grootste fans van beweging? Je hersenen! Elke keer dat je beweegt, stimuleer je de aanmaak van bepaalde hersencellen. Het is alsof je je eigen privéfeestje in je hoofd hebt. Volgens een studie in het *Journal of Applied Physiology* helpt regelmatige lichaamsbeweging bij het verbeteren van cognitieve functies, het stimuleren van het geheugen en het beschermen tegen neurodegeneratieve ziekten (Smith et al., 2019).

Bewegen is van cruciaal belang voor een gezond brein en algemene cognitieve functies. Talloze studies tonen aan d


at regelmatig bewegen een positief effect heeft op je brein en bijdraagt aan een verbeterd geheugen, aandacht, concentratie en leervermogen. Als je beweegt, verhoog je de bloedtoevoer naar je brein, wat resulteert in een betere zuurstof- en voedingsstofvoorziening. Daarnaast stimuleert beweging de afgifte van neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine, die een rol spelen in het reguleren van onze stemming en emoties.

Te weinig bewegen kan leiden tot verschillende cognitieve klachten, zoals geheugenproblemen, verminderde concentratie, trager denken en verminderd leervermogen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die een zittende levensstijl leiden, vaak moeite hebben met het vasthouden van nieuwe informatie en het onthouden van belangrijke details. Bovendien kunnen ze moeite hebben met het uitvoeren van complexe taken die een hoog niveau van denkvermogen vereisen.

Wat is nog meer belangrijk voor een gezond brein?


Naast beweging zijn er nog andere factoren die cruciaal zijn voor een gezond brein. Voeding speelt bijvoorbeeld een essentiële rol. Het eten van een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan antioxidantrijke voedingsmiddelen, omega-3-vetzuren en vitamines, kan het brein beschermen tegen oxidatieve stress en ontstekingen, wat gunstig is voor de cognitieve functies.


Slaap is ook van groot belang voor een gezond brein. Tijdens de slaap vinden herstellende processen plaats, zoals het opruimen van afvalstoffen in de hersenen en het consolideren van herinneringen. Onvoldoende slaap kan leiden tot problemen met het geheugen, concentratieproblemen en een verminderd vermogen om helder te denken.

Daarnaast kan het stimuleren van de hersenen door middel van cognitieve oefeningen en mentale uitdagingen een positief effect hebben op de cognitieve functies en het brein scherp houden. Neem een bodyshape les waarbij je meer dient na te denken en actief bezig bent is een zeer goede activiteit om te blijven doen naar mate je ouder wordt.


Het verminderen van stress is ook van groot belang voor een gezond brein. Langdurige stress kan leiden tot schade aan hersencellen en het verstoren van de communicatie tussen neuronen, wat kan resulteren in cognitieve problemen en mentale vermoeidheid.


Het brein is een zeer complex orgaan dat baat heeft bij een holistische benadering van gezondheid. Regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet, voldoende slaap, cognitieve stimulatie, stressmanagement en sociale interactie zijn allemaal essentiële elementen om het brein op zijn best te laten functioneren en cognitieve achteruitgang te voorkomen. Door deze aspecten te integreren in je levensstijl, houd jij jezelf mentaal scherp en verbeter je je algehele gezondheid.



Hoe verbetert voldoende bewegen je gezondheid?


Door consistent in beweging te blijven, investeer je in de lange termijn. Denk aan een sterk hart en verlaagde risico's op chronische ziekten zoals diabetes en hartziekten. Daarnaast draagt het bij aan betere slaapkwaliteit, verhoogde energielevels en zelfs een stralendere huid. Dus ja, je kunt gerust zeggen dat bewegen als een spa-behandeling voor je gehele lichaam werkt!


Wat doet elke dag bewegen met je lichaam?


Stel je je lichaam voor als een machine. Net zoals een auto regelmatig moet rijden om in topconditie te blijven, heeft ook jouw lichaam dagelijkse beweging nodig. Door elke dag te bewegen, houd je die machine gesmeerd en draaiende. Je spijsvertering blijft op gang, je spieren blijven flexibel en je geest blijft scherp. Bovendien helpt het je lichaam om effectiever te herstellen van stress of ziekte.


Hoeveel beweging per dag is gezond?


Nu denk je misschien: "Moet ik dan elke dag uren in de sportschool doorbrengen?" Absoluut niet! Experts raden aan om minimaal 30 minuten per dag matig intensief te bewegen. Dit kan iets simpels zijn zoals wandelen, fietsen of zelfs tuinieren. Het gaat erom een activiteit te vinden die je leuk vindt, zodat het gemakkelijk wordt om het in je dagelijkse routine te integreren.


Tot slot, het onderhouden van sociale interactie en het actief deelnemen aan sociale activiteiten kan ook bijdragen aan een gezond brein. Sociale betrokkenheid stimuleert de hersenen en kan het risico op cognitieve achteruitgang verminderen.


Het brein is een zeer complex orgaan dat baat heeft bij een holistische benadering van gezondheid. Regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet, voldoende slaap, cognitieve stimulatie, stressmanagement en sociale interactie zijn allemaal essentiële elementen om het brein op zijn best te laten functioneren en cognitieve achteruitgang te voorkomen. Door deze aspecten te integreren in onze levensstijl, kunnen we onze mentale scherpte behouden en onze algemene kwaliteit van leven verbeteren.


Bewegen is van cruciaal belang voor je lichaam en welzijn. Het zittende karakter van veel moderne banen en levensstijlen kan echter desastreus zijn voor onze fysieke gezondheid. Door regelmatig te bewegen kunnen we het risico op chronische aandoeningen verminderen, onze spieren versterken en onze algehele gezondheid verbeteren. Laten we bewust streven naar een actieve levensstijl en beweging integreren in ons dagelijks leven, want bewegen is werkelijk het vergeten medicijn dat ons gezonder en gelukkiger kan maken.


Bewegen is jouw geheime wapen voor een betere gezondheid. Of je nu jong bent of oud, fit of net begint - elke stap telt. Luister naar je lichaam, daag jezelf uit en onthoud: bewegen is niet alleen een activiteit, maar een levensstijl. En jij verdient het allerbeste. Dus, waar wacht je nog op? Zet die eerste stap vandaag nog!



**Referenties:**

- Piercy, K. L., & Troiano, R. P. (2018). Physical activity guidelines for Americans. JAMA, 320(19), 2020-2028.

- Smith, P. J., Blumenthal, J. A., Hoffman, B. M., Cooper, H., Strauman, T. A., Welsh-Bohmer, K., ... & Sherwood, A. (2019). Aerobic exercise and neurocognitive performance: a meta-analytic review of randomized controlled trials. Journal of Applied Physiology.

- Chekroud, S. R., Gueorguieva, R., Zheutlin, A. B., Paulus, M., Krumholz, H. M., Krystal, J. H., & Chekroud, A. M. (2018). Association between physical exercise and mental health in 1· 2 million individuals in the USA between 2011 and 2015: a cross-sectional study. The Lancet Psychiatry.

- Kline, C. E. (2014). The bidirectional relationship between exercise and sleep: Implications for exercise adherence and sleep improvement. American Journal of Lifestyle Medicine.

17 weergaven0 opmerkingen
bottom of page