• De KoelkastCoach

Een Ei Hoort Erbij!Ongelooflijk hoe heel Nederland van de leg is door het eierschandaal. Spijtig voor alle eierboeren en kippen die dit te voortduren hebben. Hopelijk komt er snel een eind aan deze ellende. Maar hoe belangrijk zijn eieren, of liever gezegd eiwitten, nu eigenlijk voor je?

Hoe belangrijk zijn eiwitten?

Eiwitten zijn bouwstenen voor het lichaam. Ze vallen onder de 3 grootste energiebronnen van het lichaam, namelijk de macronutriënten. In bijna iedere vezel van je lichaam kom je ze tegen.

Het lichaam breekt eiwitten af tot aminozuren. Er zijn 3 soorten aminozuren; essentiële, niet-essentiële en semi-essentiële. De niet-essentiële maakt je lichaam gelukkig zelf aan. De essentiële zijn noodzakelijk voor het goed functioneren van het lichaam, deze maakt je lichaam niet zelf aan en moeten dus via de voeding verkregen worden, evenals de semi-essentiële aminozuren.

De gemiddelde hoeveelheid eiwitten per persoon per dag is 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht. Dus als je 65 kilo weegt 52 gram per dag.

Afvallen en eiwitten

Als je aan het afvallen bent is het raadzaam iets meer eiwitten te eten per dag. Eiwitten geven je een volgevoel, ze zetten de vetverbranding in werking en zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Tijdens het afvallen mag de hoeveelheid eiwitten per dag iets omhoog. In plaats van 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht, zou dit 1 of 1,3 gram per dag mogen zijn.

Door meer eiwitten toe te voegen aan je voedingspatroon gaat je stofwisseling om en verbrand je meer calorieën. Eiwitten geven minder bloedsuikerspiegelpeiken omdat ze langzaam worden afgebroken. Je hebt minder snel trek na het eten van een eiwitrijke maaltijd.

Alleen maar eiwitten eten is niet aan te raden omdat het lichaam dan in de verzuring schiet. De PH-waarde in het bloed daalt, en je verzuurt. Verzuring is een slecht teken en werkt het afslankproces tegen. Dus voldoende groente eten bij de eiwitten.

Gezonde eigenschappen van een ei:

Eieren bevatten veel vitaminen en mineralen, die je lichaam nodig heeft. Onder andere vitamine A, B, C, E & K zijn rijkelijk aanwezig. Het eiwit van een ei net zo belangrijk als het eigeel. Eén ei bevat namelijk 6 gram eiwitten. Dat is een groot deel van de hoeveelheid eiwitten die je per dag binnen hoort te krijgen.

Choline

Eieren bevatten choline een stofje dat zorgt voor het goed functioneren van je hersenen. Voldoende choline binnenkrijgen is dan ook een must. Allerlei lichamelijke klachten als een vervette lever, spiermassa schade en een verminderde geheugenfunctie zijn een gevolg van een choline tekort.

Choline heeft invloed op het plakkende cholesterol in de vaten. Het zorgt er namelijk voor dat het minder aan de vaatwanden plakt en beter afgevoerd wordt. Lees hier meer over cholesterol.

Veganisten hebben regelmatig last van een choline tekort, doordat deze mensen te weinig eieren en andere voedingsstoffen eten die het choline gehalte op peil houden.

Daarnaast verlaagt choline de kans op ontstekingen. Diabetes 2 ontstaat door een laaggradige ontstekingsreactie. Chronische ontstekingsziekte als osteoporose, Alzheimer en andere cognitieve afwijking worden gerelateerd aan een choline tekort. Choline zit niet alleen in eieren ook in; bonen, groene bladgroenten, eierdooier en tarwekiemen.

Vervanging eieren

Ik hoor je denken: "Leuk hoor al die wetenschappelijke droge kost, maar hoe vervang ik nu die verrekte eieren als ze niet meer verkrijgbaar zijn"?

Hieronder vind je een lijstje met producten die rijk zijn aan eiwitten met de hoeveelheid per portie erbij. Nog even een klein detail wat niet geheel onbelangrijk is over dierlijke en plantaardige eiwitten.

Dierlijke eiwitten bevatten meer aminozuren die essentieel zijn voor je lichaam dan plantaardige eiwitten. De hoeveelheid eiwitten in groenten ligt ook een stuk lager dan in vlees of vis. Het is raadzaam om dagelijks voldoende van beide op je bord te scheppen.

Lijst product hoeveel eiwitten per portie:

Zuivel 12 gram per 100 gram

Rundvlees 20 gram per 100 gram

Vis 22 gram per 100 gram

Gevogelte 22 gram per 100 gram

Bonen 6 gram per 100 gram

Peulvruchten 5 gram per 200 gram

Broccoli 6,4 gram per 200 gram

Asperges 1 gram per asperge

Artisjok 3 gram per portie

Spruiten 6 gram per 200 gram

Bloemkool 3,8 gram per 200 gram

Mais 6,8 gram per 200 gram

Quinoa 16,2 per 100 gram

Noten 2,8 per 20 gram (een handje)

Zaden 4,9 per 20 gram (een handje)

Havermout 5,2 per 40 gram (een portie)

Eieren 6 gram per ei

Je leest, geen nood aan de man als het gaat om vervangende producten voor eieren. Nu mag wat mij betreft alle ophef over die eieren aan de kant. Lekker je creativiteit op deze voedingsmiddelen loslaten, waar net zoveel of zelfs nog meer eiwitten in zitten dan in eieren.


Euhhh.. zijn we al FB vrienden?

Zullen we dat meteen regelen? Klik hier!

#eiwitten #eierengezond #proteinen #eiwittenenafvallen #afvallen

818 keer bekeken0 reacties
Sabine Leijten | De KoelkastCoach

Sabine Leijten is Dé Online Voedingsdeskundige

"De missie van De KoelkastCoach is om je op een simpele manier te helpen een gezond eetpatroon te ontwikkelen, met afvallen als doel!"

  • Grey Google+ Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Instagram Icon

Condities