top of page
  • Foto van schrijverDe KoelkastCoach

Koolhydraatarm- en Ketogeen dieet

In de wereld van dieten veranderd er ieder jaar enorm veel. Het ene moment is het een hype om minder vet te eten, dan weer minder vlees en nu hoor je regelmatig het woord koolhydraatarm dieet of ketogeendieet vallen.

Een dieet met minder brood, pasta, rijst, aardappelen etc. is al eeuwen oud. Flink wat jaren geleden levenden wij mensen alleen maar op vis, vlees, gevogelte, groenten en fruit. Aangezien dit het enige was wat er voor handen was, dus was dat wat wij aten. Niets geen brood of een lekker pastaatje, daar hadden we nog nooit van gehoord en al helemaal geen koolhydraatarm- of ketogeendieet.

Tot dat de industrieel in beeld kwam en we massaal allerlei producten zijn gaan fabriceren omdat de vraag letterlijk en figuurlijk steeds groter werd. Waarmee ik wil zeggen dat toen we er achter kwamen dat we meel konden maken, wat de basis bleek te zijn van brood en pasta. Wij mensen keihard zijn gaan werken om voor zoveel mogelijk mensen brood op de plank te krijgen, omdat er gegeten moest worden. Maar ook omdat ons lijf na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd vroeg en nog steeds vraagt om weer een maaltijd met koolhydraten. Je begrijpt het al, daar ontstond de vicieuze cirkel.


Laten we eerst even hetgeen het koolhydraatarm dieet, omgaat onder de loep nemen en dat zijn de koolhydraten. Wat zijn koolhydraten eigenlijk? Welke soorten zijn er en in welke producten zitten ze?

Wat zijn koolhydraten:

Koolhydraten zijn suikers, zetmeel en vezels. Deze koolhydraten worden door je darmen opgenomen en omgezet tot glucose. Nu zijn er twee soorten koolhydraten; snelle en langzame/complexe koolhydraten.

Langzame koolhydraten:

Langzame/complexe koolhydraten zijn de producten die gemaakt zijn van volkoren, havermout, groente, noten, fruit. Deze producten bevatten meer vezels en die vezels worden door je lichaam langzaam opgenomen waardoor je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt en minder hoog piekt. Vandaar de naam langzame koolhydraten. De vezels geven je een voller gevoel en worden langzaam verteerd. Een win-win want je hebt na het eten van langzame koolhydraten veel minder snel weer trek. Toch worden deze producten ook zoveel mogelijk vermeden in een koolhydraatarm dieet.

· Zilvervliesrijst

· Volkoren pasta

· Volkoren brood

· Volkoren couscous

· Bulgur

· Haver

· Quinoa

· Groenten

· Fruit

· Peulvruchten

· Melk

· Yoghurt

Snelle koolhydraten:

De witte snelle koolhydraten zijn soms ook een oorzaak van een opgeblazen gevoel of opgezette buik. Als ervaringsdeskundige op het gebied van een opgezwollen buik weet ik dat het goed is om op te letten welke combinaties je eet. Koolhydraten in combinatie met eiwitten zijn bijvoorbeeld geen verstandige combi. Omdat deze slecht verteerbaar zijn, ontstaat er gasvorming, je wordt er winderig van. Veel water drinken helpt! Water zorgt dat de spijsvertering beter verloopt en je dus minder vaak “Oeps, pardon” hoeft te zeggen ;).

Alle producten die wit zijn als; witte rijst, witte pasta, wit brood, baksels die gemaakt van wit-meel, aardappelen, chips zijn allemaal producten waar je sneller van aankomt. Dit komt doordat de koolhydraten snel worden opgenomen en je bloedsuiker er heel snel van stijgt, daarom heten ze snelle koolhydraten. Je begrijpt dat als je een gezondere eetpatroon wilt en zeker als je een afslankprogramma aan het volgen bent bijv. koolhydraatarm dieet of ketogeendieet je onderstaande lijst absoluut dient te vermijden.

· Frisdrank

· Snoep

· Koek

· Gebak

· IJs

· Honing

· Aardappels

· Witte pasta

· Witte rijst

· Witbrood

Okay das duidelijk. Maar het ketogeendieet, draait om ketose. Wat is ketose en hoe werkt dit lichamelijke precies?

Wat is ketose:

Jouw lijf gebruikt voornamelijk koolhydraten als brandstof, als je deze kraan dichtdraait zal je lichaam zijn energie ergens anders vandaan moeten halen. Als de suikers op zijn dan gaat het jouw opgeslagen vetten gebruiken als energie. Tijdens het omzetten van vet naar energie komen er ketonen vrij. Deze omzetting heet ketose. Jouw motor draait dan op ketonen en niet meer op koolhydraten zoals voorheen.

Om dit proces aan te zwengelen zal je minder koolhydraten moeten gaan eten. De grens van een lichte ketose ligt rond de 40 à 50 gram koolhydraten per dag. Stel je voor dat een het ketogeendieet wilt gaan volgen en je bent een onwijze broodliefhebber bent dan zal je de broekriem flink moeten aansnoeren want één boterham bevat ongeveer 13 gram koolhydraten. Tijdens de lunch eet je er al gauw 3 dus dan zit je al aan het maximale voor die dag. Er mag dan geen ander product gegeten worden waar maar enige koolhydraat in voorkomt. Dus ook geen groenten en fruit. Dit is vaak een nadeel bij veel ketogene dieten dat er flink gesneden wordt in de hoeveelheden groenten en fruit.

Wat is het verschil tussen een koolhydraatarm dieet en ketogeendieet?

Beide diëten houden in dat je de hoeveelheid koolhydraten/suikers die je eet op een dag drastisch verminderd. Dit om zoveel mogelijk jouw opgeslagen suikers aan te spreken als brandstof wat leidt tot vetverbranding.

Toch is er een verschil tussen beide diëten bij een koolhydraatarm dieet ligt de nadruk vooral op minder koolhydraten (brood, pasta, rijst, aardappelen etc.), maar meer eiwitten en normaal aantal vetten op een dag. Bij het ketogeendieet is de nadruk verlegd naar de vetten. D.w.z. dat je in verhouding meer vetten eet dan eiwitten en koolhydraten.

Voordelen koolhydraatarmdieet/ ketogeendieet:

· Je zal jouw opgeslagen vetten gaan verbranden,

· Minder last hebben van energiedipjes,

· Minder last hebben van evt. glutenreacties,

· Je bloedsuiker blijft stabieler,

· Je voelt je blijer,

· Je honger gevoel krijg je beter onder controle.

Nadelen koolhydraatarmdieet/ ketogeendieet:

· Slechtere stoelgang,

· Je schildklierfunctie kan verslechteren,

· Je hebt een flinke dosis motivatie nodig,

· Vermoeidheid kan toeslaan,

· Een verhoogd cholesterol kan op de loer liggen,

· Te kort aan bepaalde voedingsstoffen,

· Gewichtsverlies is maar tijdelijk en kan ook voor een groot gedeelte vocht zijn,

· Hoofdpijn door te weinig suikers.

Bang voor koolhydraten:

Vroeger waren we bang voor vet en tegenwoordig worden we steeds banger voor koolhydraten. Daarom word je ook bestookt met allerlei koolhydraatarme diëten en ketogene diëten.

Om voor eens en voor altijd de verwarring over wel of geen koolhydraten eten uit de weg te helpen, jouw lijf heeft een gezonde hoeveelheid nodig op een dag. Neem je hersenen, die werken op glucose (suikers), deze suikers haalt je lichaam voornamelijk uit de koolhydraten die het binnenkrijgt. Ook je schildklier heeft een gezonde dosis nodig anders gaat deze steeds slechter werken. Daarentegen wordt poepen ook steeds lastiger als je een lange periode geen tot heel weinig koolhydraten eten. Plus dan hebben we het nog niet over de hormonen die van slag raken als je te lang voedingsstoffen weglaat.


Oplossing:

Dit is de reden waarom ik De KoelkastCoach Fatburn Challenge heb ontwikkeld. Een aantal facetten van het koolhydraatarm dieet en een beetje van het ketogeen dieet, tezamen in een mooi gedegen online afslank traject van slechts 28 dagen. Tijdens deze Fatburn Challenge ga je op een gezonde en verantwoorde manier te werk om jouw vetrandje kwijt te raken. Dus als dit jouw moment is om eindelijk iets aan die overtollige kilo's te gaan doen, neem dan snel een kijkje hoe we samen aan de slag gaan. Klik hier.




Omdat ik al jaren aan het jojo-en ben, wilde ik een keer iets anders proberen. Sinds mijn deelname aan het testpaneel van de Fatburn Challenge heb ik meer energie en ben ik in 28 dagen 5 kilo kwijt geraakt. Een heerlijk gevoel na dit koolhydraatarme dieet!

- Sandra Noort | Hoofddorp


Deze Fatburn Challenge is best uniek door de vele facetten. Dat maakte het soms best pittig. Vooral het vasten vond ik af en toe een uitdaging, maar ik heb mij er goed doorheen geslagen. Zelfs een weekendje weg heeft het eind resultaat niet in de weg gezeten.

- Marieke Polman | Veenendaal


Normaal gesproken verlies ik veel spiermassa na het volgen van een koolhydraatarm dieet. Dit was na de Fatburn Challenge absoluut niet het geval. Ben blij dat ik proefkonijn mocht zijn. Minder vetweefsel en meer spiermassa! :)

- Jonathan van Westen | Bunnik

161 weergaven
bottom of page