top of page

Hoe eet jij jezelf slank?

Bijgewerkt op: 8 dec. 2022

Hoe het begon:

Heel wat jaar geleden toen wij mensen nog in grotten leefden wisten we nog maar weinig over het behoudt en opslag van voedsel. De mensen toentertijd waren, de tijd dat zij wakker waren, alleen maar bezig met jagen en verzamelen van voedsel. In plaats van voedsel op te slaan voor later deden zij dat fysiek. Ze aten zich helemaal rond in de zomer zodat ze dat voldoende vetopslag hadden voor de winter, als minder voedsel voor handen was.


Jaar in jaar uit was dit hetzelfde patroon. Het was de enige manier om te overleven.

Vrouwen die kinderen op de wereld hadden gezet waren vaak veel zwaarder dan vrouwen die (nog) geen kinderen hadden. Ook dit proces werd door de natuur geregeld, vrouwen met kinderen hadden meer energie nodig om zichzelf en hun baby's te voeden.


Dit systeem van vet opslaan hebben wij mensen nog steeds. Wij worden allemaal geboren met een x aantal vetcellen. De hoeveelheid aan vetcellen wordt vooral bepaald door jouw genetische pakket. Als je flink wat vetopslag hebt kan het zijn dat dit de schuld is van jouw voorouders. 😉 Altijd fijn om iemand anders de schuld te geven van jouw probleem. Helaas kun je vetcellen niet wegkrijgen. Maar wat wel kan is, dat je die vetcellen leegmaakt. De vetcellen laten krimpen en en voorkomen dat deze zich weer vullen. Dit is wat er gebeurt als een paar kilo’s afvalt. Het zijn net ballonnetjes die je leeg laat lopen.


Daarom is de juiste keuze en structuur in jouw eetpatroon van groot belang. Om levenslang succes te hebben van het gewichtsverlies dien je andere type voedsel te eten dan je voorheen deed. Want dat zorgt juist voordat zwembandje en die love-handles. De juiste balans tussen macro- en micronutriënten d.w.z. koolhydraten, vetten, eiwitten en vitaminen plus mineralen is noodzakelijk.


Als we naar onze voorouders kijken en dan vooral naar hoe hun lijf omging met het opgeslagen vet dan ging dat als volgt; ze aten in de zomermaanden veel zodat ze in de winter een dikke vetlaag hadden tegen de kou en niet zouden sterven. Tijdens het verbruik van het opgeslagen voedsel in de winter ging de interne stofwisseling oftewel de verbrandingsmotor langzamer verwerken zodat er weinig tot geen vet verbruikt werd omdat ze anders dood zouden gaan.


Nu je dit weet, weet je ook dat diëten waarbij je weinig tot niets mag eten averechts werken. Althans, ze werken even want je verliest altijd wel kilo’s alleen zullen die kilo’s er weer snel aan zitten als je weer gewoon gaat eten. Met de nare bijkomstigheid dat als je weer een keer op rantsoen gezet wordt je lijf het opgeslagen vet vasthoudt omdat het niet wil sterven.


Een heel mooi en logisch mechanisme.


Jouw ideale gewicht:

Een klein deel van onze hersenen heet de hypothalamus. Dit deel van onze hersenen is verantwoordelijk voor o.a. onze lichaamstemperatuur en gewicht. Dit deel bepaalt jouw “set-point” als het gaat om je gewicht. Dit is het gewicht waar jouw hersenen altijd naar terug willen. Als jij drastisch jouw voedsel inname gaat minderen dan denkt jouw hypothalamus dat je stervende bent. Wat als gevolg heeft dat jouw verbrandingsmotor vertraagt en dus lekker met dat opgeslagen vet blijft zitten.

Niets of minder eten zorgt voor honger. Doordat je enorme honger krijgt ga je juist alles eten wat los en vast zit en de cirkel is rond. Weer een dieet waarbij je gefaald hebt.

Hoe zorg je er nu voor dat je wél dat opgeslagen vet gaat verbranden zonder dat je daarvoor streng hoeft te lijnen? De juiste structuur in je eetpatroon en dus ook in je koelkast zijn belangrijk. Evenals jezelf gaan voeden met voeding die goed vult en bovendien vetten afbreekt. Hieronder ontdek je welke 9 voedingsmiddelen niet mogen ontbreken in jouw voorraad- en koelkast.


Welke producten zijn een must?


Appels: worden ook wel de spidermannen van de natuur genoemd. Het gezegde “An apple a day keeps the doctor away” is niet zomaar ontstaan. Er zit een voedzame kern in. Appels schijnen opgeslagen vetten te doen “smelten”. Appels hebben het vermogen je bloedsuiker stabieler te houden dan andere vruchten. Appels staan in de top 10 van producten met veel oplosbare vezels. Deze grote berg vezels helpt jouw lijf minder last krijgen van bloedsuiker schommelingen. Een appel van gemiddelde grootte levert slechts 81 calorieën en bevat geen natrium, verzadigd vet of cholesterol. Niet alleen je bloedsuiker heeft profijt van het eten van appels ook de hoeveelheid ongezond cholesterol wordt verlaagd en deze mooie glimmende vruchten reguleren een normale bloeddruk.

Blauwe bessen: Dit is het perfecte voedsel om af te vallen. Bessen bevatten natuurlijke fructose-suikers die voldoen aan je verlangen naar zoetigheid en voldoende vezels bezitten zodat je minder calorieën opneemt. Britse onderzoekers ontdekten dat de grote hoeveelheid oplosbare vezels in fruit en groente de opname van calorieën uit voedsel zo vermindert wat het verliezen van centimeters bevordert zonder dat dit de voeding in de weg zit.


Bessen zijn een geweldige bron van kalium en kunnen je helpen bij het onder controle houden van de bloeddruk. Bramen bevatten 74 calorieën per kopje, bosbessen 81, frambozen 60 en aardbeien 45. Gebruik dus je fantasie en geniet van deze prachtige kleuren.


Bonen: Bonen zijn één van de beste bronnen als het gaat om plantaardige eiwitten. Erwten, bonen en kikkererwten worden gezamenlijk peulvruchten genoemd. De meeste gewone bonen bevatten 215 calorieën per gekookte kop (limabonen gaan tot 260). Ze bevatten de meeste eiwitten en geen vet zoals andere soorten voedsel. Bovendien bevatten zij veel kalium en maar weinig natrium.

Plantaardige eiwitten zijn onvolledig, wat betekent dat je iets moet toevoegen om het compleet te maken. Combineer bonen met volkoren granen - rijst, gerst, tarwe, maïs - om de aminozuren te leveren die nodig zijn om een compleet eiwit te vormen. Dan krijg je dezelfde hoogwaardige eiwitten als in vlees met slechts een fractie van het vet.


Studies aan de Universiteit van Kentucky en in Nederland tonen aan dat het regelmatig eten van bonen het cholesterolgehalte kan verlagen. De meest voorkomende klacht over bonen is dat ze gas veroorzaken. Dit probleem is op een simpele manier beheersbaar; spoel de bonen voor het koken af en verwijder vreemde deeltjes. Doe ze in een ketel en bedek ze met kokend water, laat ze vier uur of langer weken. Verwijder alle bonen die gaan drijven. Kook de rest van de bonen in vers water.

Broccoli: Volgens een recente peiling is broccoli de favoriete groente van de Nederlander. Geen wonder. Een kopje gekookte broccoli bevat slechts 44 calorieën. Het levert duizelingwekkend veel voedingswaarde en wordt beschouwd als de nummer één kanker bestrijdende groente. Het bevat geen vet, veel vezels, ziekte bestrijdende chemicaliën die indolen worden genoemd, caroteen, 21 keer de ADH aan vitamine C en calcium.Let bij het kopen van broccoli op de kleur. De kleine roosjes moeten rijk groen zijn en mogen niet vergelen. De stengels moeten stevig zijn.


Grapefruit: Is een mooie vrucht met groot afslank potentieel aldus Dr. James Cerd van de University of Florida. Grapefruit helpt bij het oplossen/verbranden van vet en het verminderen van het “slechte” cholesterol. Een gemiddelde grapefruit levert ongeveer 74 calorieën, minder dan een appel. Das niet het enige voordeel van de grapefruit. Een grapefruit bevat ongeveer 15 gram pectine. Pectine is een soort vezel dat in verband staat met het verlagen van cholesterol en vet. 😊 Pectine is niet de enige positieve stof in de grapefruit. Ook vitamine C en kalium zijn in grote getalen aanwezig. Kalium is nodig voor een gezonde bloeddruk en vitamine C juist om ter voorkoming van ongunstig cholesterol en vetopslag.


Ook is deze oranje vrucht rijk aan natuurlijk galacturonzuur, wat bekend staat om zijn potentie om vet- en cholesterol te bestrijden. Bijkomend voordeel hierbij is de hulp in strijd tegen atherosclerose (verharding van de slagaders) en het ontstaan ​​van hartaandoeningen. Probeer grapefruit maar eens met wat kaneel te eten in plaats van suiker. Kaneel vermindert die scherpe smaak.

Pizza met havermoutbodem

Havermout: Een kopje havermout of haverzemelen heeft slechts 110 calorieën. Haver helpt je om af te vallen. Proefpersonen in Dr. James Anderson's baanbrekende 12-jarige studie aan de Universiteit van Kentucky verloren drie pond in twee maanden door simpelweg 100 gram haverzemelen toe te voegen aan hun dagelijkse voedselinname en niets anders. Verwacht niet dat haver wonderen verricht - je dient wel een uitgebalanceerd dieet te volgen voor je totale gezondheid.


Bij havermout zit het qua spierballen wel goed. Maar wil je havermout een sprintje laten trekken, dan kun je beter iemand anders vragen. Havermout valt onder de ‘trage’. Dit komt door de langzame koolhydraten die volop aanwezig zijn in havermout. Dit langzaam zijn is voor ons mensen een voordeel. Hoe langzamer de koolhydraten hoe slanker je ervan wordt.

Kaneel: Doordat kaneel de bloedsuikerbalans stabiel houdt en de opname van koolhydraten vertraagt kan kaneel helpen als je wilt afvallen. Het chroom wat in kaneel aanwezig is zorgt voor verzadiging maar ook voor de gevoeligheid van de cellen als het gaat om insuline. Doordat de cellen beter reageren hoeft er minder insuline aangemaakt te worden waardoor je slanker blijft/wordt.


Een theelepeltje van de Ceylon kaneel per dag zou al voldoende zijn om hier invloed op uit te oefenen. Alle beetjes helpen maar dan wel met mate. Het pittige van kaneel is hetgeen dat onze spijsvertering stimuleert. Doordat de doorbloeding verbetert en de bloedvaten wijder worden prikkelt het ons maag-darmkanaal. De maag gaat direct aan het werk om de hoeveelheid maagsappen te vergroten en je eetlust op te wekken.


Mosterd: Probeer eens een hete, pittige soort die je in Aziatische winkels, speciaalzaken en/of bij de exotische producten in de supermarkt vindt. Dr. Jaya Henry van het Oxford Polytechnisch Instituut in Engeland ontdekte dat de hoeveelheid hete mosterd, ongeveer één theelepel, tijdelijk het metabolisme versnelt, net zoals cafeïne en het medicijn efedrine dat doen.

"Maar mosterd is natuurlijk en volkomen veilig", aldus Dr. Henry. “Het kan elke dag gebruikt worden en het werkt verbazingwekkend goed. Ik was geschokt toen ik ontdekte dat het de stofwisseling gedurende enkele uren met wel 20 tot 25 procent kan versnellen. Dit kan ertoe leiden dat het lichaam 45 extra calorieën verbrandt voor elke 700 die wordt geconsumeerd” aldus Dr. Henry.

Peper: Hete, pittige chilipepers vallen in dezelfde categorie als hete mosterd. Tijdens een onderzoek kregen de deelnemers slechts drie gram chilipepers toegevoegd aan hun maaltijd die uit in totaal 766 calorieën bestond. De metabolisme verhogende eigenschappen van de hete paprika's werken als een soort van thermostaat. Er is niet veel voor nodig om het effect te creëren. De meeste salsa-recepten met vier tot acht chilipepers - dat is niet veel. Pepers zijn verbazingwekkend rijk aan vitamine A en C, calcium, fosfor, ijzer en magnesium. En bovendien vezelrijk, vet- en natriumarm plus ze bevatten slechts 24 calorieën per kopje.


Kokos: Kokosvet heeft een positieve uitwerking op onze bloedsuiker. Doordat kokosvet geen insuline nodig heeft om zijn werk te doen, past deze vorm van vet prima in een gezond voedingspatroon. Maar kokosolie is toch een harde vorm van vet, en dus slecht voor de gezondheid? Kokosolie is hard van structuur, dat bij 30 graden al vloeibaar wordt. Er is gebleken dat ondanks dat kokosvet cholesterol bevat, het meer positieve dan negatieve effecten heeft op "slechte” cholesterol.


Bakken in kokosolie: Kokosolie heeft de eigenschap niet te veranderen bij verhitting. Hierdoor komen er geen schadelijke stoffen vrij en oxideert het niet. Wat andere onverzadigde vetsoorten wel doen. Bij dit oxideren van vet ontstaan “slechte” vetten die voor ziektes en aderverkalking kunnen zorgen.

Wil je nog meer tips als het gaat om een gezond eetpatroon? Download het GRATIS e-book met gezonde tips. Klik hier om het e-book met 49 Geheimen Om Kilo's Kwijt Te Raken direct in je mailbox te ontvangen.
322 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page