top of page
  • Foto van schrijverDe KoelkastCoach

Hoe vaak vis per week?


Hoe vaak eet jij (vette) vis per week? Als dat 3 keer is dan ben je goed bezig en een serieus voorbeeld voor de rest van Nederland. De gemiddelde Nederlander eet namelijk 1x in de 3 weken thuis een visje. Veel mensen geven aan de geur van vis niet prettig te vinden vandaar dat zij het zo weinig thuis klaarmaken.


Vis of liever gezegd vette vis is een goede bron eiwitten maar ook van omega 3 vetzuren die het menselijk lichaam nodig heeft. Dat is de reden dat het niet alleen belangrijk is hoe vaak je vis eet maar ook voor welke vis je dan kiest. Vissen zijn er in verschillende soorten, lees maar verder.


Zoet- en zoutwatervissen

Vis is onder te verdelen in twee groepen, zout- en zoetwater vissen. De groep zoutwatervissen die eetbaar zijn is vele malen groter dan de groep zoetwatervissen. Logisch ook want de meeste zeeën zijn gevuld zoutwater en die oppervlakte is veel groter dan de kleine zoetwatermeertjes. De soorten vis die wij uit het zoute water halen zijn; kabeljauw, koolvis, makreel, heilbot, ansjovis, rode poon, schol, tong, tarbot, heilbot, griet, tonijn, zeepaling, zeeduivel, sardienen en wijting. Uit het zoete water komt vooral; paling, baars, meerval, forel, snoek en karper.


Het grote verschil tussen deze twee soorten vissen is niet zo zeer de voedingswaarde, maar wel de hoeveelheid vocht die ze drinken. Zoetwatervissen hebben veelal nooit dorst en zoutwatervissen juist wel. Door het zout uit het water kan de vis sneller uitdrogen daarom drinken deze vissen continu. Je zou dus denken dat zoutwatervissen ook veel meer zout bevatten. Toch is dit niet het geval. Het zoutgehalte van de vis komt niet doordat de vis in het zoute water leeft.


Hoe vaak vette of magere vis per week?

Vissen zijn niet alleen onder te verdelen in zoet- of zoutwater vissen, ook de hoeveelheid gezonde vetzuren bepaald de categorie waar deze invalt. Zo zijn er 3 rangen, vette, matig vette en magere vissoorten.

Vette vis:

  • Zalm

  • Makreel

  • Paling

  • Haring

  • Sprot

Matig vette vis:

  • Tonijn

  • Heilbot

  • Sardientjes

  • Pangasius

  • Ansjovis

  • Zeebaars

  • Zeewolf

  • Garnalen

  • Schol

Magere vis:

  • Koolvis

  • Inktvis

  • Kabeljauw

  • Mosselen

  • Schelvis

  • Tilapia

  • Coquilles

  • Oesters

  • Tong

  • Wijting

Het verschil tussen deze soorten is dat ze van nature in meer of mindere matte vetten bevatten waar wij mensen een 'moord' voor zouden moeten doen. Hoe vetter de vis, des te meer omega 3 vetzuren. Deze omega 3 vetzuren zijn essentieel. Neem bijvoorbeeld de wanden van onze cellen maar ook de aanmaak van hormonen hebben deze vetzuren nodig. Een tekort aan omega 3 vetzuren leidt tot slecht haar en nagels, vermoeidheid, vergeetachtigheid, slechte concentratie, wazig zien, weerstandsproblemen, hart- en vaatziekte en zo nog een hele riedel aan lichamelijke klachten die gelinkt worden aan een tekort aan omega 3 vetzuren.


Wees daarom verstandig en eet het liefst 2 tot 3 keer per week vette of matig vette vis. Er zijn ook supplementen op de markt met omega 3 vetzuren. Jammer genoeg wordt er veel rommel verkocht. Vitals heeft een lijn met betaalbare en zuivere visolie. Neem maar eens een kijkje, op vitals.nl. Direct bestellen? Gebruik 'koelkast' als code en je ontvangt 10% korting op iedere bestelling.



De magere vissoorten bevatten weinig tot geen vetzuren, wel eiwitten wat ook een bouwsteen is voor het menselijk lichaam. Alleen zitten deze eiwitten in veel meer producten en de omega 3 vetzuren veel minder. Ons lichaam kan die omega 3 vetzuren (bijna) niet zelf aanmaken vandaar dat een eetpatroon met voldoende omega 3 vetzuren belangrijk is of een zuiver supplement als toevoeging. Zie



Welke vis is het gezondst?


MSC en ASC viskeurmerk


Hoe vaak je ook per week vis eet, er is iets waar je altijd op dient te letten. Sinds een aantal jaar is er een speciaal keurmerk voor vis; het MSC en ASC keurmerk. Je vindt dit keurmerk vaak op ingeblikte vis. Er zijn in Nederland maar 25 viswinkels die dit keurmerk dragen. Terwijl er ruim 800 viswinkels zijn. De meeste winkels kiezen ervoor om niet samen te werken met dit keurmerk omdat ze dan aan veel meer eisen dienen te voldoen en jaarlijks €900 voor dit keurmerk dienen te betalen.


Een aantal jaar geleden vond de EU dat er bordjes bij de vis in de winkel moesten komen te staan met daarop de vangst en herkomst van de vis. De consumentenbond en het programma Kassa deden steekproefsgewijze bij afzonderlijk een onderzoek en de uitkomst was dat er maar heel weinig viswinkels hieraan voldoen. Door voor vis te kiezen wat een keurmerk draagt maak je de wereld en jezelf een stukje beter.


Is vis wel zo gezond?


Maar goed, zijn alle vissoorten even gezond? Daar zijn de meningen over verdeeld. De afgelopen jaren zijn de pangasius en tilapia behoorlijk in opspraak geweest. Vooral omdat erin deze vissen kankerverwekkende stoffen zijn aangetroffen en een grote hoeveelheid omega 6.


Ondanks dat omega 6 een belangrijk vetzuur is voor het menselijk lichaam, kan een overdaad ervan een schadelijk effect hebben. Omega 6 is een vetzuur wat veel voorkomt in koekjes, taartjes, kant- en klaar producten, zonnebloemolie, maïsolie, sojaolie, gefrituurd en zeer bewerkt voedsel.


De verhouding van beide vetzuren omega 3 en 6 dient dagelijks in de ideale wereld 1:1 te zijn. Dit lukt vaak niet dus 1 staat tot 4 is ook nog goed. Vroeger in de oertijd hadden we ook een 1:1 ratio aan omega 3 en 6 vetzuren want toen aten we niet zoveel bewerkt voedsel als nu. Al dat bewerkte voedsel en zelfs dus vissen bevatten veel meer omega 6 dan ons lief is. Onze leefomstandigheden zijn veranderd en daardoor ook de voedingswaarde van ons voedsel.


Vandaag de dag krijgen we mensen ongemerkt veel te veel omega 6 binnen en te weinig omega 3.

Pangasiusfilet en tilapiafilet worden in zeer vervuilde Aziatische rivieren gekweekt. Hierdoor bevatten deze vissen veel meer giftige stoffen en bacteriën dan andere vissoorten. Omdat deze vissoorten een enorme reis moeten afleggen voordat ze bij ons in de winkel liggen, zijn ze zeer belastend voor het milieu. Deze vissen zijn dan wel de goedkoopste visjes die er zijn, alleen voor je gezondheid en het milieu een dure aankoop.


Meer weten over omega 3 vetzuren? Luister dan de podcast over het risico van een goedkope visolie.



110 weergaven0 opmerkingen
bottom of page