top of page
Foto van schrijverDe KoelkastCoach

Koel of gekoeld? 30 Koelkast Bewaar Tips

Bijgewerkt op: 6 jan. 2021

De KoelkastCoach zou de KoelkastCoach niet zijn als je geen tips omtrent jouw koelkast vindt. In deze blog lees je 30 Koelkast Bewaar Tips om voor eens en voor altijd jouw groenten en fruit goed te bewaren en langer houdbaar te houden.

Persoonlijk

Je koelkast is iets heel persoonlijks en intiems. Een kijkje nemen in iemands koelkast is net zo intiem als een kijkje nemen in iemands nachtkastje.


Wat je niet verwacht is dat jouw koelkast ook van alles zegt over jouw karakter. Neem bijvoorbeeld of je lekker opgeruimd bent? Of misschien ben jij wel iemand die goed of minder voor zichzelf kan zorgen? Houd je ervan om jezelf "zoet" te houden? Een levensgenieter? Of je een lekker “poetser”? Allemaal eigenschappen die af te lezen zijn aan jouw koelkast.

De keuze van bepaalde producten en de hoeveelheden die aanwezig zijn in jouw koelkast zijn een weerspiegeling van jouw gemoedstoestand. Neem bijv. nu bij ons thuis.


Er is een flinke verbouwing gaande waardoor we al maanden geen keuken hebben, wat ook nog wel even zal duren. Hierdoor staat onze grote koelkast in de garage, in de tuin. En staat er een klein tafelkoelkastje in onze woonkamer. Dit tafelkoelkastje is geregeld een behoorlijke rommel. Dit laat zien dat er bij ons op dit moment best wat chaos is op veel vlakken. Normaal gesproken zou ik mij daar enorm druk overmaken omdat ik het alles het liefst geordend heb, maar nu door de rest van de rommel vind ik het niet zo erg. Je ziet dat de periode waar ik nu in zit, mijn gemoedstoestand, te zien zijn als je het koelkastdeurtje opendoet.

Hieronder flink wat bewaartips waardoor je nog beter voor jezelf en je koelkast zorgt. Met deze handige tips houd je ‘m ook nog eens schoon en fris.

Zorgen voor je koelkast

De groentelade wordt vaak een natte bende. Er loopt soms wat water in omdat de deur iets te lang open heeft gestaan, maar ook omdat bepaalde groente- en fruitsoorten wat vocht af kunnen geven. Leg wat keukenpapier of een sponsje in je groentelade zodat dit het vocht op kan nemen.

Schoonmaken


Om te voorkomen dat er nieuwe inwoners hun intrek nemen in jouw koelkast, denk aan bacteriën en schimmels, is het raadzaam om zeker iedere week een sopje door je koelkast te halen.


Niet alle schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor je koelkast. Je kunt beter zelf een sopje maken met wat lauw water, halve uitgeknepen citroen en een scheut witte wijn azijn. Wil je toch liever iets kant en klaars? Dan is de desinfectie reiniger van Blue Wonder een uitkomst. Hiermee reinig je binnen een paar minuten je hele koelkast, het ruikt lekker en je weet zeker dat alle narigheid verdwenen is.


Vriezer


De vriezer mag ook iedere 3 maanden een opfrisbeurtje hebben. Maaltijden die je hebt klaargemaakt en ingevroren zijn maar een paar maanden ingevroren te bewaren. Schrijf er het liefst een datum op. Dus lekker plannen dat je die gerechten z.s.m. opeet. Scheelt weer een avondje kokkerellen of neem iets mee als lunch. Gezonde voeding is helaas minder lang houdbaar dan kant en klare maaltijden.


Brood kun je beter maximaal twee maanden bewaren in je vriezer. Eenmaal opengemaakt slaat de koud heel snel op je brood wat het taai en droog maakt. Koop liever iedere week een vers brood dan één keer in de 3 weken om in te vriezer.


Bakjes

Om je voedsel zo vers mogelijk te houden zijn luchtdichte bakjes een uitkomst. Niet alleen voor de restjes maar ook om kaas of ander broodbeleg goed te houden. Plus te voorkomen dat er condens in de verpakking komt.

bron : business insider

Temperatuur


Tegenwoordig bestaan er veel koelkasten met een nul graden zone. Deze zone maakt het mogelijk om kwetsbare producten als bijv. aardbeien, sla, melkproducten etc. vele malen langer houdbaar te houden. Een pak melk blijft daarin zeker een week langer goed. Ideaal voor huishoudens die geregeld eten weggooien omdat dit, over de datum is of beschimmeld en verlept in de koelkast staat.


Je koelkast dient op een temperatuur tussen de 4 en 7 graden te staan. Hoe koeler, hoe langer producten houdbaar blijven. Oude koelkasten kunnen vaak hun temperatuur niet constant houden, wat dus ook effect heeft op jou net gekochte verse boodschappen.


Plaats in de koelkast


Wat je in de koelkast bewaard is belangrijk maar de plaats in de koelkast net zo. Dit komt door de verschillende temperatuur zones.


Zoals je ziet, hier naast op de foto, zijn deze zones speciaal ontworpen voor specifieke producten. Een groentelade is er dan ook niet voor niets.


Groenten en fruit dienen altijd apart van elkaar te worden bewaard. Dit omdat bepaalde fruit soorten gassen (ethyleen) uitscheiden en je verse groenten juist sneller laten rotten.


Wijn en brood bewaar je het liefst in het midden van de koelkast. Als je deze producten bovenin zou leggen, blijft er niets van ze over.


Melkproducten dienen altijd achter- en onderin de koelkast te staan omdat het daar het koudst is.


Vlees, vis en gevogelte horen in hun eigen verpakking bewaart te blijven en dan natuurlijk goed afgesloten. Dit om te voorkomen dat er allerlei bacteriën gaan wandelen door je koelkast.


Ruimte


Veel mensen hebben de neiging om hun koelkast zo vol mogelijk te proppen. Logisch ook want je hebt geen zin om iedere twee dagen boodschappen te doen. Voor het behoud van je producten en de voedingswaarde zou dit wel beter zijn. Ruimte is zeer belangrijk als je het verrotten/slecht worden wilt voorkomen.

Koel of gekoeld?


Twee woorden die enorm op elkaar lijken maar een totaal andere betekenis hebben. Koel houdt in dat een product bewaard dient te blijven tussen de 12 en 15 graden. Koel bewaren doe je in een kelder of andere donkere koude plaats in huis.


Gekoeld wil zeggen dat het tussen 4 en 7 graden de juiste temperatuur is voor dit product, in de koelkast dus.

Er zijn een aantal misverstanden over welke groenten je wel en welke je niet in de koelkast bewaart. Zo kun je komkommer beter uit de koelkast bewaren. Hieronder vind je een opsomming van groenten en fruit met daarbij waar ze het beste te bewaren.




Plastic of natte doek


Ook al wil je het misschien niet, toch zijn er een aantal groenten die je beter in plastic kunt bewaren dan zo los in de koelkast te leggen. Neem wortelen die zijn binnen de kortste keren zacht en slap als je ze zonder plastic verpakking in de koelkast legt. In de koelkast met verpakking zijn ze zeker twee weken houdbaar.


Asperges daarentegen blijven het langst sappig als je ze in een natte theedoek wikkelt en onderin de koelkast bewaart.


Check voordat jij je boodschappen in de koelkast legt wat de beste manier is om ze te bewaren. Hieronder vind je een uitgebreide lijst van groenten en fruit.


Wat en waar


Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is het bewaren van groenten en fruit in je koelkast best een dingetje. Ik kan mij goed voorstellen dat je een "aha" momentje hebt als er achterkomt dat sommige fruitsoorten beter naast de koelkast beter gedijen.


Hoe langer je groenten en fruit bewaard des te minder vitaminen en mineralen er overblijven. Een houdbaarheidsdatum voor groenten en fruit is er niets voor niets. Je wilt wel nog wat pitamientjes binnenkrijgen en niet alleen het omhulsel eten.


Groenten en fruit bewaartips:

Aardbeien


Aardbeien hebben snel de neiging om te gaan rotten en schimmelen, dit komt omdat ze vaak op elkaar in een bakje liggen. Was de aardbeien niet. Haal ze uit de originele verpakking. Leg ze in een lage platte plastic bak of op een bord met een keukenpapiertje erin en een deksel erop of dek ze af met plasticfolie. Aardbeien blijven op deze manier veel langer goed en sappig.


Andijvie


Andijvie is een groente die best teer is. Koop andijvie dus niet lang van te voren. Je bewaart andijvie het beste in de koelkast en maar 3 dagen. Daarna worden de blaadjes slap en minder lekker. Wil je andijvie invriezen? Groenten was en snijden. 2 min. blancheren in kokend water, afkoelen en invriezen.

In de vriezer 3 tot 6 maanden houdbaar.


Appels en peren


Appels en peren houden van een koele omgeving. De groentelade is de beste plek, hier blijven ze zeker 2 à 3 weken knapperig. Heb je geen groentelade, leg ze dan in een open plastic bak in een koele en donkere ruimte. Als je appels en peren uitzoekt kies dan zoveel mogelijk dezelfde grote zodat ze allemaal te gelijk rijpen.


Asperges


Asperges zijn zeer kwetsbare groenten. Vaak ook behoorlijk kostbaar dus daar dien je met beleid mee om te gaan. Je kunt asperges het beste bewaren in een vochtige doek en pas schillen als je ze gaat gebruiken. Groene asperges hoef je niet te schillen dus die kun je even wassen, kontje eraf en grillen.


Aubergine


Aubergine is ook een groente waar de schil erg kwetsbaar van is. Deze deukt snel in en de groente wordt snel zacht als je 'm niet goed bewaard. Het ligt een beetje aan hoe rijp de groente is maar je kunt aubergine het beste koel en donker bewaren, zo'n 3 tot 6 dagen.


Avocado


Deze mooie groene vrucht gedijd het beste in een voorraadkast of kelder die tussen de 12 en 15 graden is. Hier blijft de avocado langer groen en mooier dan in de fruitschaal. Wil je 'm sneller rijp hebben dan is de fruitschaal een goede optie. Houd je toch meer van een koude avocado? Bewaar 'm dan in de koelkast als ie al redelijk rijp is. Leg je 'm onrijp in de koelkast dan blijft ie onrijp.


Bananen


Bananen rijpen door en dien je apart van je andere groenten en fruit te bewaren. Ander fruit dat naast bananen komt te liggen verrot sneller door het rijpingsproces van de banaan. Bananen dien je buiten de koelkast te bewaren. Koel, droog en donker dan rijpen ze minder snel door. In de koelkast heeft de banaan snel last van koudebederf en dat is zonde. Ook liever de bananen niet samen met ander fruit op de fruitschaal.


Blauwe bessen


Blauwe bessen dien je net als aardbeien op een bord of in een platte bak te bewaren, zo voorkom je dat ze gaan schimmelen. Een stuk keukenpapier onderop is raadzaam om het evt. vocht op te nemen. In een afgesloten plastic bak of zak kunnen ze ook in de vriezer bewaard worden. 3 à 4 dagen in de koelkast. In de vriezer ongeveer 6 maanden.

Bloemkool en broccoli


Deze koolsoorten blijven het langst knapperig als je ze ongesneden in plastic bewaard. De verpakking er om laten of in folie wikkelen en dan onderop in de koelkast zijn ze zeker 5 tot 7 dagen goed te houden. Broccoli vers? De onderkant van de broccoli dient netjes afgesneden te zijn en geen bruine sporen te vertonen dan is het een verse groene bos.


Citrusvruchten


Bewaar citrusvruchten het liefst buiten de koelkast op een donkere en droge plaats. Net als bananen houden citrusvruchten niet van kou. Daarom is een gangkast of kelder de beste plek. Hier blijven ze zeker 14 dagen goed.


Courgette


Courgettes vallen onder de tropische groenten daarom is de voorraadkast of kelder de beste bewaarplek. Invriezen kan ook maar dat is wel een werkje. Beter ingevroren kopen, scheelt een hoop werk.


Frambozen en bramen


Frambozen, bramen, bessen etc. in de koelkast bewaren. Liever niet wassen maar uitspreiden op een bord met een keukenpapiertje. Afdekken met wat plasticfolie en onderop in de koelkast bewaren. Meestal blijven ze een dag of 4 eetbaar op deze wijze.


Kiwi


Als je kiwi's nog niet rijp zijn en je wilt ze pas over een tijdje eten, bewaar ze dan onrijp in de koelkast. Rijpe kiwi's zijn een paar dagen houdbaar in de koelkast. Wil je ze rijp hebben? Leg ze dan samen met ander fruit op de fruitschaal.


Knolselderij


In de kelder of voorraadkast zo blijft deze knol het langst goed, ga uit van zo'n 2 weken. Bewaar je 'm toch liever in de koelkast, weet dan dat ie sneller gegeten dient te worden.





Komkommer


Over komkommer bestaat nog veel verwarring. Veel mensen bewaren deze groenten in de koelkast maar toch blijft ie het langst lekker buiten de koelkast op een droge donkere plaats. Aangesneden komkommer kun je wel het beste in de koelkast bewaren en dan verpakt in een stuk plastic of een afgedekte plastic bak.


Paprika


Paprika's zijn ook weer zo'n groente die niet blij worden van kou. Bewaar ze daarom het liefst uit de koelkast op een droge donker plaats. Als de luchtvochtigheid goed is dan kan een paprika tot wel 7 dagen uit de koelkast goed blijven.

Sla en spinazie


Sla en spinazie bederven snel en slap als ze goed en afgesloten verpakt zitten. Geef ze daarom voldoende ruimte en lucht. Laat de sla en spinazie in hun verpakking, prik een paar gaatjes in de verpakking of maak de zak een beetje open en bewaar ze in de koelkast. Voldoende ademen is noodzakelijk bij bladgroenten.


Krop sla bewaren? Neem een bord met een klein laagje water. Maak een paar inkepingen onder in de steel en zet de krop rechtop met de steel in het water. Plastic er omheen wikkelen en je krop blijft een paar dagen langer houdbaar.


Spruitjes


Deze ze leuke kleine kooltjes houden wél van kou, daarom blijven ze in de koelkast het langst vers en knapperig. In de koelkast kun je ze tot 7 dagen bewaren, uit de koelkast zo'n 4 dagen.


Tomaten


Tomaten zijn een vruchten die lekker wat windjes laten/gassen produceren, een goede reden om ze apart en afscheiden van andere groenten te bewaren. Het liefst niet in de koelkast want dan verliezen ze hun smaak en aangezien de tomaten uit Nederland al weinig smaak hebben, een must.


Witlof


Belangrijk is dat je witlof ontdoet van de plastic verpakking. In deze verpakking wordt ie sneller bruin en slecht. Haal dus de plastic zak eraf en leg ze in een open papieren zak of in een bewaarbak waarin de witlof niet te dicht tegen elkaar aan ligt. Op deze wijze wil de witlof wel 7 dagen goed blijven en het liefst in de groentelade waar de witlof zo min mogelijk licht vangt. Witlof houdt van donkere en koele ruimtes.


Wortelen


Wortelen zijn zeer gevoelig voor ethyleen het gas dat tomaten, bananen, appels en peren uitscheiden. Leg ze daarom niet in de buurt van deze vruchten want anders zijn je wortelen binnen de kortste keren zacht en slap. Gewone wortelen bewaar je het beste in een plastic zak in de koelkast. Zo blijven ze 1 à 2 weken knapperig. Met die groene bos haar er nog aan kunnen ze ook wel een paar dagen uit de koelkast bewaard blijven.


Winterpenen zijn echte "bewaargroenten" daarom willen deze het liefst in een kelder of voorraadkast liggen, hier blijven ze 4 weken goed.


Zo een heel verhaal met tips en tricks. Wil je nog meer tips om gezond te eten? Download dan gratis het handboek van De KoelkastCoach met 49 tip. Klik hier!






427 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page