top of page
  • Foto van schrijverDe KoelkastCoach

Koffie en cafeïne, hoe gezond is dit?


Vandaag de dag worden we in Nederland steeds verwender met alle goede koffiehuizen en gepassioneerde koffiebranderijen. Koffie heeft een flinke sprong gemaakt van een filter bak naar een koffie met een mooie crème laag. Je kunt het zo gek niet bedenken of we maken er koffie mee. Een groot deel van de verschillende soorten koffies hebben wij Nederlanders overgenomen van onze zuiderburen. Daar is het al heel wat jaar normaal om een koffie te bestellen met speciale wensen. Denk maar aan een latte macchiato of een cortado, wat een korte geknipte koffie betekend.

Het welbekende koffiemerk uit Utrecht speelt hier slim op in, met machines waar je ook thuis steeds betere koffie mee kunt zetten. George Clooney en Brad Pitt laten zich graag lenen om zo’n heerlijk geurend warm kopje koffie te promoten.


De jaren dat ik in Spanje woonde waren de weekenden altijd hectisch en vol met gasten. Het restaurant/tapasbar die ik daar had was een trekpleister in de weekenden. Dan kwamen mensen van heinde en verre om te ontbijten met een knapperig croissantje en een heerlijk geurend kopje koffie. De kwaliteit van de koffie die wij verkochten was dan ook vele malen beter dan de rest verkocht, dus dat wilde wel.

Gevoel van…

Toch bijzonder dat één zo’n klein kopje zwart dampende vloeistof, bij heel veel mensen een bepaald gevoel en verlangen oproept. Een goede bak koffie is voor veel mensen een soort van "thuiskomen”. De geur van koffie geeft een vertrouwt gevoel, waar de grote koffieleveranciers goed op inspelen. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om thuis een barista te zijn.


Koffiesmaak

Er zijn zoveel verschillende koffiebonen, hierdoor is het lastig door de bomen het bos niet te zien. Smaken als; chocola, mokka, karamel, perzik, bessen, hout, etc. Kun je allemaal terugvinden tijdens een uurtje koffie proeven. Op de verpakking staat vaak iets over het percentage robusta en arabica. Robusta geeft wat meer pit aan de koffie en wordt meer gedronken door de Spanjaarden en Italianen. Wij houden toch iets meer van zachtere smaken waardoor wij vaak voor een Arabica melange kiesen. Over smaak valt dus echt wel te twisten, dus mijn advies, ga het vooral zelf testen.


Koffie net als wijn

Koffie heeft veel weg van het drinken van wijn. Zo mag de rand van het koffie kopje niet verwarmd zijn. Als je een koffiebar binnenloopt dan horen de kopje gewoon met de onderkant op de machine te staan. Zodat de onderkant van het kopje warm is en niet het deel waar jij je mond aan gaat zetten.


Ook dient het kopje een beetje de vorm van een wijnglas te hebben. Zodat de smaak goed onderop in het kopje blijft zitten en je kunt “walsen” met de koffie in het kopje en de geuren en smaken vrijkomen.


Om te weten of je een goede espresso geserveerd krijgt raad ik je aan er eens eentje te bestellen in een goede koffiebar. Als je de koffie voor je hebt dan dien je een tijgerpatroontje in de crème laag te zien. Dan pak je een lepeltje, zet het lepeltje rechtop in de koffie, tot op de bodem. Trek dan met het lepeltje een rechte lijn van boven naar onder. Als het goed is, splitst de crème laag zich in tweeën. De crème laag trekt zich als het goed is weer langzaam naar elkaar toe. Als dit gebeurt en je ziet een tijgerprintje dan weet je dat het een goed gezette espresso is, dat de persoon die ‘m gezet heeft van wanten weet. :)


Cafeïneshot

Er wordt vaak gedacht dat een espresso een “shot cafeïne” is. Dit is een fabeltje, die wel begrijpelijk is. De verwarring is ontstaan doordat een espresso voller en sterker van smaak is. In een kop filterkoffie zit meer cafeïne dan in een espresso. In een kopje filterkoffie zit rond 85 mg cafeïne en in een espresso 65mg per kopje. Hoe komt dat? Nou, omdat het water langer de tijd krijgt om langs de koffie te lopen waardoor het meer cafeïne opneemt.


In de zuid Europese landen is het gebruikelijk om een bar in te lopen een espresso te vragen, ‘m snel op te drinken en dan weer door te gaan met je dagelijkse bezigheden. In mijn brasserie kwam dit ook veel voor. Men kwam hooguit 10 minuten binnen, gooide snel een kopje achterover en ging er weer vandoor. De frequentie waarmee men dit deed en hoogstwaarschijnlijk nog steeds doet, is best hoog, 10 keer per dag. Dat zijn dus best veel cafeïneshots op een dag. Maar hoe gezond zijn al die koppen koffie voor onze gezondheid?


Cafeïne

Iedereen weet dat een kop koffie cafeïne bevat. Cafeïne heeft een stimulerende werking. Het verhoogt je hartslag, vergroot je alertheid en stimuleert de aanmaak van adrenaline. Nu zijn er veel onderzoeken gedaan naar het effect van cafeïne op onze gezondheid en sportprestaties.


Wanneer kun je het beste cafeïne drinken? Voordat je moet presteren, je kunt je beter focussen, je bent alerter en het geeft je energie.


Vlak na een training of sportles kan een kop koffie ook slim zijn, dit geeft je metabolisme een extra zetje waardoor je verbranding hoger komt te liggen.


Koffiedrinken is lekker maar is toch wel slim om er bewust mee om te gaan. Cafeïne heeft niet alleen maar positieve eigenschappen. Het kan slapeloosheid veroorzaken, overgewicht, te hoge bloeddruk, hartkloppingen, zweetaanvallen, prikkelbaar, angstgevoelens. Daarom is het verstandig om je koffie inname te beperken tot maximaal 2 per dag.

In het restaurant maakte we vaak desserts met koffie. Het liefst chocola met koffie. In mijn tijd in Spanje stond ik niet de hele dag alleen maar koffietjes te zetten. Ik gaf daar ook allerlei soorten groepslessen. Na mijn les gaf ik, of eigenlijk nog steeds, de voorkeur aan een eiwitshake. Soms maak ik 'm weleens met een kopje espresso er door.

Koffie proteïnshake:

  • 200 ml koude (amandel)melk

  • een schep eiwitpoeder (het liefst naturel of vanille)

  • een espresso

  • een snufje kaneel

Alles in je shaker en flink shaken. Zo simpel kan het zijn, een goede pre- of postworkout. Het lekkerst is ie als alle ingrediënten ijs en ijskoud zijn.

Alles met mate…

Het klinkt saai maar het is voor iedereen belangrijk de juiste balans te vinden tussen gezonde en ongezonde voeding. Dus ook als het gaat om de hoeveel koffie die je per dag consumeert. Doe dit écht met mate want een overspannen hartspier door te veel koffie is geen wijsheid.

Niet alleen maar dat warme bakkie…

Wil je meer tips om op een verantwoorde manier je vetverbranding te stimuleren? Download dan nu het GRATIS e-boek met 49 tips. Klik hier!





157 weergaven
bottom of page