top of page
Foto van schrijverDe KoelkastCoach

Koken zonder pakjes en zakjes




We gebruiken het allemaal weleens een kant en klaar zakje jus, een bouillonblokje, soep uit blik of een wereldgerecht waar je alleen maar groente en vlees of vis aan toe hoeft te voegen. Om deze producten te produceren, lekker te doen smaken en houdbaar te maken worden er allerlei ingrediënten aan toegevoegd die van nature vaak niet zo’n slimme keuze zijn voor je gezondheid. In dit artikel lees waarom niet en welke natuurlijke smaakmakers je juist wel aan je eten dient toe te voegen.


Zout

Ben jij je ervan bewust hoeveel zout je ongemerkt binnenkrijgt op een dag? In iedere boterham die je smeert zit zout, niet veel maar er zit zout in. Als je alles bij elkaar optelt dan kom je ruimschoots boven de gewenste hoeveelheid zout die je dagelijks nodig hebt. Om goed te functioneren hebben wij mensen tussen de 1 en 3 gram zout nodig per dag. Gemiddelde wat geconsumeerd wordt ligt ver daar boven namelijk 9 gram per dag. Niet bevorderlijk voor de nieren, spijsvertering en bloedvaten. Te veel zout kan flink wat schade aanrichten.


Zout wordt in veel producten gebruikt om het op smaak te brengen, maar het dient ook als conserveringsmiddel plus het kan zelfs smaken doen verminderen. Als je meer gaat koken met verse kruiden zal je merken dat je gerechten ook prima met natuurlijke smaken op smaak kunt brengen

.

Suiker

Suiker wordt net als zout aan producten toegevoegd om deze op smaak te brengen en langer houdbaar te houden. Suiker vraagt veel van je lichaam, om suiker te verwerken heeft je lichaam behoorlijk wat vitaminen en mineralen nodig. Als je te veel en te vaak suiker eet en minder groente en fruit daar tegenover, put je jouw vitaminen en mineraal voorraad uit.


Het consumeren van veel suiker heeft invloed op de bloedsuiker. Er ontstaan bloedsuikerschommelingen die opgevangen dienen te worden. Te veel schommelingen van de bloedsuiker zijn nadelig voor je gezondheid. O.a. Diabetes Mellitus type 2 kan hierdoor ontstaan.


E-nummers/smaakversterkers

E-nummer zijn stoffen die toegevoegd worden aan voedingsmiddelen om deze geur, kleur of smaak te geven maar ook ze langer houdbaar te maken. Er bestaan 3 categorieën e-nummers namelijk; natuurlijke, natuuridentieke en kunstmatige. Natuurlijke zegt het al deze zijn afkomstig van planten en fruitsoorten. Natuuridentieke zijn kunstmatig tot stand gebracht alleen hebben ze structuur en het uiterlijk van natuurlijke. Kunstmatige e-nummers zijn e-nummers die ook fabrieksmatig geproduceerd zijn en een eigen structuur en uiterlijk hebben.


Als we alle e-nummers naast elkaar leggen dan is e-621 toch wel de meest ongunstige voor de gezondheid. Lichamelijke klachten als obesitas, overgewicht, problemen met het hart, longen en voortplantingsorganen worden in verband gebracht met een overmaat aan e-621.


Gistextract

Gist? Dat wordt toch alleen maar gebruikt om brood mee te maken? Nope, het wordt ook toegevoegd aan bijvoorbeeld bouillonblokjes als smaakversterker en om zout te vervangen. Gistextract wordt tegenwoordig net zo vaak in producten gebruikt als andere smaakversterkers. Mensen die intolerant zijn voor gist zullen ook reageren op gistextract. Reacties die dan kunnen ontstaan zijn maag/darmklachten, aften, vermoeidheid, maagzuur, huidaandoeningen, opgeblazen gevoel, slechte adem, winderig, diarree etc.


Alternatieven?

De natuur heeft heel veel mooie smaakvolle kruiden die heel goed als alternatief gebruikt kunnen worden. Knoflook, peterselie, basilicum, kerrie, laurier, nootmuskaat zijn allemaal kruiden die in veel gerechten een extra touch kunnen geven.


Tegenwoordig zijn er veel ingevroren kruiden te koop. Wat het makkelijker maakt verse kruiden te gebruiken zonder dat je deze hoeft weg te gooien omdat ze verlept en ranzig geworden zijn. Zelf invriezen kan natuurlijk ook maar dat is wat meer werk.


Het is wel verstandig om af en toe eens door je kruidenkast je te gaan want vaak zijn de meeste kruiden over de datum. Doe jezelf een plezier en gebruik ze regelmatig zodat deze ook niet weg hoeft te gooien. Kruiden die over de datum zijn, hebben veelal veel minder smaak.


In de Muzikale Koelkast is deze week Anita Witzier te gast. Zij heeft een mooi kookboek gemaakt met de titel “Zonder fratsen”. Anita vertelt tijdens het interview wat te horen is in de muzikale koelkast over haar manier van snoepen en dat zij nooit pakjes of zakjes gebruikt behalve sambal en mierikswortel uit een potje. Benieuwd naar wat Anita nog meer te vertellen had? Luister dan de nieuwe podcast met Anita Witzier.




Recept jus zonder zakje en zonder vlees?

  • 40 gram roomboter of kokosolie

  • 2 el bloem

  • 250 ml water

  • half bouillonblokje

  • tl sojasaus

  • tl tomatenpuree

  • snufje peper

Smelt de boter of olie in een pannetje.


Roer hier de bloem zachtjes doorheen. Voeg beetje voor beetje de bouillon toe. Roeren tot dit is opgelost.


Dan voeg je de rest van de bouillon toe. Als laatste roer je de tomatenpuree en sojasaus er doorheen.


Maak op smaak met peper en evt een beetje zout.

239 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page