top of page
  • Foto van schrijverDe KoelkastCoach

Opgebrand, oververmoeid... burn-out!

Bijgewerkt op: 24 jul. 2020

Misschien herken jij je wel in het deze blog. Dan is er zeker werk aan de winkel want stress is een sluipmoordenaar. Stress is heel gemeen en put je helemaal uit, je raakt in een burn-out.

Zoals je weet mag ik heel veel mensen helpen gezonder te eten en met wat kilo’s af te vallen. Afvallen is soms niet zo simpel als het lijkt. Gelukkig voor een grote groep mensen wel maar toch niet voor iedereen. Er zijn namelijk heel veel dingen die invloed hebben op het goed functioneren van ons lijf.


Afgelopen week belde een klant van mij en zij vertelde dat zij sinds januari alleen maar aankomt en vooral op haar buik. Plus haar haar wordt steeds slechter, ze slaapt slecht, is erg moe, haar gezicht blaast op. Iets wat eerder nooit aan de hand was. Allemaal klachten die duiden op een burn-out dacht ik.


Zij vroeg mij of dat haar gezonde eetpatroon nog wel zo goed voor haar was, want ondanks dat zij De KoelkastCoach methode volgt blijft ze aankomen. Wat er ook met je lijf aan de hand is, gezond eten is en blijft altijd goed voor, alleen kan het zijn dat er bepaalde aanpassingen gedaan dienen te worden.

Mijn eerste vraag is altijd of er al een arts is geraadpleegd. Aangezien ik geen arts ben en je lijf helaas geen luikje heeft waar we even binnen kunnen kijken, is een arts raadplegen altijd de eerste stap. Gelukkig was mijn klant zo verstandig om gelijk actie te ondernemen.


Wat was er nu met haar aan de hand? Al die nare klachten die maar steeds erger werden. In haar gevallen werd er gedacht aan Cushing, een ziekte die in verband staat met de bijnieren. Wat zijn en doen je bijnieren precies en waar heb je ze voor nodig?


Laten we bij het begin beginnen, de functie van de bijnieren.


Functie bijnieren:

Een korte inleiding over jouw lichaam. Alle organen in je lichaam zijn met elkaar verbonden. Als de een iets minder goed werkt, kan de ander vaak ook zijn werk niet volledig doen. Als het gaat om hormonen is dit helemaal het geval. Het ene orgaan produceert een hormoon en de ander kan hiermee weer zijn eigen hormoon aanmaken en doorsturen naar het volgende orgaan. Helaas is hier nog niet zoveel kennis over.

Op je nieren zit een kleiner niertje, de bijnier. De functie van de bijnier is heel anders dan de gewone nieren. Je nieren verwijderen afvalstoffen en voeren dit via je urine af, terwijl je bijnieren juist hormonen aanmaken.


De bijnieren bestaan uit verschillende lagen. Deze lagen maken cortisol, aldosteron en androgenen.


Cortisol, je overlevingshormoon:


Cortisol is van levensbelang zonder dit hormoon kun je niet leven. Het beïnvloedt je slaap-waakritme, je geheugen, je concentratievermogen, je stemming maar ook op de stofwisseling van suiker, vetten en eiwitten. Zo kan snel voldoende brandstof worden vrijgemaakt als dat nodig is. Cortisol heeft invloed op de werking van hart- en bloedvaten, je botten, je huid, je bindweefsel, spieren en gewrichten. Ook speelt cortisol een belangrijke rol bij je afweersysteem tegen infecties. Cortisol wordt ook wel “stresshormoon” genoemd. Bij lichamelijke of psychische stress neemt de hoeveelheid cortisol in je lichaam normaal gesproken snel toe om te zorgen dat je lichaam de stressvolle situatie snel weer te boven komt. Als dit systeem niet meer werkt ga je richting een burn-out.

Aldosteron:

Aldosteron is een mineralocorticoïd hormoon. Aldosteron regelt de zout- en waterhuishouding in je lichaam en houdt de bloeddruk op peil. Tijdens de vorming van urine door de nieren zorgt aldosteron voor de uitwisseling van het natrium- en kaliumzout. Natrium wordt opgenomen en water volgt, terwijl kalium in de urine terecht komt. Dit leidt tot een grotere hoeveelheid bloed waardoor je bloeddruk stijgt.

Androgenen/geslachtshormonen:

Androgenen spelen een rol bij de groei en seksuele ontwikkeling van de mens. Een androgeen dat exclusief in de bijnierschors gemaakt wordt, is het hormoon dehydroepiandrosteron (DHEA). Het belang van DHEA voor ons functioneren is nog niet geheel duidelijk. DHEA heeft mogelijk invloed op je immuunsysteem, botten en spieren, de werking van je hersenen, je gedrag en je stofwisseling. In de toekomst zal de rol van de bijnierandrogenen duidelijker worden.

Wat is bijnieruitputting/burn-out:

Als je lijf teveel en te vaak aan moet slaan om op te kunnen tegen stressvolle factoren raakt je lijf uit balans. Na een lange periode raakt de productie van hormonen minder of juist meer. Alle vormen van stress, ook al vind jij dat het niet voelt als stress, zijn van invloed op de aanmaak van cortisol, het stresshormoon.

Het is daarom zo ontzettend belangrijk om jezelf in acht te nemen op het moment dat je voelt dat iets niet of juist wel goed voor je is, luister er naar. Maak tijd voor jezelf en dender niet als maar door als een trein die niet te stoppen is. Op een gegeven moment stopt ie vanzelf en dan kan het te laat zijn. Stress heeft namelijk de eigenschap je eerst moe te maken, dan weer even te pieken en later in te slaan als een bom en je lam te leggen met zelf overlijden als gevolg.

Wie wel en wie niet?

Iedereen kan een bijnieruitputting of burn-out krijgen. Overspannen, opgebrand zijn is geen pretje. Dit heeft namelijk heel veel invloed op jouw hele leven. Er zijn periode dat je bijna tot niets kunt, je bent niet vooruit te branden en hebt ook nergens geen zin in. In 2018 kwamen er 260.000 mensen bij de huisarts met klachten van overspannenheid. De mensen die dus niet naar de huisarts zijn gegaan zijn hier nog niet eens bij opgeteld.

De extreme vorm van bijnieruitputting heet de ziekte van Addison, deze mensen zullen hun hele leven corticosterïoden moeten gebruiken. Want de bijnieren maken dit dan niet meer voldoende aan. 70% van de mensen die deze diagnose krijgen is het ook echt een auto-immuunziekte dus onomkeerbaar bij 30% heeft het te maken met andere facturen, ernstige stress.

Omdat alle organen met elkaar verbonden zijn, zijn er ook andere dingen die in verband staan met een bijnieruitputting/burn-out.

Neem hypoglykemie, een verstoorde bloedsuiker. Maar ook ontstekingen als artritis, allergieën, verminderde werking van je immuunsysteem, meer pre-menstruale klachten, fibromyalgie, bronchitis, diabetes 2, frequent verkouden zijn, allemaal lichamelijk ongemakken die met elkaar te maken. Toch zijn er ook veel vage klachten waardoor een bijnieruitputting of burn-out niet snel zichtbaar is.

Factoren die de bijnieren van slag maken:

De bijnieren worden ook wel stressklieren genoemd. Het is hun taak om goed om te gaan met stress. Er zijn helaas heel veel factoren waar de bijnieren mee moeten dealen.

Neem;


· Laat opblijven ook al ben je moe,

· Verkeerde voedingskeuzes

· Jezelf als maar tot het gaat je duwen,

· Financiële stress

· Te hoge werk druk

· Slecht slapen

· Alchohol en drugs gebruik

· Perfectionisme

· Gebrek aan leuke bezigheden

· Studeren

· Alleenstaande ouder

· Ongelukkig in je huwelijk

· Weinig ontspanning

· Overlijden van een naaste

· Zelfstandig ondernemers

· Ploegdiensten, wisseldiensten

· Verhuizing

· Baan verlies

· Traumatische ervaring

· Altijd maar doorgaan

· Blootstelling aan chemische stoffen en toxines

Al deze vormen van stress hopen zich op waardoor je steeds gevoeliger wordt en waardoor je emmertje overloopt.

Een klein voorbeeld: Een van je ouders is ongeneeslijk ziek, waar je veel tijd voor vrij wilt maken. Maar je hebt ook een gezin waar alles gewoon doorgaat. Een aantal maanden later krijg je opeens een longontsteking die maar niet overgaat, waar je steeds weer een nieuwe antibiotica kuur voor krijgt. Uiteindelijk word je opgenomen in het ziekenhuis. Je maakt je druk of het thuisfront of het allemaal wel reilt en zeilt en ook nog eens over je ouders. Het voedsel in het ziekenhuis is niet al te best dus dat helpt je ook niet om aan te sterken en dan plotseling overlijdt één van je ouders en merk je dat je er doorheen zit. Je hebt nergens geen puf meer voor, voelt je een vaatdoek en kunt om alles huilen.

Emotionele en fysieke stress gaan hand in hand. Je bijnieren gaan zijn reserves aanspreken. Terwijl je écht een soort van herstelperiode dient in te lassen voor jezelf. Weer goed voor jezelf gaan zorgen, goed eten, beetje bewegen, uitwaaien, ontspannen en leuke dingen doen, zodat je er weer boven op kunt komen.


Voeding en een burn-out:

Qua voeding is er flink veel wat je kunt doen als het gaat om een bijnieruitputting/burn-out. Als eerste natuurlijk dient gezond eten bovenaan je lijstje te staan. Stoppen met al die suikers, waarvan je denkt dat deze je energie geven, maar het tegenovergestelde is juist een feit. Ze putten je uit. Geen witbrood, witte pasta, witte rijst etc. Ga voor volkoren producten die minder invloed hebben op je bloedsuiker. Kies ook voor 3 eetmomenten i.p.v 5. Zo heeft je lijf minder bloedsuikerpieken te verwerken. Wees voorzichtig met fruit. Fruit stuwt je bloedsuiker ook snel omhoog wat je nu even niet kunt gebruiken.


Ontspanning:

Ga lekker veel dingen doen waar jij van ontspant. Lezen, zwemmen, wandelen, fietsen het maakt niet uit wat het is als je lijf maar in de relax modus komt. Ontspannen en liever zijn voor jezelf zijn de belangrijkste dingen om die burn-out te boven te komen.

Probeer jezelf niet van alles op te leggen. Maak lijstje met de dingen die je wilt doen of af wilt maken en geef jezelf hier de tijd voor. Geen tijdslimieten, gewoon 1 dingetje per dag.


Voedingssupplementen en een burn-out:

Qua extra voedingsstoffen in de vorm van supplementen is vitamine c één van de belangrijkste. Alle ongunstige stoffen, oxidatieve stress moeten opgeruimd worden. Aangezien je lijf dit niet meer zelf kan dien jij je lijf een beetje te helpen en te ondersteunen. Beginnen met 2000mg vitamine C per dag is een must. Liever meer maar het beste is om dit onder begeleiding van een orthomoleculair therapeut te doen.

Nou weer een heleboel informatie en er is nog heel veel meer te vertellen over een bijnieruitputting/burn-out mocht je hier advies bij willen neem dan contact met mij, tijdens een persoonlijk consult geef ik je handvatten en tips om je weer op de been te helpen. info@dekoelkastcoach.nl

177 weergaven
bottom of page