Waterijs, sorbetijs, fruitijsjes… welke gezonde versie kies jij?
Met deze hoge temperaturen ontkom je er bijna niet aan om af en toe naar een lekker koud ijsje te grijpen. Wij zijn gewend geraakt allerlei soorten ijsjes en grand desserts met flinke ijscoupes, maar dat is pas iets van de afgelopen jaren. In dit artikel lees je sinds wanneer wij ijs zijn gaan eten, welke ijsjes het gezondst zijn, of er een beter alternatief is tijdens warme dagen, recepten om zelf ijsjes te maken en een aantal kant en klare suggesties.
Ontstaan van ijs:
Een ijsje eten deden de Romeinen al. Zo maakten zij ijs van sneeuw en wat natuurlijke smaakmakers als honing en fruit. Door dit goed met elkaar te mengen, maakten ze het eerste sorbetijs. In die tijd was ijs een delicatesse. Helaas voor de minder bedeelden, want het was niet voor iedereen een verkoelend lekkernij. Alleen de rijke hadden de mogelijkheid een ijs coupe te bestellen.
Het klopt dus dat de Italianen de "ontdekkers" zijn van ijs. De heer Ruggeri (Siciliaan) is de bedenker van het roomijs. Dit roomijs was een doorslaand succes dat uiteindelijk een collega van de beste man in Parijs de eerste ijsfabriek opende met een kleine ijssalon.
Waarom een ijsje?
Het grappige is dat als het zo enorm warm is, je erg kan verlangen naar iets kouds. De airco gaat aan, koude dranken worden uit de koelkast gehaald en de vriezer ligt vol ijsjes om voor wat extra verkoeling te zorgen. Toch is dit “koelen” niet helemaal logisch want je lichaam moet behoorlijk hard werken om die koele producten op lichaamstemperatuur te krijgen. Wat juist weer extra warmte opwekt. Even heb je het gevoel van verkoeling, door dat ene ijsje of koud glas cola maar dit is maar van korte duur.
Je gelooft het bijna niet maar het beste zou zijn om een kop warme groene thee of lauwwarm water te drinken als de mussen dood van het dak vallen. Hoe werkt dit precies? Nou die warme vloeistof laat je zweten. Dit zweet droogt weer op waardoor je lijf juist afkoelt. Je krijgt vocht binnen en je huid wordt gekoeld. Een mechanisme dat wij als mensen van oorsprong al in ons hebben, alleen snappen wij mensen niet helemaal dat het zo werkt. Dus blijven we massaal snakken naar iets kouds ter verkoeling. Door koude dranken te drinken of te eten kost het je lijf extra energie om dit weer op lichaamstemperatuur te krijgen, wat juist extra warmte opwekt.
Je kunt dit proces vergelijken met de douche. Als het warm is en je gaat lauw warm douchen dan heb je het ook minder snel weer warm na het douchen. Ga je ijskoud douchen dan zweet je binnen de kortste keren.
Iets anders dan ijs?
Een kopje thee helpt als het warm is, maar wat kun je nu nog meer doen om af te koelen? Koop een rode peper en neem er een hapje van… Mag letterlijk als je daartegen kunt maar verwerken door je maaltijd is ook een optie. Beetje sambal heeft hetzelfde effect. Door pittige te eten ga je transpireren wat net zo verkoelend werkt als het kopje thee plus het activeert je spijsvertering wat weer een voordeel is als je een paar kilo kwijt wilt. Twee vliegen in één klap.
Kokoswater is de afgelopen jaren flink opgekomen. Niet alleen om de grote hoeveelheid voedingsstoffen die erin zitten maar ook vooral als dorstlesser. Sporters drinken het vaak tijdens of na hun training. Omdat kokoswater flink wat kalium bevat heeft de mogelijkheid je sneller te hydrateren. Je vochtbalans wordt door de elektrolyten heel snel weer op niveau gebracht.
Kokoswater is een perfecte natuurlijke bron van antioxidanten die je weerstand een boost geven. Met het warme weer, airco in, airco uit is dit geen overbodige luxe. Een verkoudheidje heb je al snel te pakken.
Watermeloen bestaat voor 95% uit water. Bij uitstek de ideale vrucht om mee naar het strand te nemen of als snack naar je werk. Door de grote hoeveelheid water is dit hét fruit dat je dient te eten als je dorst hebt. Ook heeft je lichaam niet zoveel moeite met het verteren van watermeloen, dus komt er minder warmte vrij. Zo zie je dat de natuur een aantal mooie dorstlessers in zijn/haar assortiment heeft. ;)
Maar fruitsuikers zijn toch met zo ongezond als gewone suikers? Fructose zijn de suikers die in fruit aanwezig zijn. Deze suikers zijn als je ze puur zou eten het minst prettige voor je lever. Aangezien ze hier omgezet worden zodat je lichaam de suikers kan gebruiken. Maar doordat fruit ook een hele berg vezels bevat heeft je lichaam een stuk minder moeite met deze suikers. Door de vezels piekt je bloedsuiker minder snel en minder hoog. De vezels zorgen ook dat je sneller vol zit waardoor je dus minder van deze suikers wilt eten. Dat is het verschil met "gemaakt" voedsel. Aan "gemaakt voedsel" denk aan kant en klare ijsjes wordt vaak pure fructose toegevoegd waardoor je lichaam een enorm grote hoeveelheid ongezonde suikers binnenkrijgt waar je lichaam niets mee kan, behalve opslaan als vet.
Zoals dr. Jung het zo mooi beschrijft; "Met natuurlijke producten krijg je het "gif" en het "tegen gif" binnen, maar met bewerkt voedsel krijg je alleen het "gif" (suikers) binnen."
Hoeveel calorieën zitten er in een ijsje?
Je ziet in de tabel dat je hebt beste voor zelfgemaakte gezondere fruit ijsjes kunt gaan. Of de onderste kopen in de supermarkt, dan heb je toch iets verfrissends en het minst ongezond.
De meeste ijsjes worden gemaakt van smaakstoffen, suiker en zuivel. Trek maar een pak uit het schap en bekijk uitvoerig de ingrediënten die er inzitten. Logisch ook want ijsjes zijn best lang houdbaar en dat kan alleen als er veel aan toegevoegd is. Om je een beetje te helpen om zelf gezonde ijsjes te maken heb ik er twee hier onder voor je uitgeschreven.
Zelf gezond ijs maken:
Een gezonder ijsje maken is niet zo heel ingewikkeld. Je dient alleen een beetje vooruit te denken. Als je weet dat het morgen warm weer wordt, dan zal je er vandaag alvast iets voor moeten gaan doen. Anders wordt het toch die Magnum van de benzinepomp of dat softijsje van de snackbar.
Hieronder vind je twee simpele recepten om zelf gezonde fruitijsjes te maken. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en natuurlijk wat geduld tot dat ze klaar zijn.
Verfrissend meloen ijsje:
Een ijsje gemaakt van fruit kan soms iets anders uitpakken dan een ijsje uit de supermarkt. Houd hier wel rekening. Je moet maar zo denken het gaat erom dat je een lekkere verkoelende snack hebt met een fruitig smaakje.
Dit heb je nodig:
✔️ 1/2 rijpe Galia meloen
✔️ 1/4 watermeloen
Maak de meloen schoon. Doe beide soorten in een aparte maatbeker.
Pureer eerst de Galia meloen. Vul je ijs vormpjes tot de helft met het sap van de meloen.
Dan pureer je de watermeloen en daarmee vul je de vormpjes tot de rand van je vormpje. Paar uur in de vriezer en je ijsjes zijn klaar.
Smaakvolle paarse ijsjes:
Dit heb je nodig voor 6 ijsjes:
✔️ 100 gram verse aardbeien
✔️ 100 gram blauwe bessen
Was het fruit.
Snijd de aardbeien in stukjes en doe deze samen met de gewassen blauwe bessen in een maatbeker.
Pureer dit alles tot een glad mengsel. Even proeven... Iets zoeter?
Voeg dan een klein beetje honing of agave siroop toe.
Mengen en je vormpjes vullen.
Je kunt natuurlijk allerlei ander fruit ook toevoegen. Persoonlijk houd ik er meer van als je nog een beetje proeft welk fruit je hebt gebruikt vandaar dat ik er altijd voor kies om eenzelfde soort fruit samen te gebruiken.
Kant en klare ijsjes:
Frozzies
Omdat je niet altijd zin en tijd hebt om zelf ijsjes te maken komen er gelukkig steeds meer gezondere ijsjes op de markt. Neem bijvoorbeeld de vruchtenijsjes van Frozzies. Dit zijn ijsje waar geen rommel aan toe is gevoegd behalve fruit.
Dit zijn de ingrediënten: 50% aardbeienpuree, 50% witte druivensap uit concentraat, 0,3% plantaardige voedingsvezel. Die voedingsvezels worden toegevoegd omdat er in druivensap concentraat geen voedingsvezels meer zitten.
Ik vind deze ijsjes ideaal voor kleine kinderen. Die hebben toch nog geen besef van wat er allemaal te koop is en vinden deze ijsjes dus prima. En misschien jijzelf ook wel.
Ze zijn verkrijgbaar in twee smaken; sinaasappel en aardbei. Wel wat kostbaarder dan normale waterijsje, maar absoluut de moeite waard. Direct bestellen? Klik hier!
Gigi Gelato
Ook kwam de Gigi Gelato Vegan ijsjes tegen. Een zeer romige en smaakvol ijsje. In eerste instantie dacht ik dat deze ijsjes ook alleen maar van fruit en groenten gemaakt waren, maar dat is niet helemaal het geval.
Dit is waar een ijsje van gemaakt is; 45% fruit-en groentensap (35% appelsap, 35% aardbeienpuree, 15% bietensap, 10% blauwe bessen puree, 5% citroensap), 15% appelsap, water, voedingsvezel: inuline, maltodextrine, oligofructose, dadelsuikers, plantaardig vet (kokos), zoetstof: maltitolen, emulgator: E471 (zonnebloem), stabilisatoren: guarpitmeel/johannesbroodpitmeel/carrageen, 0,1% citroensap, zout.
Kijk de zoetstoffen en E471 worden vaker gebruikt bij het maken van ijsjes, koekjes, sauzen e.d. Dus of je nu voor dit ijsje of voor een andere variant kiest, je ontkomt er bijna niet aan dat er iets aan is toegevoegd. Gelijk proberen? Klik hier!
Het allerbeste is het om gewoon zelf gezonde ijsjes te maken, dan weet je precies wat er wel niet inzit. Maar soms kan iets kant en klaars ook heel handig en lekker zijn.
Mocht je 'm nog niet hebben dan staat er een tof en handig e-book voor je klaar met 49 Tips voor een gezonde levensstijl. Klik op het e-book en je download 'm gratis!
Comments