top of page
  • Foto van schrijverDe KoelkastCoach

Zo maak jij je goede voornemens haalbaar!


Het nieuwe jaar is begonnen. De reclames om gezonder en fitter 2021 te starten vliegen je om je oren. Toch zijn er maar weinig mensen die hun goede voornemens ook echt uitvoeren of vasthouden. Hoe komt dat toch?

Heel simpel: de lat wordt te hoog gelegd. In 2 maanden 10 kilo afvallen, per direct stoppen met roken of vanaf 1 januari 3 x per week gaan sporten terwijl je jaren niet gesport hebt. Leuke en goede voornemens, alleen vaak maar van korte duur.


De lat die wij onszelf opleggen, ligt vaak veel te hoog. Dat er naar springen al last wordt. Van nature willen wij mensen helemaal geen verandering, dat is ook de reden waarom de meeste goede voornemens bij de meeste mensen al binnen een paar weken stranden.


Om er dit jaar voor te zorgen dat jij wel jouw goede voornemens behoudt, vind je hieronder een aantal suggesties die je makkelijk kunt toepassen zodat jij één van de weinige gaat zijn die z’n goede voornemens wel inlost dit jaar.


1. Notitieblok

Het klinkt misschien heel stom, maar je dient ervoor te zorgen dat je op alle vlakken gestimuleerd wordt. En dat lukt niet als je in een saai boekje JOUW goede voornemens op gaat schrijven. Het werkt het beste als je hiervoor een mooi notitieblok aanschaft. Eentje die bij je past. Want wees nou eerlijk, je rijdt liever rond in een mooie auto dan een lelijke.


In dit notitieblok schrijf je jouw goede voornemens op. Je zult zien dat als je dit doet, je een stuk bewuster met jouw goede voornemens aan de slag gaat. Serious business!


2. Realistisch


Je hebt nu als het goed is een aantal goede voornemens genoteerd in je mooie notitieblok. Dan wordt het tijd om realistisch naar dit lijstje te gaan kijken. Ga rustig zitten en bekijk de voornemens die je hebt genoteerd. Zijn deze voornemens haalbaar? Leg je de lat niet te hoog? Of misschien ben je wel te soft voor jezelf en kan er nog iets aan toegevoegd worden zodat je een nog beter resultaat gaat behalen. Wees kritisch.


3. Top 3


Als je de bovenste 2 punten met zorg hebt uitgewerkt dan komt nu het leukste: jouw top 3 maken! Welke 3 goede voornemens zet je bovenaan je lijstje? Dit zijn de goede voornemens waar je de eerste periode naar toe gaat werken. Te veel goede voornemens leiden af. Bepaal welke voor jou op dit moment het allerbelangrijkste zijn of misschien wel noodzakelijk.


Het kan namelijk heel goed dat je voor je gezondheid meer dient te bewegen of juist gezonder te gaan eten, omdat er echt een aantal overtollige kilo’s vanaf moeten. Deze komen dus in jouw top 3. Wat ook kan helpen is een cijfer zetten achter je goede voornemens. Op die manier zie je heel snel welke voornemens het zwaarst wegen.


4. Stappenplan


Het kan zijn dat jouw doelstelling voor dit nieuwe jaar werken aan een gezonde levensstijl is. Zet dit dan uit. Maak daar een stappenplan voor. Schrijf op wat je in de eerste week verandert wilt zien en voor de tweede week.


Ga met kleine stappen aan de gang. Beter een paar kleine extra stapjes dan grote stappen die weer verloren gaan. Start met één van De KoelkastCoach Challenges; op een gezonde manier jouw eetpatroon veranderen. Klik hier!


5. Datum


Ben je gestart op 1 januari met je goede voornemens? Nou, stop er maar mee want het is bewezen dat 1 januari geen geschikte dag is om te beginnen met goede voornemens. Je hebt namelijk net alle gezellige feestdagen gehad en waarschijnlijk komen er nog een paar leuke nieuwjaarsborrels aan. Niet echt een handige tijd.

Daarnaast is de sociale druk die leunt op 1 januari, behoorlijk groot. Dit geeft een zwaarmoedig gevoel en zorgt ervoor dat veel goede voornemens niet vol gehouden worden. Dus kies een andere gezellige datum, waar jij je goed bij voelt en blij van wordt!


6. Voorbereiding


Goede voorbereiding is het halve werk. Dit is echt een feit! Als de koks van een keuken in een restaurant niet goed hun mise-en-place klaar hebben, voor het diner van die avond, dan draait de heleboel in de soep. Zo werkt het ook met goede voornemens. Als je 2 dagen van tevoren opeens bedenkt; "Okay, overmorgen begin ik." zonder daar goed bij stil te hebben gestaan. Wordt het vaak een fiasco.


Het is bewezen dat een goede voorbereiding op mentaal en fysiek vlak, ervoor zorgt dat je 50% meer succesvol zult zijn!


7. Veranderen


Een leef- of eetpatroon dat je in 30 jaar hebt ontwikkeld, kan nooit in 4 weken omgeturnd zijn. Daar dien je jezelf écht meer tijd voor te geven. Veel mensen denken dat ze in een paar weken tijd flink wat kilo’s kwijt kunnen raken. Dat kan ook zeker maar dit is niet geheel zonder risico. Te veel veranderingen in één keer kunnen wij mensen niet aan. Stap voor stap dan lukt het je zeker om die nieuwe levensstijl vast te houden.

8. Streng


Herkenbaar? Je MOET van jezelf 3x in de week sporten of je MOET zoveel kilo’s zijn afgevallen in een bepaalde periode. Dit opgelegde gedrag zorgt ervoor dat je van binnen gaat protesteren. MOETEN werkt bij veel mensen op hun allergie-spieren. Je gaat er onbewust volledig tegen in verzet. Dit werkt averechts. Hiermee bereik je helemaal niets. Laat de teugels gewoon een beetje vieren.

9. Tussenstand


Niet bij de pakken neer zitten als het even niet helemaal gaat zoals je wilt. Want je bent op de goede weg. Kijk regelmatig achterom naar waar je vandaan komt en wat je tot nu toe hebt bereikt. Die tussenstand knoop je in je oren zodat je de volgende keer als je weer een dipje hebt, weet hoe goed je bezig bent.


10. Samen


Soms in het fijn om dingen samen te doen. Het kan heel goed zijn dat een familielid of vriend dezelfde goede voornemens heeft als jij. Ga dan samen de uitdaging aan en werken aan jullie doelstelling. Sowieso is het filteren van jouw goede voornemens aan een goede vriend(in), geen overbodige luxe. Die houd je namelijk schep doordat er af en toe naar gevraagd wordt of je juist gewezen wordt op je valkuil als je per ongeluk in de verleiding komt.


11. Een pluim!

Zorg dat je naast je goede voornemens ook een beloning vaststelt aan het begin van dit traject. Zo heb je iets tastbaars en duidelijks waar je zo hard je best voor gaat doen. Doe dit echt. Denk niet “nou, dat komt wel”. Nee, hup maak een wish-list op de pagina van je favoriete webshop of bepaal in welke restaurant je wilt gaan eten na het behalen van jouw goede voornemens of trakteer jezelf op een verrukkelijk gezond taartje. Alles is goed, als je het maar doet.


Via deze weg wens ik je een heel mooi en plezierig jaar toe. Maak het jezelf en anderen niet al te lastig en kijk vooral naar de kleine dingen/stappen die je hebt gezet. Wees wat zachter voor jezelf en anderen.
Mocht je 'm nog niet hebben download dan gratis hét e-book met 49 tips om kilo's kwijt te raken. Een handig en bondig naslagwerk waar je tips uit kunt halen of direct toepasbare suggesties. Klik op het e-book om het direct in je mailbox te ontvangen.


121 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page