• De KoelkastCoach

Kokosolie gezond of niet?Vele onderzoeken hebben uitgewezen dat kokosolie/ kokosvet niet slecht is voor de gezondheid, maar hoe zit het nu eigenlijk?

Kokosolie heeft middellange-keten vetzuren, deze vorm van vetzuren zorgt direct voor energie. Lange-keten vetzuren plakken op eiwitten en worden opgeslagen als vet, in tegenstelling tot kokosvet. Kortom: kokosolie gebruikt ons lichaam als brandstof in plaats van reserve-opslag.

Kokosvet heeft een positieve werking op onze bloedsuiker. Doordat kokosvet geen insuline nodig heeft om zijn werk te doen, past deze vorm van vet prima in een gezond voedingspatroon.

Maar kokosolie is toch een harde vorm van vet, en dus slecht voor de gezondheid? Kokosolie is hard van structuur, dat bij 30 graden al vloeibaar wordt. Er is gebleken dat ondanks dat kokosvet cholesterol bevat, het meer positief dan negatief effect heeft op het cholesterol.

Bakken in kokosolie: Kokosolie heeft de eigenschap niet te veranderen bij verhitting. Hierdoor komen er geen schadelijke stoffen vrij en oxideert het niet. Wat andere onverzadigde vetsoorten wel doen. Bij dit oxideren van vet ontstaan “slechte” vetten die voor ziektes kunnen zorgen.

Kokosolie heeft zoveel positieve eigenschappen dat ik iedereen aanraadt, een pot van deze witte boter in huis te hebben. Mocht je last hebben van huidontstekingen of een droge huid, dan is kokosolie ideaal om je iedere morgen mee in te smeren. Of misschien liever ’s avonds. Het blijft een olie en kan door je kleding komen, als je ’s ochtends je lichaam ermee in smeert. (Is mij namelijk weleens gebeurd. Zat in de auto en zag opeens dat ik allemaal vlekken op mijn broek had.. :)) Kokosolie herstelt de huid, mede door de vitamine E die het bevat.

Vrouwen die in de overgang zijn kunnen baat hebben bij elke avond een theelepeltje kokosolie. De ongewenste opvliegers kun je op deze manier reduceren. De bijnieren worden blij van kokosvet.

Ook de botten en weefsels reageren positief op kokosolie. Ontstekingen in spieren en gewichten, herstellen sneller door het gebruik van kokosvet.

Kortom: Kokosolie is zo slecht nog niet. Het enige wat een klein nadeel is van kokosolie, is dat het niet goedkoop is. De beste variant van kokosolie koop je in een reformwinkel, het liefst in een glazen pot. O’ja en even opletten of dat je geurloze koopt of niet. Niet in elk gerecht is de smaak van kokos lekker.

#kokosolie #kokosvet #gezond #gezondevoeding #dekoelkastcoach

226 keer bekeken0 reacties