top of page
  • Foto van schrijverDe KoelkastCoach

6 Tips Hoe Je Op Gewicht Blijft Na Een Dieet!


Yes, je bent een paar kilo's afgevallen en daar natuurlijk onwijs trots op. In plaats van meer kilo’s afvallen of juist aankomen komt nu de grootste uitdaging, op gewicht blijven.


Voor heel veel mensen is dit dé valkuil, want na die geweldige prestatie volgt euforie wat gepaard gaat met flink de teugels laten vieren en een goede beloning. Logisch en dat mag ook, maar hoe voorkom je nu dat je niet meteen weer terugvalt in je oude patroon met als gevolg 5 kilo erbij?

In dit artikel vind je tips om dit gezonde eetpatroon voort te zetten.



Stop met proberen


Er zijn een aantal dingen belangrijk als het gaat om hoe je op gewicht blijven na een dieet. Eén daarvan is jouw oude gewoontes omarmen. Wat heel veel mensen doen is zich met hand en tand verzetten tegen hun oude patroon en gewoontes.


Heel hard proberen iets te doorbreken is het ideale recept om te falen. Zolang jij je blijft focussen op die oude patronen en daar onbewust energie is blijft stoppen is er geen ruimte voor jouw nieuwe levensstijl die jij jezelf net hebt aangemeten. De hoeveelheid stress die dit je geeft resulteert gegarandeerd in extra kilo’s.


Mensen die proberen met hun oude gewoontes te breken raken vaak gefrustreerd omdat zij iets kwijt willen raken waar zij nog helemaal niet klaar mee zijn. Succes behalen als het gaat om je oude patronen en gewoontes is door te stoppen met proberen. Focus je op jouw nieuwe levensstijl. 


Je hebt een strategie nodig om die dagelijkse verleidingen te weerstaan. Eén van de geheimen om deze verleidingen te weerstaan is, ‘ga bewegen’.

Even een zijstapje. De jager-verzamelaar levende op een dieet van rood vlees dat heel rijk was aan “slecht” cholesterol en veel triglyceriden, twee belangrijke oorzaken van een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekte. De reden waarom er bij de jager-verzamelaar bijna geen overgewicht, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekte voorkwam is omdat zij zo’n actief leven leefden. 


De drang die wij mensen voelen als wij een enorme slagroomtaart kopen, een alcoholische versnapering inschenken of een grote ijscoupe bestellen zijn fysieke ingevingen en dan wel van een heel andere aard. Wij denken namelijk dat ons lijf ons vertelt dat wij dagelijks mogen relaxen met een grote zak chips op de bank of koekje bij de koffie maar in werkelijkheid vertelt ons lijf; “Kom van die bank en ga bewegen.”


Door actief te zijn en te blijven stimuleer jij jouw lijf gezond en fit te blijven. De aanmaak van (geluks)hormonen die je stimuleert door te bewegen zijn de sleutel tot een gezond gewicht.  Je voelt je goed en blij waardoor je veel minder snel de neiging hebt om die zak m&m’s leeg te eten of een vette hap te bestellen. Ga het maar proberen, je zult zien dat dit helpt.


Maar wat als je niet kunt bewegen of geen wandeling kunt maken? Doe ontspannings- en stretchoefeningen. Zelfs als je op kantoor zit kun je iedere dag wel een paar minuten voor jezelf pakken en hier gehoor aangeven.


Rokers, chocola- en koffieverslaafden zullen zeggen dat een sigaretje, een koffiebreak of een stukje chocola hun moment van ontspanning is. Dat zou je wellicht ook denken, maar uit onderzoek blijkt dat veel cafeïne en suikers juist een stimulerend effect hebben, het tegenovergestelde van ontspanning. Dus voeten omhoog en beeld je maar in dat je languit op een zonovergoten strand ligt kijkend naar het mooie blauwe zeewater. Al doe je dit maar een paar seconde, let maar op het verandert direct jouw verlangen naar iets ongezonds.


Dagboek


Door een eetdagboek bij te blijven houden, blijf je bewust van hetgeen je dagelijks tot je neemt. Ook van tevoren jouw maaltijden plannen, bedenken en voorbereiden helpt je om niet te zwichten voor andere verleidingen want je hebt iets gezonders gepland en daar voel jij je goed bij.


Koop een mooi schrift waar jij jouw dagen in opschrijft, dit geeft je een duidelijk beeld wat je aan het doen bent en zo kun je ook dingen veranderen. Wat we dagelijks eten vergeten we nogal snel wat de neiging om iets extra’s te eten vergroot. Wat overigens op de dagen dat jij uit de ban wilt springen geen probleem is. 


Beloon jezelf


Jezelf goed belonen na een prestatie werkt heel motiveert. Ga hier nadat jij je doel je bereikt hebt mee door. Door jezelf om de zoveel weken te belonen met iets waar je naar verlangt of de afgelopen weken vanaf bent gebleven, stimuleer jij jezelf om jouw nieuwe eetpatroon vol te houden. 

Plan bijvoorbeeld iedere zoveel tijd een etentje of een dagje sauna, maar ook een mooi nieuw boek kan een stimulans zijn om je best te blijven doen. Zet jouw doel uit. Zorg dat je over 3 weken nog steeds hetzelfde gewicht hebt als toen je stopte met dat “dieet”. Zo houd jij jezelf scherp en alert. Doel niet behaald? Hup terug in het stramien. 


Ga testen

Zoals je hierboven al hebt gelezen is het omarmen van jouw ongezonde gewoontes net zo belangrijk als je focussen op je nieuwe gezondere patroon. Als je een lange periode gezond hebt gegeten en daarbij de nodige kilo’s bent verloren dan zal je merken dat je veel minder behoefte hebt aan suikers en ongezond voedsel. 


Mocht die behoefte er toch opeens weer komen. Koop dan alles waar je maar trek in hebt en ga voorgaas. Geef jezelf de ruimte een bepaald moment alles te eten waar je maar zin in hebt en al weken naar verlangt. Geloof mij, na dit moment voel jij je schuldig en schaam jij je. Plus je voelt je waarschijnlijk ziek van al die rommel die hebt gegeten. Vaak is dat gevoel al voldoende om voorlopig de paden met ongezond voedsel over te slaan in de winkel.


Schuld en schaamte


Schuld en schaamte zijn natuurlijk geen fijne gevoelens maar ze helpen je wel jouw gezonde eetpatroon vast te houden. Doordat jij de afgelopen periode aan jouw omgeving hebt laten zien dat je bezig bent met verantwoorder eten plus daarbij de nodige vetreserves hebt opgeruimd, ligt het gevoel van schaamte en schuld op de loer als je in het bijzijn van deze mensen iets “ongezonds” eet. 


Zie deze gevoelens dus niet als iets slechts maar juist als zelfbescherming. Door “nee” te zeggen en voor jezelf op te komen, geef jij jezelf meer zelfvertrouwen en geloof in datgeen wat je nu zo graag wilt behouden. Neem verantwoordelijkheid voor jouw nieuwe eetpatroon. Je hebt al laten zien dat je het kunt!


Pas op voor je oerbrein


Je oerbrein legt graag valstrikken, denk aan uitstel gedrag. Doordat jij je al zo’n lange periode hebt onthouden van allerlei dingen vind jij dat jij jezelf best mag belonen met iets verrukkelijks ongezonds. Absoluut een goed idee, maar wel éénmalig of maximaal twee. Als je weet dat ons oerbrein helemaal geen verandering wil en al helemaal niet wil aangaan dan is het logisch dat je jouw brein je het liefst zo houdt zoals je was. 


Dat oerbrein is ongemerkt bij veel mensen de oorzaak dat het aangaan van een verandering zo moeilijk is. Het oerbrein laat je het liefst de hele dag op de bank zitten met een colaatje en zak snoep. Zo min mogelijk bewegen, daar houdt het oerbrein van waardoor jij je de dag dat je de draad weer oppakt uitstelt. Laat je dus niet in de maling nemen door jezelf. Als je een dag even geen zin hebt accepteer die dag, maar er toch een fijne dag voor jezelf van, maar laat je niet weerhouden de volgende dag weer wat strenger en gedisciplineerder te zijn. Geen Sjaak afhaak!







Meer weten wat er nu goed en niet goed is voor je brein? Bekijk dan eens dit e-book; Breinvoeding. Wat heeft jouw brein nodig om goed te functioneren, gezond en fit te blijven. >> Klik op het boek!

98 weergaven
bottom of page