Sinds een aantal jaar is Halloween een steeds groter feest aan het worden in Europa. Hele straten worden omgetoverd met uitgeholde pompoenen, spookhuizen en griezeltuinen. Zelfs nu in de corona periode trekken groepen mensen de gekste verkleedkleren aan en gaan er op de motor op uit. Want op die manier mag je wel een feestje vieren met een grote groep mensen bij elkaar.
Aangezien Halloween in de herfst valt, wat de periode is dat pompoenen goedkoop en in grote getale verkrijgbaar zijn worden deze gebruikt om de kwade geesten te verdrijven. Dat is ook de reden dat in Amerika iedereen een uitgeholde pompoen met eng gezichtje bij de voordeur heeft staan. Maar wat doe je na dit feest met al die koetsen van assepoester? En waarom is pompoen zo’n uitblinker? In dit artikel kom je achter 9 nieuwe zaken van de pompoen.
Vrucht of groente?
Als eerste de verwarring of pompoen nu een vrucht is of een groente. Pompoen behoort tot de familie van de komkommer net zoals de meloen, watermeloen, augurken en courgette. Een behoorlijk grote familie. Ondanks dat je zou denken dat pompoen onder de groenten valt, is het toch een vrucht. Waarom dan? Nou omdat een pompoen zaadjes heeft, draagt deze de naam “vrucht”. Komkommer, augurken en courgette zijn dus ook vruchten en geen groenten. Misschien wist je dit al en zo niet dan heb je dat in ieder geval al opgestoken van dit artikel.
Power-poen
Pompoen heeft de naam power-poen te danken aan de vele krachtige vitaminen en mineralen. Een groot deel van een pompoen bestaat uit vitamine A of beter gezegd carotenoïden. De carotenoïden die in groente en fruit worden door ons lichaam omgezet naar vitamine A.
Vitamine A is een cruciale stof voor je gezichtsvermogen, maar ook voor een goede wondgenezing, je groei en ontwikkeling, voortplanting, longfuncties en om je weerstand te verbeteren. Van vitamine A dat vet oplosbaar is bekend dat een hoge dosis giftig kan zijn. Gelukkig is dit alleen mogelijk met vitamine A uit dierlijke producten en niet uit groenten en fruit.
Andere antioxidanten die hoog scoren in de pompoen zijn vitamine C en E. Door de grote hoeveelheden antioxidanten is pompoen een krachtige ontstekingsremmer. Er zijn zelfs onderzoeken dat pompoen extract, dus pompoen als supplement, een positieve uitwerking heeft bij bepaalde vormen van kanker als bijv. van de prostaat.
Brainfood
Wat belangrijk is om ALA goed om te kunnen zetten naar EPA en DHA vetzuren, is dat er voldoende vitaminen en mineralen aanwezig zijn neem; de vitaminen C, E, B3, B6 en magnesium plus zink. Is dit niet het geval dan lukt het omzetten niet makkelijk. Daarom is het altijd raadzaam een goede multi-vitamine te gebruiken aangezien onze voeding jammer genoeg niet meer voldoende voedingsstoffen bevat die dagelijks nodig zijn. Klik hier om naar een goede multi-vitamine te gaan.
Walnoten, lijnzaad, koolzaadolie zijn net als pompoen rijk aan alfalinoleenzuur.
Weg met die zwemband
Vooral mensen met een verhoogde bloedsuiker hebben profijt van een dagelijkse portie pompoen. Dit komt omdat de b-vitaminen die in pompoen aanwezig zijn het niveau van de bloedsuiker reguleert. Ook hebben groenten die familie zijn van de komkommerfamilie de kracht de alvleesklier te stimuleren insuline af te geven. Dit voorkomt dat de alvleesklier actief blijft en niet minder gaat werken. Zelfs de reguliere geneeskunde vindt dit een verstandige oplossing voor mensen met diabetes 2. Lekker die alvleesklier blijven prikkelen insuline te spuiten zó voorkom je dat een suikerziekte op de loer komt te liggen.
Plus daarbij is de grote berg vezels die in pompoen zitten complex dat wil zeggen dat ze langzaam omgezet worden tot energie waardoor je geen last zult hebben van een energie-dipje maar ze geven je ook langer een vol gevoel. Wat die snaai-momenten verminderd. Een paar vliegen in één klap.
What’s up doc?
Je hebt vast weleens gehoord dat wortels goed zijn voor je ogen? Dit geldt ook voor pompoen die bevatten namelijk allebei carotenoïden, die flink in pompoen aanwezig zijn. Deze zijn van groot belang voor je gezichtsvermogen, breinfunctie en dat je goed kunnen blijven horen. Carotenoïden zijn er in verschillende soorten, maar degene die je nodig hebt om goed te kunnen blijven zien en horen is β-caroteen/bèta-caroteen. Deze vorm van carotenoïden kan de lever goed omzetten naar vitamine A wat je gehoor en zicht optimaliseert.
Om gezichts- en gehoorverlies te voorkomen zal je regelmatig groenten en fruit dienen te eten die carotenoïden bevatten. Wortels, pompoen, mandarijnen, mango’s, broccoli, spinazie, kervel, bieslook etc.
Zaden of pitten?
Als je bij tijd en wijle een pompoentje knapt dan weet je dat er een handvol zitten in zit. Er zijn zelfs pompoenen die meer dan 500 pitten bij zich dragen. Deze pitten hebben dezelfde positieve eigenschappen en stoffen als de pompoen zelf. Ook best logisch aangezien de pompoen gegroeid is uit één van deze pitjes.
Veel noten, zaden en pitten bevatten magnesium. Pompoenpitten zijn daar ook een goede bron van. Magnesium kan jouw lijf goed gebruiken om de bloeddruk optimaal te houden, je hart op de juiste manier te laten pompen maar ook heeft het invloed op onze bloedsuikerspiegel.
Zelf pompoenpitten roosteren doe je zo:
Snijd de pompoen doormidden.
Verwijder de pitten uit de pompoen en haal zoveel mogelijk van de draden eraf.
Verwarm de oven op 150 graden.
Meen de pitten met een eetlepel olijfolie of kokosolie.
Leg de pompoenpitten op een bakblik zonder bakpapier.
Rooster de pitten zo’n 20/25 minuten in de oven.
Wil je wat extra pit? Meng dan wat kruiden of specerijen door het bakvet voordat de pitten de oven ingaan.
Bewaren en rijpheid
Pompoenen zijn keihard dus is het heel lastig te voelen of ze rijp zijn. Toch is er een manier om dit te weten te komen. Kijk of je een pompoen kunt kopen waar nog een steeltje aan zit. Als deze steel groen is dan is de pompoen rijp en goed voor consumptie. Is die steel droog en dor, dan kun je de pompoen beter laten liggen. De smaak is dan vele malen minder dan wanneer deze rijp is.
Pompoen is een vrucht die behoorlijk lang bewaard kan worden. Zeker als je ‘m droog en donker bewaard kan ie wel 3 maanden blijven liggen tot dat je er iets lekkers van gaat maken.
Soorten
Dit is een belangrijk punt want er zijn heel veel verschillende soorten pompoen die er ontzettend mooi en grappig uitzien alleen niet alle pompoenen zijn eetbaar. Er zijn soorten die alleen maar geteeld worden voor de sier zoals voor Halloween of gezellige herfststukjes. Kablassen en sierpompoenen zijn degene die je beter niet kunt eten. Als je op zeef wilt spelen koop dan de gewone, fles-, Hokkaido (die met die diep oranjeschil of Kabocha pompoen. Deze pompoen zijn het lekkerst. Kies je per ongeluk toch een andere soort die je veel minder vaak tegenkomt, wat ook een reden heeft omdat deze veel minder lekker smaken. Het mooie van pompoenen is dat je in z’n geheel kunt eten. Dus ook de schil. Alhoewel in sommige gerechten het qua kleur mooier is alleen het vruchtvlees te gebruiken. Dan dien je de pompoen wel te schillen.
Recept Pompoen Kaasfondue
Je hebt nodig voor twee personen:
één middelgrote pompoen
een klein rood uitje
2 tl bouillonpoeder
1 eetlepel olijfolie
een zak met een mix van 3 verschillende kazen
200 ml droge witte wijn
peper
zout
evt. Een scheutje Kirsch en/of citroensap
gekookte broccoliroosjes
reepjes rode en gele paprika
halve komkommer in repen gesneden
verschillende kleuren wortel in repen gesneden
een vel bakpapier
En zo maak je de pompoen kaasfondue:
Snijd de bovenkant van de pompoen. Verwijder alle pitjes, deze mogen weg. Schrap of snijd flink wat vlees uit de pompoen. Je hebt ongeveer 200/250 gram pompoen nodig. Snijd het pompoenvlees fijn.
Bewaar de pompoen met deksel om de kaasfondue in op te dienen.
Snijd het uitje fijn. Zet een kookpan op het vuur met een eetlepel olijfolie. Fruit hier het uitje in aan.
Voeg de pompoen, bouillonpoeder, beetje peper en een scheutje water bij het uitje.
Deksel op de pan en laten sudderen tot de pompoen zacht is.
Haal de pan van het vuur en pureer de pompoen. Op smaak brengen met zout en peper en apart zetten.
Zorg dat je alle groenten gewassen en gesneden hebt voordat je de kaasfondue bereid.
Vergeet niet de broccoli beetgaar te koken.
Nu de kaasfondue.
Zet een kookpan op het vuur. Kook de wijn in de pan. Als de wijn kookt mag de kaas erbij. Roer dit zachtjes door elkaar tot een gladmengsel. Laat dit kort koken.
Voeg dan evt. De Kirsch en/of citroensap toe. Beetje peper naar smaak.
Neem de uitgeholde pompoen en het bakpapier. Knip een strook van het bakpapier zodat je een vierkant overhoudt. Vouw alle punten naar achteren en drampeer het bakpapier in de pompoen. Zie foto.
Giet de kaasfondue in de pompoen en roer daar voorzicht een flinke eetlepel pompoenpuree doorheen.
Serveer alle groenten naast de pompoen evenals de overgebleven pompoenpuree.
Als je na het eten van deze verrukkelijke kaasfondue nog een suggestie wilt om iets met de resterende pompoen te doen? Hier nog een recept voor je!
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26976217/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25008466/
Comments