top of page
  • Foto van schrijverDe KoelkastCoach

Essentiële voedingssupplementen

Ons lichaam is opgebouwd uit verschillende bouwstenen. Vitaminen en mineralen zijn daar belangrijke onderdelen van. Vitaminen en mineralen kan ons lichaam (bijna) niet zelf aanmaken. Door zo gevarieerd mogelijk te eten voor zie jij jouw lichaam, en dan vooral je lichaamscellen van de een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen.


De afgelopen jaren is er een verschuiving geweest als het gaat om voedingsstoffen. Hierdoor bevat onze voeding niet meer de hoeveelheden voedingsstoffen zoals vroeger. Eén van de oorzaken is dat ons eetpatroon aanzienlijk veranderd is. Ga maar eens 100 jaar terug, toen waren de voorverpakte maaltijden nog niet voorhanden.Gezond en gevarieerd eten plus iets extra’s

Een volwaardig gezond eetpatroon bestaat uit de juiste balans als het gaat om gezonde vetten, eiwitten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Omdat ons lichaam constant in ontwikkeling is heeft het continu nieuwe voedingsstoffen nodig. Zodat de cellen kunnen worden afgebroken en opgebouwd. Als er een tekort ontstaat aan vitaminen en mineralen dan kunnen er allerlei lichamelijke klachten de kop opsteken.

Door wat meer aandacht te besteden aan gezonde voeding met daarbij wat extra vitaminen, zorg je ervoor dat je jouw immuunsysteem verbetert en versterkt.


Aanbevolen Dagelijks Hoeveelheid

Jammer genoeg is er nog veel onwetendheid over extra voedingssupplementen. De welbekende ADH oftewel aanbevolen dagelijkse hoeveelheid dateert uit de jaren ‘30. Ruim 70 jaar later is deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid nog steeds niet aangepast. Terwijl de bodem waarop wij onze gewassen laten groeien minder rijk is, er gebruik wordt gemaakt van kunstmest, antibiotica, gewassen versnellers, pesticiden etc. De stikstof uitstoot en andere milieuvervuiling zijn behoorlijk toegenomen. Zo zijn er nog een heel scala aan “aardverschuivingen” die niet bevorderlijk zijn als het gaat om onze voeding. Sterker nog, deze veranderingen hebben grote invloed op de kwaliteit en vooral op de hoeveelheid voedingsstoffen die onze voeding rijk is.


Doordat er steeds meer voedsel nodig is, raakt de aardbodem schaars aan grondstoffen. De overproductie zorgt voor tekorten. Vandaar dat extra voedingssupplementen naast een gezond voedingspatroon een verstandige keuze zijn. Gedegen onderzoeken van de TNO/SOE laten dit zien.


De wereldberoemde professor Walter Willett roept het al tijden; “Een kwalitatief hoogwaardige multi-vitamine mineralen complex en is de beste levensverzekering.”


Hoe weet je nu wat je extra dient te nemen?

Dit is een lastige vraag omdat dit voor iedereen anders is. Toch zijn er aantal dingen die je wel standaard dagelijks kunt nemen. Neem zoals hierboven beschreven dagelijks een hoogwaardige multivitaminen. Een hoogwaardige multivitaminen koop je niet bij een simpele drogist. De meeste multi vitamines die hier verkocht worden bevatten hulpstoffen en weinig werkzame stoffen. Hulpstoffen zijn een stuk goedkoper dan werkzame stoffen. Vandaar dat deze merken een stuk goedkoper zijn voor je portemonnee. Het enige is dat je een supplement binnenkrijgt waarvan maar een klein percentage opneembaar is. De rest is gewoonweg opvulling.


Vitamine C

Vitamine C is een van de belangrijkste vitamine in een multivitaminen. Deze vitamine wordt helaas nog erg onderschat. Veel huisartsen en ziekenhuizen zouden er goed aan doen al hun patiënten extra vitamine C voor te schrijven.


Vitamine C is er natuurlijke antioxidant. Antioxidanten Zijn stoffen die ons lichaam nodig heeft om ongunstige en ziekteverwekkers op te ruimen. Als je te weinig van deze stof in je lichaam hebt, hebben bacteriën virussen en andere ziekteverwekkers vrij spel.


Veel mensen zijn nog steeds van mening, dat als ze ziek zijn, extra glaasje versgeperste sinaasappelsap voldoende is. Uiteindelijk kom je dat griepje je wel te boven, alleen kun je door een hogere doses vitamine C het ziekteproces verkorten.


Een tekort aan vitamine C

Veel lichaamsprocessen gebruiken vitamine mineralen om goed te kunnen functioneren en nog optimaler te zijn. Magnesium is een belangrijke maar ook vitamine C. Er zijn heel veel lichamelijke aandoeningen die tekort aan vitamine C als oorzaak hebben. Neem scheurbuik bijvoorbeeld dit is absoluut een teken van een tekort aan vitamine C.


Vitamine C is noodzakelijk voor het behoud van gezonde cellen en weefsels. Het helpt zware metalen geen grip te geven in ons maagdarmkanaal. Vitamine C komt vooral voor in onze lever en spieren. Het is op allerlei plaatsen terug te vinden in ons lichaam. Vandaar dat je er ook flink wat van nodig hebt. Weefsels, pezen, gewrichten, je huid, je hart en bloedvaten maar ook neurotransmitters, cholesterol en je immuunsysteem gebruiken vitamine C.

Versgeperst sinaasappelsap

Een glas versgeperst sinaasappelsap bevat slechts 100 mg vitamine C. Een veel te lage doses om alle tekorten aan de vullen. En dan hebben we nog niet eens over de hoeveelheid suikers weer in een glas versgeperst had zitten. Doordat jouw lichaam een groot verbruiker is van vitamine C kun je er bijna geen overschot aan hebben. Mocht die er wel zijn dan wordt deze via je ontlasting eruit gegooid. Let op, dit is niet met alle vitaminen.


Advies:

Door jezelf iedere 2x 500mg vitamine C extra te geven word je huid mooier, je vermoeidheid wordt minder, neerslachtige gevoelens worden de laan uit gestuurd, stress en chronische ontstekingsziekte worden aangepakt.

De biologische beschikbaarheid en opneembaarheid van een supplement zijn zeer belangrijk. De biologische beschikbaarheid zegt iets over het deel van de stof dat goed door het maagdarmkanaal wordt opgenomen. Ook of een stof volledig synthetisch of biologisch is speelt hierbij een rol. Veel vitaminen en mineralen versterken elkaar maar er zijn er ook die elkaar of medicatie in de weg zitten. Koop dus altijd een hoogwaardig voedingssupplement op advies van een deskundige op dit gebied.


N.B.: Extra voedingssupplementen zijn er altijd een aanvulling op een gezond eetpatroon en mogen nooit als vervanging dienen.


Soorten voedingssupplementen:


Multi vitaminen:


Voor actievelingen:

Voor jongeren en jonge volwassenen:

Voor mannen:

Voor vrouwen:

Vitamine C:

Vitamine C met extra weerstand ondersteuning:


1.479 weergaven0 opmerkingen

Bình luận


bottom of page