top of page
  • Foto van schrijverDe KoelkastCoach

Zo sla je geen flater deze kerst!



Het kerstdiner staat voor de deur... burb! Nee hoor maak je geen zorgen, met deze tips komt het helemaal goed dit jaar.

Ieder jaar is het weer een uitdaging iets verantwoords en lekkers op tafel te zetten. Ik ben er eigenlijk altijd al flink wat weken van te voren mee bezig, gewoon omdat ik het leuk vind.

De afgelopen jaren ontving ik regelmatig de vraag hoe het kerstdiner iets gezonder te maken. Voor veel mensen is het namelijk vaak zo’n enorm vreet- en zuipfestijn. Met als resultaat dat je na de eerste paar gangen al geen pap meer kunt zeggen. Persoonlijk vind ik dat écht onnodig. Door iets gezondere gerechten te maken heb je minder last van een vol gevoel en hoef je je ook niet zo druk te maken over die extra kilo’s die er die dagen misschien wel bij komen.

Om je een handje te helpen laat ik je zien hoe mijn kerstdiner er in grote lijnen uit gaat zien. Als ik eerlijk ben, dan houd ik ervan flink uit te pakken, maar dat is natuurlijk ieder zijn eigen keus.

Aperitief:

Ik maak dit jaar iets luchtigs met fruit. Een versgeperste appelsap in de slowjuicer, maar je kan dit natuurlijk ook in de blender maken. Zorg dan wel dat je wat extra water toevoegt. Voor de volwassen: neem je een mooi glas en vul je deze tot de helft met verse appelsap en de helft prosecco/cava. Doe er een paar rode vruchtjes in en je hebt een super aperitief. Voor de kindjes maak je hetzelfde maar dan alleen met appelsap.

Je kan ook een paar stervruchten kopen en deze in plakjes snijden en op ieder glas prikken.

Brood en smeersels:

Serveer i.p.v. brood met smeersels, gewoon vers gesneden komkommer, paprika, wortel en bleekselderij met wat hummus en eventueel een zelfgemaakte tapenade. Zo voorkom je dat iedereen zich helemaal vol eet, voordat jouw overheerlijke hoofdgerecht op tafel komt.

Voorgerecht:

Mijn voorkeur gaat naar een licht voorgerecht. Dit jaar maak ik een soort zalmtartaar. Gerookte of verse zalm heel fijngesneden, gemengd met fijngesneden avocado blokjes, tomaat, appel en een lente-uitje. Dit goed mengen met een beetje honing, citroensap, balsamicoazijn, peper en zout.

Dit kun je leuk in een laag glaasje serveren met wat rucola of andere sla onderop. Garneer met verse peterselie.

Hoofdgerecht:

Het hoofdgerecht hoeft absoluut niet ingewikkeld te zijn. Het is juist leuker en gezelliger als je lekker met je familie en vrienden kunt kletsen i.p.v. de halve avond in de keuken te staan.

Daarom is dit mijn suggestie; gegrilde groenten met zoete aardappel uit de oven met een stukje vis of vlees. Licht en gezond! Je maakt gewoon een bakplaat vol groenten met de kruiden die jezelf lekker vindt. Zorgt dat deze ’s morgens al zo goed als gaar zijn zodat je ze alleen nog maar hoeft op te warmen.

De vis of het vlees gril je pas à la minute en je hebt een voortreffelijk diner. En mocht je er een sausje bij willen dan is een verse aiiloli of knoflooksaus een prima keuze. Wil je het gezond houden doe je dit gewoon lekker niet.

Besprenkel de vis met wat vers citroensap en het vlees blus je af met wat van het bakvet.

Nagerecht:

Omdat het voorgerecht en hoofdgerecht behoorlijk licht zijn, ga ik voor een brownie. En dan off course... toch iets met een gezond randje. Als voedingsdeskundige maak ik geregeld gezonde, makkelijke recepten. Daar is dit brownie recept er eentje van. Als nagerecht voor na het kerstdiner geef ik er een bolletje vanilleijs bij. Serveer de brownie nog een beetje warm dan weet ik zeker dat je punten scoort.

Brownie gemaakt van chocola en groenten:


Wat heb je nodig voor één bakplaat met brownie:

  • 100 gram chocola van 85% cacao

  • 3 eieren

  • 1 avocado

  • 1 tl citroenrasp

  • 50 gram cacaopoeder

  • 300 gram winterpeen of 150 gram geraspte wortel

  • 200 gram dadels

  • 150 gram amandelmeel

  • 1 tl natriumbicarbonaat/wijnsteenbakpoeder

  • 1 vel bakpapier

Voor de topping:

  • 100 gram chocola van 85% cacao

  • 4 el kokospalmsuiker

  • 2 el ongebrande amandelen

Wel de dadels ongeveer 15 minuten in een schaaltje met heet water.

Verwarm de oven op 180°C. Zet een pan met water op het vuur waar boven een schaal kan hangen, zodat je daarin de chocola kan smelten.

Schil de winterpeen en rasp deze fijn. Pel de avocado en snijd in blokjes. Giet de dadels af en doe deze samen met de avocado, eieren en wortelrasp in een keukenmachine of maatbeker met staafmixer. Meng dit alles tot een glad mengsel.

Schep het mengsel in een grote kom.

Voeg 50 gram cacao, de tl citroenrasp, amandelmeel en natriumbicarbonaat bij het mengsel en spatel alles er zachtjes doorheen.

Smelt 100 gram chocola (au bain marie) in een kom boven de pan met heet water.

De chocola mag bij het 'deeg', ook dit spatel je er zachtjes doorheen.

Bedek een ovenschaal met bakpapier. Giet het deeg in de ovenschaal en verdeel dit tot een dikke plak van anderhalve centimeter.

Plaats de ovenschaal voor ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Checken of de brownie gaar is? Haal de ovenschaal uit de oven en druk zachtjes met je hand op het deeg. Als het deeg mee veert dan is je deeg klaar en mag je 'm 30 minuten laten afkoelen.

Topping:

Smelt de laatste 100 gram chocola samen met de kokospalmsuiker in een schaal weer boven een pan met heet water, voeg 2 el water toe zodat je een smeuïg mengsel krijgt.

Verdeel de gesmolten chocola over de brownie. Hak de amandelen fijn en garneer je brownie met de amandelen.

Serveer er een beetje ijs bij en je hebt een voortreffelijk kerstnagerecht!

​Via deze weg wens ik je fijne en gezellige feestdagen. Maak er iets moois van en geniet volop!

Lieve groet,

Sabine Leijten | De KoelkastCoach

Ps. Voor een lekker en makkelijk 5-gangen kerstdiner: Klik hier!


193 weergaven
bottom of page