
Eindelijk mag er weer gevoetbald worden, het Europees Kampioenschap is in volle gang. De spanning loopt soms hoog op tijdens de wedstrijden. Iets knagen of een hapje nemen kan dan een verademing zijn. En wat wil? Door te kauwen blijf je geconcentreerd en gefocust, daarom vind je hieronder een aantal gezondere oranje hapjes.
Frituur snacks:
Heel veel Nederlanders stomen het frituurvet hoog op voor tijdens de wedstrijden van het Nederlands elftal. Bitterballen staan bovenaan als het gaat om gefrituurde snacks. Om wet dit jaar veel meer binnen en stil hebben gezeten, kan een gezonder gebakken hapje geen kwaad. Je dient er wel even de tijd voor te nemen en met beleid deze wortelkoekjes te maken.
Wortelkoekjes:
Je hebt nodig voor minimaal 10 wortelkoekjes:

80 gram zoete aardappel zonder schil
80 gram gewone aardappel zonder schil
50 gram wortelrasp
100 gram geraspte belegen kaas
2 volle el amandelmeel
1 ei
1 tl Italiaanse kruiden
peper en zout naar smaak
flink wat olijf- of kokosolie om in te bakken
Rasp de aardappel, zoete aardappel en evt. de wortel mocht je hier hele wortels voor nemen. Leg dit alles op keukenpapier en laat het liefst een uurtje uitlekken.
Alles het vocht voor een deel onttrokken is, dan doe je alle ingrediënten, alleen de olie niet, in een kom. Meng alles goed door elkaar.
Plaats een koekenpan op middel vuur. Voeg hier de olie aan toe.
Schep met een lepel een bolletje van het wortelmengsel op je hand. Maak met je handen er een koekje van ongeveer 7 cm van. Druk het vocht er een beetje uit. Herhaal dit met de rest van het mengsel.
Bak de koekjes voorzichtig aan één kant bruin. Draai ze met beleid om en druk deze heel zachtjes wat platter. Bak de koekjes ook aan deze kant bruin. Laat de koekjes uitlekken op wat keukenpapier.
Chips:
Wokkels, nibbits, paprika chips etc. Kunnen natuurlijk niet ontbreken op de salontafel. Toch is het begrijpelijk dat je ook hier een gezondere variant voor wilt aanschaffen. Je kunt natuurlijk zelf groentefrites of chips maken maar dat is ook weer een werkje. Daarom zijn de kant en klare groentechips of chips gemaakt van linzen- en/of kikkererwten een prima vervanger en nog lekker ook.
Nootjes:
Borrelnootjes zijn in Nederland niet weg te denken bij een feestje of vrijdagmiddagborrel. Jammer genoeg zijn pinda’s niet zo lekker verteerbaar voor ons mensen. Ook het knapperige laagje van de borrelnoot is natuurlijk af en toe best lekker maar houd er rekening mee dat je een behoorlijke schep suikers binnenkrijgt met die hand borrelnoten die je in één keer naar binnen hapt.
Een goed alternatief zijn pistachenootjes of (gerookte) amandelen. Dit zijn noten die rijk zijn aan gezonde vetzuren waar je vetverbranding een duwtje van krijgt. Ook zijn ze rijk aan magnesium wat een ontspannende werking heeft. Lekker om niet oververhit te raken tijdens die sidderende wedstrijden. Nog wat lekkere oranje hapjes die niet al te veel tijd kosten...
Oranje gevulde eitjes:

Dit heb je nodig voor 10 gevulde eitjes
5 hardgekookte eieren
1 el mayonaise liefst suikervrij
1 volle et crème fraîche
1 tl mosterd
1 tl ketchup
snuf kerrie- en paprikapoeder
een beetje bietenpoeder om er een oranje mengsel van te maken.
Snijd de gekookte eieren doormidden.
Haal het eigeel eruit en prak dit door een fijne zeef boven een kom.
Meng alle ingrediënten door het eigeel en plaatst dit in de koelkast tot je de eitjes op gaat dienen. Pas dan spuit je de eitjes op, anders lopend de vulling eruit.

Gevulde oranje voetbal:
Om toch wat extra groenten te serveren en een leuke oranje voetbal op tafel te zetten is dit recept een makkelijk en snel te maken idee.
Je hebt nodig voor 4 kleine gevulde sinaasappels:
4 sinaasappels
80 gram geraspte wortel
80 geraspte witte kool
1 el crème fraîche
1 el suikervrije mayonaise
2 el witte balsamicoazijn
½ mosterd
1 tl honing
peper en zout
Snijd de bovenkant van de sinaasappel, zoals op de foto. Hol de sinaasappels voorzichtig uit. Bewaar een beetje van het vocht om een dressing te maken voor de wortel-koolsalade. Teken met een marker het patroon van een voetbal op de sinaasappel. Om de voetbal goed te kunnen laten staan, snijd je ook een plakje van de onderkant.
Meng in een kom 2 el sinaasappelsap, honing, crème fraîche, mayonaise, witte balsamico azijn plus wat peper en zout.
Dan mogen de wortel en kool erbij. Meng alles goed door elkaar. Proef eerst de salade voordat je de sinaasappels ermee vult. Misschien wil je ‘m wat zoeter of juist zuurder. Voeg dan gerust iets extra’s toe.
N.B. als je de sinaasappels van tevoren maakt, houdt er dan rekening mee dat de salade zachter en zoeter wordt door de sinaasappel
Oranje drankje:
Een heerlijk gezond drankje wat je kunt serveren is wortelsap gecombineerd met appel- of sinaasappelsap. Het lekkerst is het natuurlijk als je dit zelf maakt in een sapcentrifuge of slowjuicer. Heb je niet zo’n apparaat in huis dan kun je ook kant en klare wortelsap mengen met verse jus d’orange. Gewoon van allebei de helft en het kan op tafel. Wil je er een alcoholisch drankje van maken voeg er dan een scheutje wodka aan toe.
GRATIS 49 Tips Voor Een Gezond Eetpatroon:
Comments