top of page
  • Foto van schrijverDe KoelkastCoach

Gourmetten, hoe gezond is het?


Gourmetten met de kerst, wie is er niet groot mee geworden. Bijna iedereen heeft wel een gourmetstel in de kast staan, die er vaak alleen maar uitkomt voor de feestdagen. Ik kwam er zelf achter dat die van ons bedekt was onder een behoorlijke laag stof en schimmel. Zó vaak wordt ie gebruikt.


Als je de gemiddelde Nederlander vraagt wat erop tafel staat tijdens het gourmetten, dan zegt 90% van de mensen vlees, vlees en nog eens vlees. Allerlei soorten door elkaar met flink wat whiskysaus en een stuk stokbrood met kruidenboter. Groenten als; paprika, champignons en ui staan er vaak mooi gesneden bij, maar worden vrijwel onaangeroerd weer verpakt om er de volgende dag een omelet van te maken.


Waarom is gourmetten een soort vleesfestijn geworden in de afgelopen jaren? Want er zijn best een hoop gezondere en/of vegetarische dingen te maken die in plaats van een kant en klare vleesschotel op tafel kunnen.

In dit artikel lees je de gezonde voor- en nadelen van een doorsnee gourmetschotel en een aantal suggesties die je heel makkelijk zelf kunt maken, om er een gezondere draai aan te geven.


Steeds meer:


Een doorsnee portie vlees per persoon per gourmetbeurt ligt tussen de 300 à 400 gram vlees als je een gourmetschotel koopt of bestelt. Een flinke portie als je het vergelijkt met een “normale” portie vlees, wat rond de 125 gram per dag ligt.


Uit onderzoek is gebleken dat wij Nederlanders de afgelopen jaren weer meer vlees zijn gaan eten. Er was een aantal jaar een kleine daling, maar die zijn we flink gaan inhalen. Kerst helpt dit gemiddelde goed omhoog. Zeker als je nagaat dat één derde van de Nederlanders die grillpan tevoorschijn haalt tijdens de kerstdagen.


Dit jaar, door de corona-crisis, voelen veel mensen zich slachtoffer en mag de gourmetschotel nog wat meer uit de broek hangen dan voorafgaande jaren. Slagers en supermarkten zetten zich schrap voor het massaal inslaan van die veel begeerde schaal.


Rood vlees:

Vlees en dan vooral rood vlees heeft een aantal goede en minder goede eigenschappen. Onder rood vlees valt het vlees dat afkomstig is van koeien en kalfjes, schapen en lammetjes, geiten, varkens, paarden en wild als hert, ree, eend etc.


Voedingsstoffen:


Er zijn een aantal positieve eigenschappen aan het eten van vlees. Eén daarvan is dat rood vlees behoorlijk wat B vitaminen bevat. B vitaminen zijn nodig om ons DNA te vernieuwen, onze cellen te herstellen, de aanmaak van nieuwe bloedcellen te stimuleren en onze hersenfunctie te verbeteren/reguleren.


Ook bevat rood vlees veel ijzer. IJzer is een mineraal dat helpt zuurstof via ons bloed te transporteren. Het ondersteunt dat we normaal groeien en ons op een goede manier ontwikkeling. IJzer heeft ook een andere functie en dat heeft te maken met de aanmaak van neurotransmitters als dopamine en serotonine oftewel voor de aanmaak van gelukshormonen. IJzer is daarbij de essentiële factor.


Bewerkt:


Als je een gourmetschaal weleens onder de loep hebt genomen dan ligt hier vaak vlees op als; shoarma, kleine slavinken, hamburgertjes, worstjes en een verdwaald stukje kipfilet. Veel van deze vlees soorten zijn bewerkt, want er worden geen kant en klare slavinken gekweekt. Door het bewerken van vlees wordt er veel zout, suiker en andere conserveringsmiddelen aan toegevoegd. En dan heb ik het nog niet eens over de ongezonde vetten die in dit vlees aanwezig zijn.


Risico's:


Jammer genoeg gaat het eten van vlees en dan vooral bewerkt vlees niet zonder gezondheidsrisico’s. De WHO (World Health Organization) claimt zelfs dat er een aannemelijk verband is tussen darmkanker en iedere dag rood vlees eten. Het risico op darmkanker wordt verhoogd als je dagelijks 100 gram of meer vlees eet.

Diabetes 2 en vaatvernauwing staan eveneens in verband met te veel en te vaak vlees eten. De ontstekingsreactie die er ontstaat is hier de oorzaak van. Wat van groot belang is als je toch vlees eet, dat je er een flinke pan met groenten of een salade naast zet. Dan wordt het verteren van vlees iets makkelijker voor je spijsvertering plus het voorkomt dat je lijf gaat verzuren.


Klimaat:


Regelmatig vlees eten heeft enorm veel invloed op ons klimaat. Rundvlees is vooral de boosdoener. Dat vraagt veel van de natuur denk aan bomen die er gekapt moeten worden om plaats te maken voor deze dieren, het energieverbruik gaat omhoog, het broeikaseffect stijgt, de hoeveelheid water die er gebruikt wordt om een kilo rundvlees te maken is bizar veel namelijk; 15.500 liter water. Om een kilo kippenvlees te maken ligt het gemiddelde rond de 4000 liter. 30% van de alle milieu en klimaat problematiek wordt veroorzaakt door het bewerken en maken van ons voedsel. Toch iets om eens bij stil te staan, een mooie kerstgedachten.


Stel zelf je gourmetschaal samen:


Gelukkig zijn we veel aan huis gebonden dit jaar dus meer tijd en ruimte om zelf dingen klaar te maken. Maak dan ook een andere keuze als het gaat om die gourmetschaal. Kies het liefst voor biologisch vlees als je toch graag vlees wilt eten. Koop zelf kipfilet, biefstuk en evt. een stukje varkenshaas en snijd daar zelf kleine stukjes van. Maak zelf van het soort vlees dat jij lekker vindt, kleine hamburgertjes. Dit kan snel en simpel in een keukenmachine. En mocht je ervan houden leg dan de nadruk iets meer op groenten dan op het vlees.


Sausjes:


Tijdens het gourmetten staat de tafel vol met sausjes en boter om in te bakken. Kant en klare sausjes staan stijf van de geur-, kleur-, en smaakstoffen. Terwijl dit allemaal heel simpel zelf te maken is. Neem bijv. Knoflooksaus. Maak dit maar eens zelf met één deel volle Griekse yoghurt, één deel crème fraîche, fijngesneden knoflook (zoveel als jijzelf lekker vindt, zou rustig aan beginnen) en aardig wat verse fijngehakte peterselie. Peterselie en knoflook kun je ook ingevroren kopen, net zo lekker en makkelijk. Dit is een simpel en gezondere knoflooksaus en heel snel te maken. Maak ‘m wel een paar uur van tevoren dan kun je er evt. nog wat knoflook aan toevoegen, mocht het te weinig zijn.


Stokbrood:


Naast al het andere voedsel zetten wij ook altijd een mandje stokbrood op tafel. Vaak is dit brood al op voordat het gourmetstel warm is. Een goedkope manier om goed vol te zitten maar slim is het niet. Haal dat brood dit jaar eens van tafel en maak gevulde eieren als voorafje. Gezonder, lekkerder en voedzamer.


Groene pannenkoekjes:

Veel kinderen vinden zelf pannenkoekjes bakken tijdens het gourmetten een feest. Logisch, dan mogen ze zelf een beetje klooien met zo’n pannetje. Gewoon pannenkoekbeslag bevat geen voedingsstoffen alleen maar snelle koolhydraten en suikers. Doe het dit jaar eens anders.


Vervang het normale beslag eens voor een beslag gemaakt van 50 gram havermout, een rijpe banaan, twee eieren, beetje kaneel en een flinke hand spinazie. Al deze ingrediënten in een maatbeker en pureren met de staafmixer of in de blender. Merk je dat het beslag iets te dik is dan voeg je er gewoon wat water of melk aan toe. Roeren tot je de gewenste dikte hebt. Deze groene pannenkoeken hebben geen suiker of stroop nodig, omdat ze al zoet zijn gemaakt door de banaan en ze zien er ook nog eens feestelijk uit.


Ga voor meer groenten:


De kunst is om meer groenten te eten dan vlees, dat wordt een schitterende uitdaging. Er zijn heel veel mogelijkheden met groenten. Alleen dien je iets verder te kijken dan die standaard gourmetschaal. Probeer eens gevulde champignons te maken of uitgeholde tomaatjes die gevuld zijn met iets lekkers.

Ook kun je kiezen voor halloumi dat is een smeltkaas gemaakt van schapen. In plakken snijden en op de hete plaat leggen. Heerlijk met een stuk gegrilde paprika. Je ziet en leest, opties te over om dit jaar een gezonder gourmetfeestje te bouwen.


Wil je kerstinspiratie dan is dit e-book met 6 Gezondere Kerstrecepten iets voor jou.

Klik hier om het hele e-book te bekijken.


225 weergaven
bottom of page