top of page

11 Tips om je Gezonde Voornemens Vol te Houden!Het nieuwe jaar is alweer een weekje aan de gang. De reclames om gezonder en fitter 2017 te starten vliegen je om je oren. Toch zijn er maar weinig mensen die hun goede voornemens ook echt uitvoeren of vasthouden. Hoe komt dat toch?

Heel simpel: de lat wordt te hoog gelegd. “In 2 maanden 10 kilo afvallen, per direct stoppen met roken of vanaf 1 januari 3 x per week gaan sporten terwijl je jaren niet gesport hebt.”

Tof dat je zo gemotiveerd bent maar er ligt zo'n enorme druk op, dat veel mensen de goede voornemens vaak niet lang vol houden. Als je de onderstaande punten goed leest dan ben je één van de weinige die WEL dit jaar zijn goede voornemens in lost!

Hoe houd je jouw goede voornemens vol?

1. Notitieblok

Het klinkt misschien heel stom, maar je moet ervoor zorgen dat je op alle vlakken gestimuleerd wordt. En dat lukt niet als je in een saai boekje JOUW goede voornemens op gaat schrijven. Het werkt het beste als je hiervoor een mooi notitieblok aanschaft. Eentje die bij je past. Want wees nou eerlijk, je rijdt liever rond in een mooie auto dan een lelijke.

In dit notitieblok schrijf je jouw goede voornemens op. Je zult zien dat als je dit doet, je een stuk bewuster met jouw goede voornemens aan de slag gaat.. Serious business!

2. Realistisch

Je hebt nu als het goed is een aantal goede voornemens genoteerd op je mooie notitieblok J. Dan wordt het tijd om realistisch naar dit lijstje te gaan kijken. Ga rustig zitten en bekijk de voornemens die je hebt genoteerd. Zijn deze voornemens haalbaar? Leg je de lat niet te hoog? Of misschien ben je wel te soft voor jezelf en kan er nog iets aan toegevoegd worden zodat je een nog beter resultaat gaat behalen. Wees kritisch!

3. Top 3

Als je de bovenste 2 punten met zorg hebt uitgewerkt dan komt nu het leukste: jouw top 3 maken! Welke 3 goede voornemens zet je bovenaan je lijstje? Dit zijn de goede voornemens waar je de eerste periode naar toe gaat werken. Teveel goede voornemens lijden af. Bepaal welke voor jou op dit moment het allerbelangrijkste zijn of misschien wel noodzakelijk.

Het kan namelijk heel goed dat je voor je gezondheid meer dient te bewegen of juist gezonder te gaan eten, omdat er echt een aantal overtollige kilo’s vanaf moeten. Deze komen dus in jouw top 3.

4. Stappenplan

Het kan zijn dat jouw doelstelling voor dit nieuwe jaar werken aan een gezonde levensstijl is. Zet dit dan uit. Maak daar een stappenplan voor. Schrijf op wat je in de eerste week verandert wilt zien en voor de tweede week. Bouw dit zo op dat de stappen haalbaar zijn voor jezelf.

5. Datum

Ben je gestart op 1 januari met je goede voornemens? Nou, stop er maar mee want het is bewezen dat 1 januari geen geschikte dag is om te beginnen met goede voornemens. Je hebt namelijk net alle gezellige feestdagen gehad en waarschijnlijk komen er nog een paar leuke nieuwjaarborrels aan. Niet echt een handige tijd.

Daarnaast is de sociale druk die leunt op 1 januari, behoorlijk groot. Dit geeft een zwaarmoedig gevoel en zorgt ervoor dat veel goede voornemens niet vol gehouden worden. Dus kies een andere gezellige datum, waar jij je goed bij voelt en blij van wordt!

6. Voorbereiding

Goede voorbereiding is het halve werk. Dit is echt een feit! Als de koks van een keuken in een restaurant niet goed hun mise-en-place klaar hebben, voor het diner van die avond, dan draait de heleboel in de soep. Zo werkt het ook met goede voornemens. Als je 2 dagen van te voren opeens bedenkt; "Okay, overmorgen begin ik.." zonder daar goed bij stil te hebben gestaan. Wordt het vaak een fiasco.

Het is bewezen dat een goede voorbereiding op mentaal en fysiek vlak, ervoor zorgt dat je 50% meer succesvol zult zijn!

7. Veranderen

Een leef- of eetpatroon dat je in 30 jaar hebt ontwikkeld, kan nooit in 4 weken omgeturnd zijn. Daar dien je jezelf echt meer tijd voor te geven. Veel mensen denken dat ze in een paar weken tijd flink wat kilo’s kwijt kunnen raken. Dat kan ook zeker maar dit is niet geheel zonder risico. Teveel veranderingen in één keer kunnen wij mensen niet aan. Stap voor stap dan lukt het je zeker om die nieuwe levensstijl vast te houden.

8. Streng

Herkenbaar? Je MOET van jezelf 3x in de week sporten of je MOET zoveel kilo’s zijn afgevallen in een bepaalde periode. Dit opgelegde gedrag zorgt ervoor dat je van binnen gaat protesteren. MOETEN werkt bij veel mensen op hun allergiespieren. Je gaat er onbewust volledig tegen in verzet. Dit werkt averechts. Hiermee bereik je helemaal niets. Laat de teugels gewoon een beetje vieren.

9. Tussenstand

Niet bij de pakken neer zitten als het even niet helemaal gaat zoals je wilt. Want je bent op de goede weg. Kijk regelmatig achterom naar waar je vandaan komt en wat je tot nu toe hebt bereikt. Die tussenstand knoop je in je oren zodat je de volgende keer als je weer een dipje hebt, weet hoe goed je bezig bent!

10. Samen

Soms in het fijn om dingen samen te doen. Het kan heel goed zijn dat een familielid of vriend dezelfde goede voornemens heeft als jij. Ga dan samen de uitdaging aan en werken aan jullie doelstelling. Sowieso is het filteren van jouw goede voornemens aan een goede vriend(in), geen overbodige luxe. Die houdt je namelijk schep door er af en toe naar te vragen of je juist te wijzen op je valkuil als je in de verleiding komt.

11. Een pluim!

Zorg dat je naast je goede voornemens ook een beloning vaststelt aan het begin van dit traject. Zo heb je iets tastbaars en duidelijk waar je zo hard je best voor doet. Doe dit echt! Denk niet “nou, dat komt wel”. Nee, hup maak een wishlist op de pagina van je favoriete webshop of bepaal in welke restaurant je wilt gaan eten na het behalen van jouw goede voornemens of trakteer jezelf op een verrukkelijk gezond taartje.

Ter inspiratie vind je hier een recept van een overheerlijke gezonde cheesecake!

Een gezonde levensstijl wil iedereen,

daarom staat er een tof cadeautje voor je klaar!

Een GRATIS e-book 27 Geheimen voor een gezonde levensstijl. Download het boek op www.afvallenisleuk.nl

Het document printen? Dat kan klik hier!

Sabine Leijten – www.dekoelkastcoach.nl in opdracht van Basic-Fit.


183 weergaven0 opmerkingen

Yorumlar


bottom of page