top of page
  • Foto van schrijverDe KoelkastCoach

Waarom vallen mannen sneller af dan vrouwen?

Bijgewerkt op: 27 jul. 2023Overgewicht is een groeiend probleem voor onze samenleving. Het is niet alleen een esthetisch probleem, maar ook een gevaar voor de gezondheid. Hoewel mannen en vrouwen gevoelig zijn om aan te komen, hebben mannen toch wel vaker meer overgewicht. Dit komt door verschillende biologische, fysiologische en sociale factoren.


Het is geen geheim dat vrouwen vaak meer aandacht krijgen als het gaat om gewichtsverlies en hormonen, maar wat veel mensen niet weten, is dat mannen die willen afvallen ook te maken hebben met specifieke hormonale en fysieke uitdagingen.


In dit artikel lees je hoe dit precies zit, maar ook wordt er dieper ingegaan op waarom mannen vaker last hebben van buikvet dan vrouwen. Hoe hormonen een rol spelen bij het afvallen en de beste strategieën qua voeding en sport om gewicht te verliezen.


Bij mannen en vrouwen spelen hormonen een belangrijke rol bij heel veel lichaamsprocessen. Denk aan de voorplanting, stofwisseling, organen, weefsels, spijsvertering, groei, ontwikkeling, gedrag, vocht- en zoutregulatie maar ook de opslag van vet.


Verschillen in metabolische processen bij mannen en vrouwen


Mannen en vrouwen zijn verschillend op vele manieren, ook als het gaat om de stofwisselingsprocessen. Deze verschillen zijn belangrijk bij het begrijpen van hoe het lichaam werkt en waarom mannen en vrouwen anders reageren op bepaalde diëten en oefeningen.


Een essentieel verschil tussen mannen en vrouwen is hun lichaamssamenstelling. Mannen hebben over het algemeen meer spiermassa en minder vet dan vrouwen. Spiermassa verbrandt meer calorieën dan vet, zelfs in rusttoestand. Dit betekent dat mannen meer calorieën verbranden dan vrouwen, met als resultaat dat zij veel makkelijker en sneller vet verliezen.


Een ander verschil is de grootte van de organen. Mannen hebben over het algemeen grotere organen, zoals de lever, nieren en het hart, dan vrouwen. Deze organen hebben grotere stofwisseling in vergelijking met de organen van vrouwen, wat betekent dat mannen meer voeding nodig hebben om hun organen te onderhouden.


Daarnaast hebben vrouwen over het algemeen een breder bereik van fluctuaties in hormonale niveaus in vergelijking tot mannen, die meestal stabielere hormonale niveaus hebben. Dit kan invloed hebben op het gewichtsverlies en het vermogen om spieren op te bouwen. Bijvoorbeeld, tijdens de menstruatiecyclus kunnen vrouwen meer moeite hebben om vet te verliezen en spieren op te bouwen vanwege schommelingen in oestrogeen- en progesteronlevels.


Hoewel deze verschillen bestaan, is het belangrijk niet te vergeten dat ieder individu uniek is en dat er variatie bestaat binnen mannen en vrouwen. Het is dan ook essentieel om naar ieders individuele biologische verschijning en behoeften te kijken bij het bepalen van wat het beste past bij diëten en oefeningen. Met de juiste voeding en lichaamsbeweging kan iedereen hun gezondheids- en fitnessdoelen bereiken, ongeacht het geslacht.

Sociale en culturele factoren

Sociale en culturele factoren spelen ook een rol bij de ontwikkeling van obesitas bij mannen. Mannen worden vaak sociaal beloond met grotere porties en het consumeren van vet/suikerrijk voedsel. Dit komt vaker voor bij sociale gelegenheden zoals feestjes, waar mannen worden aangemoedigd meer of ongezond te eten. Vrouwen daarentegen krijgen vaak het tegenovergestelde bericht, waardoor ze zichzelf vaker beperken bij het eten vanwege het stigma dat gepaard gaat met overmatig eten.

Waarom mannen meer buikvet hebben

Het is een feit dat mannen doorgaans meer last hebben van buikvet dan vrouwen. Dit komt doordat mannen en vrouwen op verschillende manieren vet opslaan. Vrouwen slaan meer vet op in de heupen en dijen (oestrogeen), terwijl mannen het meer opslaan rond de buik (cortisol). Onderzoek heeft aangetoond dat dit kan worden toegeschreven aan verschillen in hormonen. Mannen hebben ook veel minder plaats om vet op te slaan, dus zij doen dit vaker in de buikholte.


Hoe beïnvloeden hormonen het afvalproces bij mannen?

Hormonen spelen een belangrijke rol bij het afvallen bij mannen. Er zijn specifieke hormonen die van invloed zijn op de eetlust, de stofwisseling en het energieverbruik, o.a.: testosteron, cortisol, insuline en groeihormoon. Cortisol wordt vaak aangeduid als het "stresshormoon" van het lichaam. Hoge niveaus van cortisol kunnen het lichaam overmatig afbreken en de stofwisseling vertragen, wat kan leiden tot gewichtstoename, in het bijzonder buikvet. Insuline speelt een belangrijke rol bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel, maar als de insulineproductie overmatig is, kan dit leiden tot gewichtstoename.


Groeihormoon heeft ons lichaam nodig om te vernieuwen en zoals de naam al zegt te groeien. Als er voldoende groeihormoon is dan is het vele malen makkelijker af te vallen en spiermassa op te bouwen. Testosteron, een hormoon dat voornamelijk geassocieerd wordt met mannen en hun mannelijkheid. Het is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van spieren, het libido en de algehele gezondheid van de man. Maar wist je dat testosteron ook een belangrijke rol speelt in het afvallen?


Mannen hebben doorgaans een hoger testosteron level dan vrouwen. Testosteron slaat zich net als cortisol op in de buikholte waardoor er een grotere kans is op meer buikvet. Een fijne eigenschap van testosteron is dat het juist de spiermassa verhoogt, wat weer de stofwisseling stimuleert en resulteert in gewichtsverlies. Maar als de testosteronspiegel bij mannen daalt, wat vaak gebeurt bij het ouder worden, kan dit juist leiden tot een toename van het buikvet. Maar hoe kan je als man je testosteronniveaus verhogen? 1. Krachttraining: Door regelmatig krachttraining te doen kan je je spiermassa vergroten en je testosteronniveaus verhogen. En dan vooral met veel gewicht benen trainen verhoogt de hoeveelheid testosteron, ook bij vrouwen. Het afwisselen van verschillende trainingen is de allerbeste keuze. De ene dag kracht en de dag daarna weer een volledige cardiotraining.


Wees consistent! Het is beter om te beginnen met een kleine hoeveelheid oefeningen en geleidelijk aan te werken aan meer intensieve workouts. Vermijd overtraining, want dit kan leiden tot blessures en burn-out. Let ook op de signalen van je lichaam en geef het de nodige rusttijd om te herstellen. 2. Slaap voldoende: Een goede nachtrust kan ook bijdragen aan een verhoging van je testosteronniveaus. Zorg dat je voldoende slaapt en probeer stress te vermijden. 3. Vermijd alcohol en roken: Alcohol en roken hebben een negatief effect op je testosteronniveaus, dus vermijd deze zoveel mogelijk. Al met al kan testosteron dus een belangrijke rol spelen bij het afvallen voor mannen. Door het verhogen van je testosteronniveau kan je je metabolisme verhogen en verbetert je algehele gezondheid.

Het belang van voeding voor mannen die willen afvallen

4. Eet gezond: Een gezonde en evenwichtige voeding kan ook bijdragen aan een verhoging van je testosteronniveaus. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten, vetten en koolhydraten binnenkrijgt. Als het gaat om afvallen, is voeding natuurlijk cruciaal. Het is belangrijk om te weten dat er geen enkel dieet is dat op iedereen van toepassing is, maar er zijn algemene richtlijnen die kunnen helpen om de beste resultaten te bereiken. Voor mannen die willen afvallen, is het belangrijk om te beginnen met het verhogen van de inname van eiwitten. Eiwitten hebben een hogere thermische waarde dan koolhydraten en vetten, wat betekent dat het lichaam meer calorieën verbrandt tijdens het verteren van eiwitten. Het is ook bekend dat eiwitten helpen om het hongergevoel te verminderen, zodat mannen minder snel geneigd zijn om te veel te eten. Het verminderen van de hoeveelheid bewerkte voedingsmiddelen en suiker kan ook bijdragen aan het verlagen van de inname van overtollige calorieën/voeding. Het is belangrijk om voldoende water te drinken en om praktische keuzes te maken. Dat kan betekenen om meer thuis te koken, te plannen wat je wilt eten en te zorgen voor voldoende voorbereidingstijd zodat je in staat bent om gezondere maaltijden te koken. Concluderend kan het verliezen van gewicht voor mannen een uitdaging zijn, maar er zijn concrete maatregelen die mannen kunnen nemen om hun gewichtsverlies te bevorderen. Het focussen op een gezonde voeding met een hogere inname van eiwitten, minder bewerkte voedingsmiddelen en suikers, in combinatie met consistent sporten en voldoende rust, kan leiden tot een gezond lichaamsgewicht. Het bewegen in de richting van een gezondere levensstijl is geen gemakkelijke taak, maar door kennis en consistentie te combineren, kunnen mannen hun doelen voor gewichtsverlies bereiken.

45 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page