Zijn de witte of groene gezonder? Komen de witte asperges daadwerkelijk van Hollandse bodem? Hoe komt het dat je urine ruikt na het eten van asperges? En wat zijn de verschillen tussen de witte en groene asperges? Dit alles lees je in dit artikel.
Herkomst van de asperge
Wij Nederlanders noemen de witte asperges dé Hollandse asperges, het witte goud. Maar toch vindt deze elegante witte groenten, als we de geschiedenis moeten geloven, zijn herkomst niet in Nederland. Er zijn muurschilderingen opgedoken uit Egypte waar de Farao een offer kreeg in de vorm van witte asperges.
Rond de 18e eeuw zijn de asperges met een flinke omweg in ons kleine kikkerlandje terecht gekomen. In eerste instantie begon men in Groningen met het telen van asperges. Na de tweede wereldoorlog, kwam de verschuiving naar het zuidoosten van ons land. De grond in Limburg is de perfecte bodem waar de witte asperge goed op gedijd. In Limburg bestaat de grond uit zand en/of zavel. Een goed doorlaatbare grond is nodig zodat de asperges makkelijk kunnen groeien en er voldoende ruimte is voor water om de asperges sappig te krijgen. De grond is van groot belang voor de natuurlijke smaak.
Asperges komen van de aspergeplant. Deze plant krijgt rode besjes, deze rode besjes zijn de zaadjes waar de asperges uitkomen.
Waarom het witte goud?
Als je denkt ik ga zelf ook eens asperges zaaien, om deze volgend jaar te oogsten, dan dien je er rekening mee te houden dat je het oogsten even op zich laat wachten. Het is nogal een klus om het witte goud te kunnen oogsten. Rond half maart dien je te beginnen met het zaaien van asperges. Een jaartje later dien je de asperges uit de grond te halen en in kleine geultjes terug te plaatsen. Dan heb je aanzienlijk veel geduld nodig want pas in het 4e tot het 10e jaar zijn de aspergeplanten opstoom om een royale oogst te verzorgen.
De naam het "witte goud" komt dus niet alleen door de zachte fluwelen smaak, maar ook de hoeveelheid geduld die je dient op te brengen en de handarbeid om de asperges te oogsten.
De asperges dienen te voldoende aan een bepaalde normen om het AA label te halen. Het AA-label is het beste van het beste. Deze classificering krijgt een asperges pas als deze een gesloten “kop” heeft, de diameter tussen de 20 en 28mm is en als deze mooi wit van kleur is. Alleen dan pas ontvang deze asperge de “AA” titel.
Het verschil tussen groene en witte asperges.
Het voornaamste verschil tussen deze twee is dat de groene boven de grond groeit en de witte onder de grond. Witte asperges worden, als zij onder de grond zitten ook nog eens, bedekt met zwart plastic. Zodat er geen zonlicht bij kan. Zodra de witte asperge licht ziet, verandert de kleur naar roze/blauw. Misschien heb je weleens zo’n gloed gezien over de witte asperge. Dan weet je dat er een klein beetje licht bijgekomen is.
Hoe langer de witte asperge licht ziet, hoe meer deze verandert naar die mooie groene kleur.
Witte asperges zijn zachter en minder sterk van smaak. Groene zijn wat stugger en sterker. De smaak is ook wat uitgesprokener. Groene asperges zijn het hele jaar verkrijgen, dat maakt deze groente dan ook iets minder speciaal, alhoewel de prijs deze groente juist weer specialer maakt. Witte asperges zijn alleen maar in de maanden april en mei verkrijgbaar. Koop de witte asperges het liefst aan het begin van het seizoen, dan zijn ze het verst.
Het verschil tussen de groene en witte asperge is dus de manier van groeien waardoor deze een andere kleur krijgt. Die groene kleur, is een groen pigment dat ontstaat door daglicht. Groene (blad)groenten bevatten chlorofyl, dit is een stof dat zware metalen aan zich bindt. Hierdoor kan het helpen ons lichaam te ontgiften.
Voedingsstoffen:
De bodem waarop asperges geteeld worden is van invloed op de smaak. De kop van de asperges is het belangrijkste als het gaat om voedingsstoffen. Dit is net zoals bij prei, in het groene bovenste deel zitten de meeste vitaminen en mineralen.
Vitaminen:
De kop van de asperge is goed gevuld met b-vitaminen. In het lijf van de asperge komen deze b-vitaminen ook wel voor, maar de kop spant de kroon. B-vitaminen zijn essentiële vitaminen voor ons mensen als het gaat om onze energiehuishouding, immuunsysteem, zenuwstelsel maar ook om ons cholesterol in toom te houden.
Mineralen:
Magnesium, kalium en calcium zijn eveneens rijkelijk aanwezig in asperges. Kalium is een belangrijk mineraal om de bloeddruk in balans te houden, het hart normaal te laten kloppen en voor een optimale spierfunctie. Magnesium houdt ons bloed dun, is fundamenteel aanwezig bij de koolhydraat-, eiwit- en vetstofwisseling, maar het helpt ook om te ontspannen. Calcium is dikke vrienden met magnesium. Deze werken met elkaar samen, een te kort van het één is vaak ook een te kort van het ander. Voor sterke botten en spieren heb je niet alleen calcium, maar ook voldoende magnesium nodig.
Asperges en afvallen:
Uit onderzoek is gebleken dat asperges van invloed zijn op onze insuline afgifte. Mensen die gediagnostiseerd zijn met diabetes type 2 kunnen baat hebben bij het eten van asperges. Asperges helpen de bètacellen (in de alvleesklier) die verantwoordelijk zijn voor de afgifte van insuline, beter hun werk te doen.
Tipje: Mocht je een keer bij een aspergeboer zijn, vraag dan ook eens om het blad van de plant. Het blad bevat mooie stoffen die ten gunste zijn van het metabool syndroom. Het metabool syndroom zorgt voor een verhoogde bloeddruk en bloedsuiker maar ook een verminderde vetstofwisseling. Het metabool syndroom is vaak een voorloper van diabetes type 2.
Inuline:
Naast de vitaminen en mineralen hierboven is inuline ook volop aanwezig in de asperge. Inuline is een water oplosbare vezel die ook wel als prebioticum wordt ingezet. Deze vezels stimulerende de goede darmbacteriën waardoor de opname van voedingsstoffen makkelijker en beter gaat. Vezels stimuleren de spijsvertering, ze geven je snel en lang een verzadigd gevoel. Je kunt het zien als een natuurlijke eetlust remmer.
Asperges bevatten heel weinig calorieën waardoor ze perfect zijn voor als je af wilt vallen. Tijdens het afvallen ontstaan er afvallen stoffen. Deze afvalstoffen moeten natuurlijk je lijf uit, dit kan het lichaam op verschillende manieren. Het toevoegen van extra ontgiftende stoffen, is daar eentje van. Denk aan chlorofyl zoals hierboven genoemd, maar ook glutathion is een belangrijke.
Glutathion:
Glutathion is één van de krachtigste antioxidanten voor ons lichaam. Ons lichaam vormt glutathion uit aminozuren; glutamine, cysteine en glycine. Een gezond en uitgebalanceerd eet- en leefpatroon is de sleutel tot de aanmaak van voldoende glutathion en andere positieve stoffen. Glutathion is een enorme krachtpatser. Het bindt gifstoffen aan zich om deze inactief te maken en het lichaam uit te werken.
Naar mate we ouder worden vermindert de aanmaak van glutathion. Een ongezonde levensstijl, te veel stress in welke vorm dan ook, maar ook ziekte, medicatie en overmatig alcohol gebruik verminderen de aanmaak van glutathion.
Tijdens het afvallen komen er vrije radicalen vrij. Deze vrije radicalen dienen opgeruimd te worden. Als deze in het lichaam blijven ronddwalen worden we ziek en verouderen we snel. Glutathion helpt dus het lichaam deze vrije radicalen op te ruimen. Je leest het dus goed, glutathion is essentieel om gezond en fit te blijven. Voeg daarom wat vaker spinazie, avocado en asperges toe aan je eetpatroon. Zwavelhoudende groenten stimuleren de aanmaak van glutathion denk aan; uien, knoflook, boerenkool, broccoli, spruitjes, kikkererwten maar ook mosselen, kipfilet, paranoten, pinda’s, sardientjes, eieren, amandelen, zalm, en biefstuk.
Let wel op bij bepaalde behandeling denk aan chemotherapie kan glutathion een negatief effect hebben. Informeer je dus goed bij iemand zoals ik, voordat je jezelf een boost geeft aan deze mooie stof.
Ruikende urine:
Hoe komt het toch dat je urine zo gaat ruiken na het eten van asperges? Dit komt door het stofje; asparagusine. Tijdens het verwerken van dit zuur ontstaan er zwavelverbindingen. Als je dus plast na het eten van het asperges, plas je wel meer dan 1000x zoveel zwavel als normaal.
Toch heeft niet iedereen hier last van. Uit een grootschalig onderzoek is gebleken dat slecht 40% van de mensen deze geur ruikt, tijdens het urineren, na het eten van asperges. Een genetisch dingetje, dit heeft namelijk te maken met een klein specifiek gebiedje op het eerste chromosoom. Ook is er een groep mensen die wel de geur van asperges ruikt als deze gekookt worden, maar niet na een toiletbeurt.
Mannen zijn het sterkst:
Mocht je denken dat vrouwen het sterkste ras zijn, dan heb je het als het gaat om asperges goed mis. De mannelijke asperge kunnen tot wel 40% meer oogst opleveren dan de vrouwelijke asperge. Daarom wordt er over het algemeen het mannelijke geslacht gebruikt om mee te telen.
Aspergetest:
Vers? Doe de aspergetest. Je neemt twee asperges en wrijft deze zachtjes over elkaar. Als je een piepend geluid hoort dan zijn het verse asperges.
Koud water:
Leg asperges het liefst een half uurtje in koud water voordat je ze gaat gebruiken. Zo worden ze nog sappiger en zachter van smaak.
Asperge recept:
Klik hier om het volledige recept te bekijken. https://www.dekoelkastcoach.nl/recepten/witte-asperges
Bronnen:
Comments