top of page
  • Foto van schrijverDe KoelkastCoach

Griep? 16 Natuurlijke Tips!

Bijgewerkt op: 30 mrt. 2020Yes, het is weer zo ver..! Je voelt het al aankomen, last van je keel, snotterig en ja hoor 2 dagen later lig je met een fikse griep op bed. Op het nieuws werd er al voor gewaarschuwd, er heerst een griep virus.

Veel mensen denken dat een antibioticakuurtje wonderen verricht bij griep, helaas moet ik je teleurstellen. Een antibioticakuur werkt alleen bij een bacterie en niet bij een virus.

Wat is het verschil tussen een bacterie en een virus?

Een bacterie is vaak makkelijker te detecteren in het lichaam. Die zwerft gewoon lekker rond met een rood vlaggetje op zijn hoofd en valt daardoor behoorlijk op. De dokter kan dan heel snel de juiste antibioticakuur voorschrijven.

Een virus daarentegen is lastiger te vinden. Een virus is namelijk slimmer. Die komt je lichaam binnen, ziet gelijk hoe de gezonde cellen er uitzien. Hij dringt direct de cel binnen, kopieert het uiterlijk van de gezonde cel en gaat zo lekker verder zwemmen. Als het ware trekt het virus een zelfde soort jasje aan als een 'gezonde' cel. Een virus geïnfecteerde cel lijkt van de buitenkant dus op een 'gezonde' cel.

Je begrijpt het al, een vermomde cel valt minder snel op dan eentje met een rood vlaggetje op zijn hoofd. Dit maakt het dan ook vele malen moeilijker om een virus te bestrijden. Veel geneesmiddelen houden geen rekening met verkleedpartijtjes van virussen en zien dus geen verschil tussen 'gezonde' en 'zieke' cellen. Ze maken al die cellen dan kapot.

Uitzieken wordt er gezegd bij een virus, klopt maar toch kun je ook op een andere manier de griep (virus) te lijf gaan of voorkomen. Door extra krachtige natuurlijke voedingsstoffen tot je te nemen.

1. Vitamine C:

Veel verse sinaasappelsap drinken wordt vaak gezegd. Eens, maar dan mag je wel een sinaasappelboomgaard in je tuin hebben want dat zijn wel heel veel sinaasappels die nodig zijn voor een flinke boost. Het beste is om extra vitamine C te nemen d.m.v. een supplement. Je lichaam kan best wat extra vitamine C gebruiken neem bijvoorbeeld 6 x per dag 500mg. En natuurlijk veel citrusvruchten, groenten en soms wat aardappelen eten die bevatten ook vitamine C.

2. Cayenne peper:

Cayenne peper bevat het stofje capsaïcine dat bij uitstek het beste is bij verkoudheid en ontstoken holtes. Beetje een vies praatje maar dit stofje zorgt ervoor dat het slijm dunner wordt en het snot makkelijker loskomt. Ook maakt het endorfinen vrij die de pijn verminderen. Zelfs bij chronische ontsteking aan de holte of migraine is Cayenne peper 'pittig' genoeg om deze nare klachten te verminderen.

3. Zink:

Zink is een mineraal dat het immuunsysteem een zetje geeft. Het heeft een versterkende werking. Er is veel onderzoek gedaan naar zink en verkoudheid. Veel mensen die meededen aan een onderzoek waren veel sneller weer op de been door de extra zink suppletie. 50 à 70 mg zinkacetaat per dag verkortte de verkoudheid. Zink komt vooral voor in vlees, volkoren granen, gevogelte en zeekraal.

4. Ginseng:

Ginseng is een krachtig kruid. Het heeft effect op de stress die het lichaam ervaart, reguleert de normale groei, optimaliseert de stofwisseling in de lichaamscellen en herstelt en versterkt het immuunsysteem. Je ziet dat ginseng gebruiken geen overbodige luxe is. Wel een klein tipje als je dit extra gaat slikken, niet innemen met koffie of thee. Cafeïne heeft een negatieve werking op ginseng.

5. Lysine:

Lysine is een essentieel aminozuur. Je lichaam bevat vele soorten aminozuren, bouwstenen. Soms wat extra nemen kan geen kwaad als je maar weet welke je nodig hebt. Lysine heeft een positieve werking op de opname van zink dat het immuunsysteem verbetert (zoals je hierboven hebt kunnen lezen.) Lysine is het aminozuur dat goed werkt bij een koortslip en aften. Het liefst in combinatie met vitamine C. Lysine zit vooral in vlees, gevogelte, vis, eieren, peulvruchten en tarwekiemen.

6. Knoflook:

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat knoflook niet alleen de griepsymptomen vermindert, het zorgt er zelfs voor dat je minder lang ziek bent. Ik zou het wel weten als baas zijnde; een kratje knoflook in 't kerstpakket :).

7. Vlierbessen:

Vlierbessen zijn een heel goede bron anti-oxidanten. Het bestanddeel (Sambucus nigra) van de zwarte vlierbes noemt men dan ook 'antvirin'. De zwarte vlierbes komt in Nederland veel voor in de natuur. Het bestrijdt het virus en geeft je immuunsysteem een boost. Je voelt je snel weer op en top fit!

8. Echinacea:

Echinacea is ideaal ter preventie maar ook als je voelt dat je grieperig wordt. Verkoudheid, loop neus, rillerig, koorts etc. Als je direct Echinacea gaat gebruiken dan voorkom je dat je echt heel erg ziek wordt. Het is een kruid, ook wel rode zonnehoed genoemd, dat het immuunsysteem versterkt. Verkoudheid, griep en sommige infectieziekten verminderen en kunnen zelfs minder opkomen door Echinacea.

9. Vitaminen B:

Vitaminen B spelen een belangrijke rol bij de cellulaire stofwisseling in je lichaam. Als je een griepje te pakken hebt kan je lichaam wel wat extra power gebruiken, vandaar dat een goede multi-vitamine met een complex je lichaam een handje kan helpen. Vitaminen B optimaliseren het functioneren van de stofwisseling maar houden ook de slijmvliezen in de juiste conditie.

10. Bitterstoffen:

Bitterstoffen de naam zegt het eigenlijk al, stoffen die vooral voorkomen in bittere groenten als; witlof, asperges, raapstelen, andijvie, spruitjes. Bitterstoffen zijn zeer belangrijk voor de weerstand. Helaas komen deze stoffen niet meer zoveel voor in onze dagelijkse groenten, extra innemen kan in het geval van griep dus geen kwaad. En maar goed ook want wie heeft er nu zin andijvie als ie griep heeft?? ;)

11. Astralagus:

In de Chinese geneeskunde wordt astralagus enorm veel gebruikt als men zich maar even niet lekker voelt. Alleen de wortel van dit kruid wordt dan gebruikt om het immuunsysteem een opkikker te geven. Allerlei winterkwaaltjes als; verkoudheid, bronchitisch, keelpijn, oorontsteking heb je zo ondercontrole met dit kruid, dat familie is van de erwten.

Let op: niet innemen als je koorts hebt!

12. Tijm:

Tijm is een edele versterker van de longen en het beste medicijn bij kinkhoest. Vandaar dat tijm vaak verwerkt wordt in allerlei hoestdrankjes. Thee zetten van tijm is ideaal bij een pittig hoestje en longproblemen, maar ook bij een beginnend verkoudheidje, keelpijn en stijve spieren. Dit krachtige plantje laat zich niet de laan uitsturen door een stevige griep, het doet 'm juist de das om.

13. Gember:

Gember is een goede bestrijder van allerlei winterkwalen als; verkoudheid, griep en zelfs keelontsteking. Gember prikkelt het lichaam en laat je lekker zweten. Ideaal bij griep, aangezien griep toch onder een dikke deken uit gezweet moet worden. Een paar keer per dag wat heet water met een aantal plakjes verse gember, helpt al!

14. Minder zuivel:

Zuivel kan een infectie juist aanwakkeren of veroorzaken vandaar dat het niet verstandig is om veel zuivel te gebruiken tijdens je ziekbed. Als kind kregen wij vaak brinta, aangemaakt met melk, als we ziek waren. Hoe lekker ook, maar daar zou ik even mee wachten tot je weer wat beter bent.

15. Geen koffie, thee of chocola:

Dit zijn producten die hitte veroorzaken in je lichaam en vocht onttrekken, iets dat je niet wilt als je griep hebt. Griep onttrekt veel vocht door het vele en overmatig zweten. Producten die dit ook doen, zijn niet echt aan te raden bij griep.

16. Citroen- of azijnsokken:

Niet echt prettig maar wel effectief. Wollen sokken die doordrenkt zijn met citroensap of azijn, aantrekken en de hele nacht aanhouden. Deze natte sokken helpen de koorts en het hitte-gevoel te verminderen. Zorg wel dat je een dikke handdoek op je matras legt want het wordt natuurlijk behoorlijk nat in bed. Deze methode wordt vaak toegepast bij kleine kindjes.

Zoals je leest zijn er flink wat dingen die je kunt doen als je de griep flink te pakken hebt. Mijn advies: kies degene waar jij van denkt dat je er profijt van zal hebben en pas die toe. Elke dag 1000 mg vitamine C in de winter is sowieso een must!

Wil je nog meer tips om gezonde te gaan leven? Download dan nu hier het GRATIS E-book!


990 weergaven0 opmerkingen
bottom of page