Wist je dat kaneel van origine een stuk opgedroogd boomschors is? En dat kaneel kan helpen als je wilt afvallen? Maar ook dat er één kaneelsoort is waarvan je niet teveel dient te eten omdat deze giftig is? In dit artikel lees jij alles over deze geurende krachtpatser; kaneel.
De oorsprong:
Kaneel vindt zijn oorsprong in Sri Lanka, Madagascar en de Seychellen. Maar tegenwoordig komt er ook veel kaneel uit China en Indonesië.
De kaneelbomen (Cinnamomumboom) groeien het beste aan de kust in de tropen en het liefst op meer dan 18 meter hoogte. Mocht je ooit de ambitie hebben om zelf kaneel te gaan schrapen, dan dien je een reisje naar de tropen te boeken.
Van de bast van de boom worden repen gehaald en deze worden gedroogd. Men laat dit net zolang drogen totdat ze omkrullen en er van die lekker geurende stokjes ontstaan. Deze stokjes kun je "rauw" gebruiken maar vaak wordt het vermalen tot poeder, zoals je waarschijnlijk zelf wel in de kast hebt staan. Door de grote hoeveelheden essentiële oliën en stoffen die in kaneel aanwezig zijn, mag kaneel de naam krachtpatser dragen.
Terug in de tijd:
Als je terug gaat in tijd dan zal je zien dat kaneel zelfs al 2000 jaar voor Christus door de Egyptenaren werd gebruikt in bijv. parfum, wierook en in medicijnen. In de eerste eeuw was kaneel zelfs zó bijzonder en schaars dat het wel 15 keer zoveel waard was als goud en zilver. Denk maar aan saffraan nu, dat is net zo kostbaar.
Tot ongeveer de middeleeuwen was het voor ons Europeanen een raadsel waar kaneel vandaan kwam. Wij kwamen er maar niet achter, totdat de Arabieren ermee aankwamen zetten.
Soorten en smaak:
Er bestaan 2 soorten kaneel; Ceylon en Cassia. Beide kaneelsoorten smaken natuurlijk naar kaneel maar er zijn duidelijk verschillen.
Cassia: De kaneelbomen waar Cassia vanaf wordt geschraapt zijn de bomen die in China en Indonesië staan. Deze kaneelsoort is wat roder van kleur en grover van structuur. Door de hoge hoeveelheid kaneelaldehyde ongeveer 95% is de Cassia kaneel bitterder en scherper van smaak. Dit pittige werkt goed als je de kaneelsmaak wilt terugvinden in je gerecht, maar ook om wierook en parfum mee te maken is Cassia zeer geschikt. Dit is eveneens de kaneel die je over de hele wereld terug vindt. Bijna in iedere supermarkt vind je wel de Cassia kaneel in een schap liggen. Cassia is het goedkopere broertje van de twee kaneel soorten.
Ceylon: Wordt gewonnen uit de binnenschors van de Cinnamomum verumboom. Het heeft een wat lichtere kleur en is zachter van smaak. De hoeveelheid essentiële olie 'kaneelaldehyde' is een stuk minder dan in de Cassia soort, wat de smaak fluweel en milder maakt. Vooral in thee, taartjes en nagerechten wordt dit kruid veel gebruikt. Ceylon is dan ook een stuk duurder dan z'n broertje. Ceylon is namelijk dubbel zo duur. Een kilo Ceylon bedraagt rond de €40,- en de Cassia €20,-. Daarom vind je de Cassia ook vaker in de supermarkt, maar is dit wel de gezondste? Lees maar gauw verder.
Giftig/schadelijk:
Kaneel bevat een stofje dat coumarin heet. De Chinese kaneel, de Cassia bevat heel veel coumarin. Het verschil aan hoeveelheid coumarin is behoorlijk groot tussen Ceylon en Cassia.
Coumarin is een toxische/schadelijke stof dat wil zeggen dat het in grote hoeveelheden giftig is. Jammer genoeg is er over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid nog niet veel bekend. Behalve dat één à twee theelepels per dag al richting ongezond gaan. Het wordt dan ook afgeraden heel veel producten per dag te eten waar Cassia kaneel in verwerkt is. Neem ontbijtkoek, kant en klare desserts, stroopwafels, pepernoten, speculaasjes, appeltaart etc.
Als je kleine hoeveelheden coumarin binnenkrijgt en je een gezond eet- en leefpatroon hebt dan kan jouw lichaam/lever deze stof prima verwerken. Maar als dit niet het geval is dan kan teveel geconsumeerde coumarin lijden tot lichamelijke klachten neem lever-, nier- en galproblemen.
Mocht je zwanger zijn let dan ook een beetje op met de hoeveelheid coumarin die je binnenkrijgt. In grote hoeveelheden kan het schadelijk zijn voor ongeboren baby's. Beperkt de inname van kaneel tot 2 milligram per dag, dan zit je safe.
Cinnamon Challenge
Tegenwoordig worden er allerlei challenges en spelletjes online gedaan door jongeren en volwassen. Zo ook de cinnamon challenge. Hierbij dien je een volle lepel met droge kaneel in één keer door te slikken, met alle risico's van dien. Op de eerste hulp kwamen kinderen binnen met astma, luchtweg problemen, verstikkingsverschijnselen en zelfs klaplongen. Doordat er veel cellulose in kaneel zit wat ons longweefsel kan aantasten dien je nooit dit soort uitdagingen aan te gaan.
Doe jezelf een plezier en koop de Ceylon kaneel voor in je keukenkastje. Dan weet je dat je daarmee in ieder geval geen risico loopt. Direct bestellen? Klik hier!
Krachtige eigenschappen van kaneel:
In de Ayurveda wordt kaneel gezien als de koning onder de kruiden. Het kan voor zoveel aandoeningen gebruikt worden bijv; verkoudheid, pijnlijke menstruatie, winderigheid, misselijkheid, diarree, koude voeten en nog veel meer. Kaneel staat stijf van de antioxidanten die veel ongunstige indringers en narigheden kan opruimen.
Energie boost: Kaneel reguleert onze energiehuishouding. Wat bijv. bij het sporten handig kan zijn omdat het je juist een boost geeft.
Antibacteriële werking: Veel specerijen staan er om bekend dat ze een antibacteriële werking hebben. Kaneel is één van de krachtigste. Deze antibacteriële werking richt zich vooral op bacteriën en schimmels zoals candida. Het remt namelijk de groei van deze ongunstige passanten evenals een verkoudheidje.
Spijsvertering: Het pittige van kaneel is hetgeen dat onze spijsvertering stimuleert. Doordat de doorbloeding verbetert en de bloedvaten wijder worden prikkelt het ons maag-darmkanaal. De maag gaat direct aan het werk om de hoeveelheid maagsappen te vergroten en je eetlust op te wekken.
Afvallen: Doordat kaneel de bloedsuikerbalans stabiel houdt en de opname van koolhydraten vertraagt kan kaneel helpen als je wilt afvallen. Het chroom wat in kaneel aanwezig is zorgt voor verzadiging maar ook voor de gevoeligheid van de cellen als het gaat om insuline. Doordat de cellen beter reageren hoeft er minder insuline aangemaakt te worden waardoor je slanker blijft/wordt. Een theelepeltje van de Ceylon kaneel per dag zou al voldoende zijn om hier invloed op uit te oefenen. Alle beetjes helpen maar dan wel met mate.
Hart- en vaatziekte: Als het gaat om hart- en vaatziekte dan heeft kaneel vooral invloed op de balans van ons cholesterol. De aanwezigheid van de 3 verschillende cholesterol vormen dient altijd in balans te zijn. Als er eentje uit balans is veroorzaakt dit klachten als aderverkalking, hartproblemen etc. Kaneel kan deze balans handhaven of weer terugbrengen.
Libido: Hier boven heb je al kunnen lezen dat kaneel de doorbloeding vergroot. Die doorbloeding werkt door naar alle organen en plekken in je lichaam, dus ook de geslachtsorganen. Als deze meer doorbloedt worden werkt dit lust opwekkend.
Conserveringsmiddel: Niet alleen in ons lichaam maar ook daar buiten heeft kaneel een antibacteriële werking. Daarom kan kaneel verwerken in maaltijden of baksel helpen deze bacteriën te doden waardoor het gerecht langer houdbaar blijft.
Troost eten: De wintermaanden geven een gevoel van geborgenheid. Daar heeft kaneel ook invloed op. De smaak en geur van kaneel stimuleren een tevreden en vertrouwt gevoel. Ook remt het snaaien. Vooral door de hoeveelheid chroom die aanwezig dat je een verzadigd gevoel geeft. Daarentegen is kaneel een soort van suikervervanger.
Kanker: Ook kankercellen schijnen niet echt blij te worden van de werking van kaneel. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met lymfeklierkanker en leukemie baat hebben bij een anti-kankerdieet met kaneel als toevoeging en dan wel de Ceylon.
Voedingswaarde van kaneel:
Als je het hebt over koolhydraten, vetten en eiwitten dan zijn de koolhydraten rijkelijk aanwezig in kaneel. 81% van kaneel bestaat uit koolhydraten, slechts 4% zijn eiwitten en er is maar 1% vet aanwezig. De rest is water. Een theelepeltje kaneel is goed voor zo'n 15 kcal.
De voedingsstoffen die aanwezig zijn, zijn vitaminen A, C, B2, B6 en flink wat mineralen als mangaan, magnesium, ijzer en zink. Wil je meer weten over bijv. magnesium luister dan eens naar de podcast die hierover online staat. Klik hier.
Recepten met kaneel:
Gezondere Cinnamon Rolls
Je hebt nodig voor 16 rolls:
400 gram speltmeel
100 gram kastanjemeel of gewoon speltmeel
240 ml amandelmelk
50 gram roomboter
30 gram pure kokosolie
7 gram zout
4 gram backing soda
7 gram gist
4 gram kaneel
30 gram palmsuiker
1 geklutst ei
mespunt vanille extract
Extra meel om het deeg te bewerken
Vulling:
100 gram gesmolten roomboter
30 gram amandelmeel
40 gram erythritol (natuurlijke suiker) mag ook stevia zijn
140 gram palmsuiker
20 gram kaneel
plus 100 gram gesmolten boter om het deeg mee in te smeren
Frosting:
125 ml kokosmelk
100 gram honing
100 gram roomkaas
sap van een kwart limoen
Zo ga je te werk:
Verwarm de roomboter en kokosolie in een pannetje. In een andere pan verwarm je de amandelmelk. Lauwwarm, niet te heet maken. De bloem, gist, backing soda, suiker, zout en vanille extract mogen samen in een kom. Voeg hierna de gesmolten boter erbij. Meng dit rust door elkaar. Dan voeg je beetje bij beetje de amandelmelk en het ei er aan toe. Meng dit tot een glad geheel. Omdat je smeltmeel gebruikt kun je dit mengsel niet te lang mengen want dan klop je de gluten stuk.
Laat het deeg afgedekt op een warme plaats 60 minuten rijzen.
Smelt de roomboter voor de vulling. Meng dit met de rest van de ingrediënten voor de vulling.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Neem het deeg en druk dit voorzichtig een paar keer in elkaar. Maak de werkbank schoon en bestrooi met meel. Rol het deeg uit en besmeer dit met de vulling. Rol het deeg met beleid op en maak er een strakke rol van waar je plakken van ongeveer een centimeter van kunt snijden.
Vet een bakblik of ovenschaal in met boter en leg de gesneden rolletjes in het blik met een kleine tussenruimte.
Plaats de rolletjes in de oven en bak deze zo’n 25 à 30 minuten.
Als de rolletjes bruin zijn mogen ze uit de oven.
Maak ondertussen de frosting. Kook de kokosolie in een pannetje voor zo’n 10 minuten. Voeg daar de honing en kokosolie aan toe. Evt. een snufje zout erbij. Haal de pan van het vuur en laat dit afkoelen. Roer voorzichtig de roomkaas met het sap van de limoen door het mengsel en laat dit afkoelen 20/30 minuten in de koelkast.
Besprenkel de cinnamon rolls met de frosting en serveer deze als ze nog lekker zacht en smeuïg zijn.
Meer gezondere recepten om je vingers bij af te likken? Neem dan een kijkje bij de rest van de recepten. Klik dan hier!
Bronnen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19000754/
Comments