Laten we vooropstellen dat er geen gezonde frituur snacks bestaan. Alle snacks die in de snackbar verkrijgbaar zijn bevatten veel ongezonde vetten, suikers en vaak meer zout dan je lief is. Het antwoord op de vraag welke snack gezonder is, een kroket of frikandel, lees je verderop in dit artikel. Laten we eerst even frituren op zichzelf onder de loep nemen.
Frituren in plantaardig of vloeibaar frituurvet:
Frituren gebeurt tegenwoordig over het algemeen in plantaardige olie. Vroeger werd dit vooral gedaan in van die harde blokken frituurvet, ossewit oftewel dierlijk vet. De switch naar plantaardige oliën hebben we gemaakt omdat we steeds gezonder wilden gaan eten, plus dat de boeren met het argument kwamen dat de ossewit vele malen meer verzadigde vetten bevat. Maar is dit wel een verstandige overstap geweest?
Plantaardige oliën zijn zeer gevoelig als deze worden verhit. Plantaardige oliën als zonnebloemolie, koolraapolie, maïsolie bevatten veel meervoudige onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren zijn enorm bewerkt waardoor er een grote hoeveelheid (giftige) transvetten ontstaan.
Door het verhitten gaat de olie oxideren, dit oxideren is schadelijk voor onze gezondheid. Denk aan hart- en vaatziekte, verhoogt cholesterol, diabetes etc. Hoe hoger de temperatuur hoe sneller de olie oxideert. Plantaardig of vloeibaar frituurvet mag ook maar maximaal 7 keer gebruikt worden. Ossewit kan veel vaker gebruikt worden omdat dit stabieler is en zijn voedingsstoffen behoudt.
Beste frituurvet voor thuis:
Mocht je het een keertje willen proberen koop dan biologisch natuurzuiver ossewit. Dit is de meest natuurlijke vorm waar ons lichaam beter mee overweg kan. Wat een goed plantaardig alternatief is voor ossewit, is kokosolie. Kokosolie kan tot 180 graden verhit worden en is stabieler door de vele verzadigde vetzuren. Kokosolie is een olie die ons lichaam gebruikt als brandstof en tot op zekere hoogte niet opslaat als vet.
Een aifryer is een nog beter alternatief want hier hoeft helemaal geen extra vet aan toe te gevoegd worden. Meer weten over de voor- en nadelen van de airfryer? Lees dan het artikel over de airfryer, klik hier.
Voedingswaarde frituur snacks
Mocht je in de snackbar staan en voor het minst ongezonde willen gaan, wat kies je dan? Je zou denken dat een nasi of bami schijf misschien wel de beste optie is. Toch is dit niet het geval omdat deze snacks flink wat meer suikers en zout bevatten dan andere gefrituurde snacks.
Een berehap of een kaassoufflé komen eveneens niet al te best uit de test. De hoeveelheid ongezonde vetten rijst de pan uit in deze productente.
Kroket: Een gemiddeld kroketje weegt tussen de 70 en 80 gram. Hier is uitgegaan van een kroket van 70 gram om de vergelijking met een frikandel te laten kloppen. De hoeveelheid voedingswaarde per kroket is 214 Kcal, vetten 14 gram waarvan 7 gram verzadigd, eiwitten 5,3 gram en koolhydraten 16,8 gram waarvan 2,1 gram suikers. Cholesterol 20 mg.
Frikandel: Een frikandel weegt 70 gram. De hoeveelheid voedingswaarde een frikandel is 221 Kcal, vetten 16,8 gram waarvan 7 gram verzadigd, eiwitten 11,2 gram en koolhydraten 6,7 gram waarvan o gram suikers. Cholesterol 42mg.
Groentekroket: Het gewicht van een groente- of vegetarische kroket is hetzelfde als een gewone kroket. Een vega kroket bevat meer water dan een gewone kroket. De hoeveelheid voedingswaarde per groente kroket is 143 Kcal, vetten 6,2 gram waarvan 2,5 gram verzadigd, eiwitten 14,6 gram en koolhydraten 6,8 gram waarvan o,3 gram suikers. Cholesterol 0mg.
Koolhydraten:
De hoeveelheid koolhydraten in een kroket is veel meer dan in een frikandel. De oorzaak is het heerlijke krokante laagje wat er om een kroket zit. Dit laagje is gemaakt van paneermeel en bloem. Twee producten die de hoeveelheid koolhydraten/suikers omhooggooien in een product. Omdat frituur snacks goedkoop zijn, zijn ze ook vaak gemaakt met goedkopere producten.
Daarmee wil ik zeggen dat de bloem en het paneermeel die gebruikt zijn om deze snacks te maken, witmeel producten zijn. Witmeel producten hebben veel meer invloed op onze bloedsuiker dan volkoren producten. Een goede reden om deze producten niet te vaak te eten.
Vetten:
De vetten die er in frituur snacks zitten zijn van origine al niet al te best voor onze gezondheid. Omdat dit veelal dierlijke vetten zijn en vaak voor een groot deel verzadigd. Het frituren van deze snacks maakt dat ze nog wat ongezonder worden en juist nog meer ongezonde vetten absorberen. Door het frituren ontstaan er transvetten. Deze transvetten verhogen het risico op diabetes, een te hoog cholesterol, hart en vaatziekten. Transvetten komen niet alleen maar voor in frituur snacks maar ook in koekjes, gebak, taartjes en andere voor geprepareerde snacks.
Resumé:
Sta je dus in de snackbar en wil je het meest gezonde frituurbaksel kiezen wat er maar is, ga dan voor een groente- of vegakroket. Alhoewel ik mij kan voorstellen dat als je gaat snacken je het ook goed wilt doen en dus lekker kiest waar je zin in hebt. Zolang je maar alles met mate doet en niet iedere week in de snackbar staat, kan dat best. Onthoud de 80/20 regel; 80% gezond en 20% ongezond, dan zit je gebakken. :)
Meer tips voor een gezonde levensstijl?
Download dan nu het GRATIS e-book met 49 Geheimen, klik hier.
Bronnen:
Comments