top of page

VOEDINGSVLOG#4 Roomboter of MargarineWat kies jij roomboter of margarine?

Vroeger gebruikten maar weinig mensen roomboter. Roomboter was een onbelangrijk product en werd vaak alleen maar gebruikt door de rijke. Vele jaren later veranderde dit. Men ontdekte de gezonde eigenschappen van roomboter, want roomboter heeft gezonde eigenschappen. Omdat er steeds meer vraag kwam naar roomboter werd het schaars. Daar speelde de voedingsmiddelenindustrie op in en die ontwikkelden een chemisch smeersel, een kunstmatige boter dat nog gezonder (volgens deze partij) bleek te zijn dan roomboter.

Hoera! Margarine kwam in ons leven.

Margarine was vele malen beter dan roomboter aangezien het goed bleek te zijn voor hart en bloedvaten, en je werd er niet dik van. Dus we stapten massaal over naar margarine voor op brood. Het smeerde veel beter en was gezond. Roomboter werd bewaard voor 'speciale' momenten, aangezien dit veel calorieën en ongezond (verzadigd) vet bevat, dacht men.

Doordat er veel partijen, belang hebben bij de verkoop van hun product, krijg je vaak een gekleurd antwoord uit die hoek. Logisch want de maatschappij draait om geld verdienen. En of je daar nu gezonder van wordt is een tweede. Met margarine was dit ook het geval. Om er voor te zorgen dat margarine gewoon bij iedereen in de koelkast kwam te staan, werden er gezonde voedingsstoffen aan toegevoegd als; vitamine A en D. Dit zorgde ervoor dat margarine 'gezond' verklaart. Het zou zelfs de oplossing zijn voor hart- en vaatziekten.

Tja, maar is dit chemisch gemanipuleerde smeersel 'margarine' nu echt gezond? Nou, het verschilt 1 molecuul van plastic, dus tel uit je winst!

En hoe zit dat dan met roomboter, hoe gezond is dat?

Roomboter werkt niet cholesterol verhoogd zoals er vroeger gedacht werd. Het klopt dat roomboter een grote hoeveelheid oliezuur bevat. Oliezuur werkt cholesterol verhogend, maar de in roomboter voorkomen verzadigde vetten compenseert dit effect.

Er is over beide producten veel te zeggen. Goede en minder goede eigenschappen. Eén van de hoofdregels van gezonde voeding is zo puur natuur mogelijk eten. Deze zin zegt eigenlijk al voldoende.

Een kunstmatige boter is nooit beter dan een natuurlijk gewonnen boter als roomboter.

Mijn advies, een klein beetje roomboter is vele malen verstandiger dan margarine.

60 weergaven0 opmerkingen
bottom of page