top of page
  • Foto van schrijverDe KoelkastCoach

Diepgevroren kan prima!Afgelopen week, na een half uurtje dubben, had ik eindelijk besloten wat ik die avond zou gaan koken. Broccoli! Eenmaal aangekomen bij de groente-afdeling, giste een dame net de laatste broccoli onder mijn handen vandaan. CHIPS! Je kent ze wel, van die types die er ook een sport van maken om met zo’n overvolle boodschappenkar nog net voor jou in de rij bij de kassa schuiven.

Je kunt je voorstellen, een donderwolk boven mijn hoofd. Niet alleen vanwege de broccoli, maar vooral omdat ik die dag al niet zoveel “kook-inspiratie” had en nu weer iets anders moest gaan verzinnen…

…Of toch niet?

Een brain-wave… DIEPGEVROREN broccoli! Dat ik daar niet eerder aan had gedacht. Diepgevroren groenten zijn een prima alternatief voor als je lievelingsgroenten niet vers te verkrijgen zijn.

Diepgevroren groenten bevatten vaak zelfs meer vitaminen dan verse groenten. Dit komt doordat verse groenten al vaak eventjes liggen. Veel diepgevroren groenten worden na het oogsten direct geblancheerd, wat betekent dat ze heel even in kokend water onder gedompeld worden. Dit wordt gedaan om bacteriën en andere narigheden te doden. Daarna worden de groenten direct ingevroren om alle vitaminen en voedingsstoffen te behouden.

Een aantal punten die van belang zijn bij het kiezen van diepgevroren groente:

  • GEEN SAUS: Als er 2 verschillende soorten zijn, kies dan de versie waar geen saus of dressing aan is toegevoegd. Het etiket goed bestuderen is soms een klus maar is voor mij toch wel een beetje een hobby geworden. ;)

  • IJSKRISTALLEN: Het gebeurt weleens dat een pak diepvriesgroenten als één klomp ijs in de verpakking zit. Deze verpakking lekker laten liggen want de inhoud is ontdooid geweest.

  • ZELF INVRIEZEN: Super leuk en handig om zelf groenten, fruit en verse kruiden in te vriezen, maar doe dit wel zo snel mogelijk. Deze versproducten verliezen namelijk heel snel voedingswaarden. Dus thuis komen direct invriezen naar -18°C.

  • HOUDBAARHEID: Diepgevroren groenten hebben vaak een lange houdbaarheidsdatum, maar toch is het niet wenselijk om ze langer dan een half jaar te bewaren. Iedere 6 maanden geef ik mijn vriezer een fikse onderhouds- en schoonmaakbeurt. Schoon, fris en klaar voor een nieuwe lading verse groenten.

  • VERWERKEN: Doordat diepvriesgroenten al even gekookt zijn, hebben ze geen lange bereidingstijd nodig. Een korte bereiding is niet alleen goed voor het behoud van de voedingsstoffen, de groenten zijn ook een stuk smaakvoller. Een lekkere wokmaaltijd kan heel goed met diepvriesgroenten.

  • ONTDOOIEN: Groenten die uit de vriezer komen, verliezen heel snel veel voedingsstoffen als ze ontdooid worden naast de koelkast. Beter is het om de groenten een dag van tevoren in de koelkast te ontdooien.

Eenmaal bij het vriesvak kwam ik er achter dat het absoluut niet mijn dag was. De diepgevroren broccoli was op! Dan maar een groentekroket van de snackbar :)

127 weergaven

Comments


bottom of page