Nationale Pannenkoeken Dag, incl. Een recept voor gezondere pancakes!
Wist je dat het recept van de pannenkoek helemaal niet uit Europa of Amerika komt? Sla de geschiedenisboeken er maar op na en je ontdekt dat wij, Europeanen, het recept van de pannenkoek hebben gepikt van de chinezen.
Tijdens mijn zoektocht naar de herkomst van de pannenkoek, stuitte ik op een aantal leuke feiten. Hieronder lees je wat Shakespeare er mee te maken heeft en hoe de pannenkoek ontstaan is.
Shakespeare was er dol op…
Shakespeare was verzot op die goudgele warme koeken. Hij was er zó dol op, dat hij de pannenkoek wel een aantal keer heeft gebruikt in zijn toneelstukken. Best bijzonder, want wij maar denken dat wij Nederlanders de uitvinders waren/zijn van de pannenkoek, maar helaas net als de hutspot komt er maar weinig uit ons koude kikkerlandje.
Pancake Race
Flink wat eeuwen geleden, in 1445 wel te verstaan stond een vrouw des huizes uit Olney, Buckinghamshire op haar gemakje een grote stapel pannenkoeken te bakken. Doordat ze zo in gedachten verzonken stond te kokkerellen vergat ze de tijd en dus ook de kerkdienst. Op Strove Tuesday luidden daar namelijk om elf uur altijd de klokken van de kerk. Toen ze de klokken hoorde luiden, zette ze het op een rennen, met de koekenpan nog in haar hand. In de pan lag nog een pannenkoek. Heel knap, want ze presteerde het om de pannenkoek onder het rennen een aantal keer om te draaien.
Met open mond stond men naar haar te kijken hoe ze al pannenkoeken bakkend voorbijkwam rennen. Dit was direct aanleiding om er een evenement van te maken, The Pancake Race van Olney. Vandaag de dag wordt er nog steeds door heel het Verenigd Koninkrijk de Pancake Race gehouden. De grootste en bekendste is en blijft die van Olney, waar je ook verkleed moet als huisvrouw.
Pannenkoeken Dag in Londen
Zelfs in Londen kent men pannenkoekendag. Pancake Day valt altijd 47 dagen voor Pasen. Daarom is de datum ieder jaar anders. Shrove Tuesday (vastenavond) was de laatste avond dat alles uit de kastjes op gemaakt kon worden.
In Londen worden pannenkoeken vooral geserveerd met citroensap en basterdsuiker of met stroop. Omdat deze dag een iets wat meer betekenis nodig had, hebben alle 4 de ingrediënten een speciale boodschap gekregen:
* Eieren voor creatie
* Bloem voor het personeel van het leven
* Zout staat voor heilzaam
* Melk voor puurheid
The Pancake Race is een groot onderdeel van de Londense pannenkoekendag.
Armoe voedsel
Het beperkt aantal ingrediënten die nodig zijn om een pannenkoek te maken, bevatten helaas maar weinig voedingsstoffen. Een dikke laag suiker erop en je bloedsuiker maakt een twee keer zo hoge sprong. Wat niet bevorderlijk is voor je gezondheid als dit te vaak gebeurd.
Vroeger waren pannenkoeken daadwerkelijk écht armoe voedsel, niets speciaals aan. Logisch ook want zonder al die zoetigheid in de vorm van suiker, stroop of ander zoets erop zijn pannenkoeken gewoonweg saai. Later veranderde deze saaie koeken gelukkig een beetje.
In eerste instantie werden pannenkoeken alleen maar gemaakt om de voorraadkast leeg te maken. Voor dat het vasten voor Pasen zou beginnen. Het vasten begon op Aswoensdag, tegenwoordig de laatste dag van de Carnaval. Vandaar dat pannenkoeken tegenwoordig behoren tot een feestmaal.
Het authentieke recept van de pannenkoek bestond dan ook uit boekweit, eieren en melk. Boekweitmeel is de afgelopen jaren vervangen voor tarwebloem of -meel. Dit is gekomen door de aanwas van tarwemeel en ook zeker ook door de smaak. Boekweit heeft een iets specifiekere smaak, daar houd je van of niet.
Tarwe of boekweit?
Toch is het jammer dat het boekweitmeel in de loop der jaren vervangen door tarwemeel.
Tarwe is van nature een prima een product alleen is dit door de overproductie van ons voedsel enorm doorgefokt. Hierdoor zit er bijna geen voedingsstof meer in en is het vele malen minder voedzaam.
Vroeger werd tarwe vermalen door molenstenen die mensen en dieren aandreven. Tegenwoordig wordt dit machinaal gedaan. Wat heel efficiënt is, want hierdoor worden alle vezels, kiemen, oliën en alle andere voedzame stoffen verwijderd. Doordat de buitenste kaf en zemelen eraf gemalen worden blijft er alleen nog maar wit poeder over, zonder vitaminen en mineralen.
Dit witte poeder oftewel tarwebloem wordt extreem snel door onze darmen opgenomen waardoor het een enorm hoge bloedsuikerpiek veroorzaakt. Volkoren tarwemeel is al een iets beter optie dan wit tarwebloem.
Boekweit daarentegen valt niet onder de graansoorten. Boekweit komt van een kruidachtig plantje. Het zijn dan ook de zaadjes of vruchten van het plantje wat vermalen wordt tot boekweitmeel.
Gezondheidsvoordelen
Boekweit heeft vele malen meer gezondheidsvoordelen dan tarwe. Het bevat veel antioxidanten (gunstige stoffen die ongunstige stoffen opruimen), het is licht verteerbaar, bevat geen gluten en geen fytinezuur. Dit is interessant want hierdoor worden mineralen als magnesium en kalium veel beter worden opgenomen door ons lichaam. Nog een pluspuntje waarom boekweitmeel beter, is dat het een lage glychemische index heeft. Dit wil zeggen dat het veel minder invloed heeft op onze bloedsuiker dan tarwemeel. Door meer rekening te houden met de invloed van voedsel op je bloedsuiker heb je veel minder kans op overgewicht en diabetes type 2.
Pancakes uit New York
Een tijdje geleden was ik in New York. Een geweldig stad waar alles veel, groot en overdadig is. Zo ook het ontbijt. Als je een pancake besteld krijg je er niet één, maar een hele stapel met flink wat maple syrup. Een ontbijt waar je ongeveer de hele dag op kunt teren als je dit niet gewend bent. :)
Het recept van de Amerikaanse pancake is net even anders dan onze Hollandse pannenkoek. Ze zijn namelijk wat dikker en luchtiger. Dit komt doordat men in Amerika rijsmiddel toegevoegd aan het beslag. Mocht je ze weleens gegeten hebben dan heb je vast gemerkt dat ze kleiner en anders zijn van smaak.
Maar dit allemaal terzijde, want het is vandaag Nationale Pannenkoeken Dag! Om dit te vieren en niet al te ongezond te doen, vind je hieronder het Amerikaanse recept van de pancake in een gezond, verantwoord jasje.
Terug naar de basis van de pannenkoek, namelijk pannenkoeken gemaakt met boekweitmeel zoals het échte authentieke recept.
Wil je vandaag gezonde pannenkoeken op tafel zetten? Astu, het recept!
Dit is het originele Amerikaanse recept van de pancake maar dan ietsiepietsie gezonder. De grote is wel hetzelfde gebleven, omdat de grote van de pancake veel makkelijker draait dan onze pannenkoeken.
Wat heb je nodig voor 6 middelgrote gezonde pancake's:
75 gram amandelmeel
75 gram boekweit- of havermeel
½ banaan
1 theelepel backing soda of natriumbicarbonaat
250 ml amandelmelk
1 ei
klontje boter of kokosolie om in te bakken
Alle ingrediënten mogen in een maatbeker behalve de boter. Pureer dit met de staafmixer tot een glad mengsel.
Verhit in een kleine koekenpan een klontje boter. Gesmolten? Schep dan met een soeplepel een schep beslag in de pan.
Bak de pancake totdat de bovenkant bijna droog is en er kleine gaatjes ontstaan. Draai de pancake om. Bak deze kant nog heel even totdat ook deze kant goudbruin is geworden.
En zo doe je dat met al het beslag!
♥ Tip: Voeg eens een beetje kaneel of vanille extract toe en je hebt een extra touch!
Let wel op dat je de pancakes in de pan houdt. ;) Gezellige en smakelijke Pannenkoekendag gewenst.
Sabine Leijten | De KoelkastCoach
Lekkere recepten met pannenkoeken? Klik op de foto om het recept te bekijken.
Kommentarer